Warstwowa sałatka z tuńczykiem i ryżem z jajkiem, kukurydzą i papryką to świetny pomysł, jeśli chcielibyście przygotować sałatkę na imprezę bez mięsa. Taka przekładana sałatka z tuńczykiem z puszki jest dość popularna i bardzo lubiana, ciekawie prezentuje się na stole i znika bardzo szybko :)
Moja warstwowa sałatka z tuńczykiem i jajkiem zawiera sos koperkowy na bazie majonezu i jogurtu greckiego. Taki sos jest zdecydowanie mniej kaloryczny niż sam majonez, ale jeśli wolicie możecie użyć tylko majonezu. Sałatka przygotowana z samym majonezem ma wyraźniejsze warstwy - jogurt jest rzadszy i sos będzie troszkę spływał. Wybór należy do Was :)
Sałatka z tuńczykiem, ryżem, jajkiem i kukurydzą może być przygotowana w wielkiej, dużej, okrągłej misce - to dobre rozwiązanie, gdy spodziewacie się wielu gości. W takim przypadku należałoby zwiększyć proporcje składników razy dwa. Możecie dorzucić do niej inne ulubione składniki - dobrze sprawdzą się na przykład ogórki konserwowe lub kiszone albo oliwki lub kapary.
Warstwowa sałatka z tuńczykiem i ryżem posmakuje wszystkim fanom tuńczyka z puszki. Jest kremowa, dość delikatna, sprawdza się na wiele różnych okazji. Polecam, smacznego:)
Warstwowa sałatka z tuńczykiem i ryżem, składniki:
na naczynie o wymiarach 24 x 14 cm:
puszka tuńczyka,
100 - 150 g ugotowanego ryżu,
3 jajka ugotowane na twardo,
ok. 50 g startego sera,
pół czerwonej papryki,
kilka łyżek kukurydzy,
ok. 3 łyżek posiekanego drobno pora,
na sos koperkowy:
kilka łyżeczek posiekanego koperku,
4 czubate łyżki majonezu,
4 łyżki jogurtu greckiego,
sól, pieprz
dodatkowo na warstwę serową:
2 łyżki majonezu i łyżka jogurtu, płaska łyżeczka musztardy (lub do smaku), sól, pieprz i słodka papryka
kilka łyżeczek posiekanego szczypiorku
Warstwowa sałatka z tuńczykiem i ryżem, przygotowanie:
Wystudzony i ugotowany na sypko ryż ułożyć w misce lub prostokątnym naczyniu. Lekko docisnąć. Połączyć składniki na sos koperkowy do smaku. Połowę wylać na ryż. Na to ułożyć odsączone kawałki tuńczyka, posypać posiekanym porem.
Przygotować warstwę serową: ser zetrzeć na grube wiórki. Ugotowane jajka przekroić na pół, wyciągnąć żółtka, odłożyć na bok. Białka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do sera. Połączyć z 2 łyżkami majonezu, jogurtem, musztardą, solą, pieprzem i papryką do smaku. Warstwę serową wyłożyć na tuńczyka, wyrównać.
Dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę i kilka łyżek kukurydzy. Zalać pozostałym sosem koperkowym. Na wierzch pokruszyć żółtka. Obsypać szczypiorkiem. Schłodzić.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Layered Tuna Salad with Rice Recipe:
1 can of tuna,
100 - 150 g of cooked rice,
3 hard boiled eggs,
ok. 50 g of grated cheese,
1/2 of a red bell pepper,
few tbsp of corn,
ok. 3 tbsp of finely chopped leek,
for dill dressing:
few tsp of chopped dill,
4 heaping tbsp of mayo,
4 tbsp of Greek yogurt,
salt and pepper
for the cheese layer:
2 tbsp of mayo and 1 tbsp of Greek yogurt, 1 tsp of mustard (or to taste), salt, pepper and sweet paprika, to taste
few tsp of finely chopped spring onion or chive
To the glass tray (24x14cm), add a flat layer of cooled rice. Combine ingredients for dill dressing and add half of it on top of your rice. Add drained tuna on top of that and sprinkle with leek.
Cut your eggs in half and carefully remove the yolks. Set them aside. Finely grate the whites. To the cheese and your grated whites, add 2 tbsp of mayo, yogurt, mustard, salt, pepper and paprika. Mix well. Add the cheese mixture on top of tuna and leek. Add finely chopped red bell pepper and some corn. Add remaining dill sauce. Sprinkle with crushed egg yolks and some chive. Chill. Enjoy!
I really like tuna salad, but have never tried it with rice before. Such a great idea...thank you so much!😊😊
OdpowiedzUsuńHave a fabulous day...and stay safe, my friend!
Hugs xxx
Ciekawe danie :-).
OdpowiedzUsuńThe layered salad with cheese, tuna, and rice sounds and looks wholesome.
OdpowiedzUsuńI'm not very fond of rice; eggs and yogurt will do for me, but I'll nevertheless try your recipe. It looks very nice on the plate!
OdpowiedzUsuńBardzo smakowita, mam w planie podobną :)
OdpowiedzUsuńale to pysznie wygląda :D
OdpowiedzUsuńTuna and rice is a great combo for me!
OdpowiedzUsuńVery tasty!
Wow, great for a party!
OdpowiedzUsuńuwielbiam wartswowe salatki ;) sa proste w przygotowaniu i przede wszystkim pyszne ;) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPrzepychota
OdpowiedzUsuńNormalnie zrobiłam się głodna :D
OdpowiedzUsuńAle pyszna! Takie sałatki uwielbiam i mogę jeść codziennie :D
OdpowiedzUsuńThank you for sharing this wonderful post keep your awesome work
OdpowiedzUsuńVịt nướng muối ớt Món ăn ngon đơn giản
Món vịt nướng muối ớt có ương vị béo ngậy của thịt vịt kết hợp cùng vị mằn mặn cay cay của sa tế ăn vào mùa đông lạnh này thì ngon hết ý. Chỉ cần một vài thao tác chuẩn bị, tẩm ướp vịt sau đó nướng lên là có thể thưởng thức. Cùng Ẩm thực việt nam tìm hiểu chi tiết hơn cách làm vịt nướng muối ớt món ăn ngon hấp dẫn nhé!
This looks like an incredible dish!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Lots and lots of flavour there. Thank you.
OdpowiedzUsuńz tuńczykiem nie jadłam!
OdpowiedzUsuńŚwietna sałatka z tuńczykiem ;)
OdpowiedzUsuńZa tuńczykiem akurat nie przepadam :)
OdpowiedzUsuńHello, Natalia! I enjoy different salads!
OdpowiedzUsuńWow, looks yummy! I will definitely try this! Thanks for sharing this recipe!
OdpowiedzUsuńLooks lovely but I'm not fond of tuna.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię sałatki z tuńczykiem. Twoja wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńLooks so tasty, I must admit I generally make a tuna salad with pasta. I intend to try it with rice soon.
OdpowiedzUsuńUwielbiam sałatki z tuńczykiem :)
OdpowiedzUsuńSuper sałatka kochana :-)
OdpowiedzUsuńScallions remind me of spring!
OdpowiedzUsuńLove tuna, this sounds fabulous. Keep safe Diane
OdpowiedzUsuńPyszna, idealna na imprezy :)
OdpowiedzUsuńSmakowita
OdpowiedzUsuńI am a huge fan of tuna and I never done a recipe like this before
OdpowiedzUsuńThank you so much for share
xxx
Uwielbiam warstwowe sałatki, ale zazwyczaj robię je z kurczakiem. Chętnie wypróbuję ten przepis 😊!!!
OdpowiedzUsuńIt sounds really good and it looks so pretty.
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie :) Lubię tuńczyka w sałatkach :D
OdpowiedzUsuńŚwietne danie na imprezy :)
OdpowiedzUsuńwe make fish rice but never tried the fish salad before ,actually never even gear before that fish is used in salad
OdpowiedzUsuńthank you for amazing recipe :)
Podobną kiedyś robiłam, dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńMojemu partnerowi by smakowała ;)
OdpowiedzUsuń