Zupa z czerwoną fasolą i ryżem |
Zupa z czerwoną fasolą z puszki to ekspresowe danie, bo nie musimy moczyć i gotować fasoli samodzielnie. Jeśli nie przepadacie za produktami z puszki, możecie oczywiście wykorzystać suchą fasolę i przygotować ją tradycyjnie. W mojej zupie znalazł się również ryż, trochę włoszczyzny i czerwona papryka. Doprawiłam ją kuminem (kminem rzymskim - nie mylić z kminkiem!), który do fasoli pasuje idealnie. Wypróbujcie go na przykład w chili con carne.
Jeśli lubicie pikantne zupy, doprawcie ją do smaku odrobiną ostrej papryki. Dobrze sprawdzi się też słodka papryka wędzona.
Zupa z czerwoną fasolą jest zdrowa, pożywna i rozgrzewająca - idealna na zimę i nie tylko. Polecam, smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na zupy
Polecam również gulasz z kurczaka z fasolką szparagową:
Zupa z czerwoną fasolą i ryżem, składniki:
ok. 1.5 - 2 l domowego wywaru drobiowego lub jarzynowego,
puszka czerwonej fasoli,
duża cebula lub mały por,
2 ząbki czosnku,
1-2 marchewki (może być z wywaru),
korzeń pietruszki (może być z wywaru),
duża papryka,
duża gałązka selera naciowego,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
puszka pomidorów,
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki lub kolendry,
ugotowany ryż (około 150 - 200 g )
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i opcjonalnie ostra papryka, kmin rzymski (inaczej kumin, nie mylić z kminkiem), oregano
opcjonalnie szczypta cukru lub kilka łyżek słodkiej śmietanki
Zupa z czerwoną fasolą i ryżem, przygotowanie:
Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kosteczkę paprykę, marchewkę, seler i drobno posiekane cebulę i czosnek (czosnek dodajemy na końcu smażenia). Jeśli nie mamy czasu lub nie chcemy smażyć warzyw, możemy zrezygnować z tego kroku i ugotować warzywa od razu w wywarze - jeśli używamy już ugotowanej marchewki, dodajemy ją na samym końcu.
Podsmażone warzywa zalać wywarem. Gotować do miękkości. Gdy warzywa będą prawie miękkie, dodać koncentrat, zmiksowane pomidory z puszki i fasolę. Doprawić (należy pamiętać, że zupa z czasem będzie ostrzejsza). Gotować około 10 minut. Opcjonalnie doprawić odrobiną cukru lub śmietanki, gdyby zupa była zbyt kwaśna. Do miseczek nałożyć porcję ryżu, zalać zupą i posypać kolendrą lub natką pietruszki.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
1.5 - 2 l of homemade chicken broth,
1 can of red kidney beans,
1 large onion or small leek (finely chopped),
2 cloves of garlic (finely chopped),
2 small carrots,
1 large red bell pepper,
1 large celery stalk,
2 Tbsp pf tomato puree,
1 can of tomatoes,
few tbsp of chopped coriander or parsley,
150 - 200 g of cooked rice,
sesaonings to taste: salt, pepper, sweet and hot papprika, cumin, oregano
a pinch of sugar or few tbsp of heavy cream (optional)
Heat few teaspoons of oil in a pan, add the onion, pepper, carrots and garlic. Cook for few minutes, until almost lightly golden. Add the broth and cook, until almost tender. Add tomato puree, tomatoes from the can and beans (without liquid). Season to taste. Turn the medium down to low and simmer for about 10 minutes. Add some sugar or cream, if it's too tangy. Serve over rice, sprinkle with coriander or parsley. Enjoy
wygląda pysznie, ale tak jakoś wolę białą fasolę. Zawsze jednak można podmienić:)
OdpowiedzUsuńSimple, easy and delicious!
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie. Może się skuszę na przygotowanie
OdpowiedzUsuńKurde nie przepadam za fasolowa ale ta twoja wyglada pycha!
OdpowiedzUsuńciekawa zupa!
OdpowiedzUsuńOstatnio przerzuciłam się na różnego rodzaju zupki, chętnie wypróbuję przepis. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zimą jeść takie zupy;)
OdpowiedzUsuńWhen it was just me, I ate a lot of beans and rice variations (generally with a lot of cabbage thrown in). But I always used dried beans--it was a stable in winter and the long simmering time helped put humidity in a dry cool house.
OdpowiedzUsuńhttps://fromarockyhillside.com
I am right in my element with this fabulous recipe, Natalia...I absolutely love kidney beans!! Thank you so much 😊😊
OdpowiedzUsuńStay safe and happy...and have a super weekend!
Hugs xxx
Pychota i piękne foty :)
OdpowiedzUsuńLubię takie zupy ;)
OdpowiedzUsuńZimą uwielbiam rozgrzać się gorącą, pożywną zupą... zwłaszcza po długim spacerze z dziećmi 😁!!! Chętnie wypróbuję ten przepis.
OdpowiedzUsuńHey dear! Loved your post and allready followed your blog, i want invite you to visit and follow my blog back <3
OdpowiedzUsuńwww.pimentamaisdoce.blogspot.com
Takiej zupy jeszcze nie próbowałam. Z pewnością jest idealna w zimowe dni :)
OdpowiedzUsuńThis is definitely something that I would eat.
OdpowiedzUsuńI will try this thanks!
OdpowiedzUsuńBardzo pożywna :)
OdpowiedzUsuńLooks delicious and a great idea to use canned beans to cut out the soaking.
OdpowiedzUsuńOj fasoli nie lubię :(
OdpowiedzUsuńIdealna na obecne chłodne dni:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńAle pyszności :)
OdpowiedzUsuńA nice looking winter soup :)
OdpowiedzUsuńAll the best Jan
Looks really good!!!
OdpowiedzUsuńLooking delicious.
OdpowiedzUsuńJuż sam tytuł brzmi smakowicie
OdpowiedzUsuńDziękuję za inspirację :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna zupa, uwielbiam takie zimową porą. Zapisuję przepis!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam. Miłego weekendu!
It looks delicious!
OdpowiedzUsuńIdeal for cold winter.
I feel like having a plate just now.
Greetings!
That sounds delicious. Stay safe and keep well, Diane
OdpowiedzUsuńSmaczna i syta zupka ;)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie i tak też pewnie smakuje! Doskonała propozycja na taki dzień, jak dziś! Mroźny i śnieżny!
OdpowiedzUsuńPyszna zupa! Moja rodzina bardzo lubi zupy, więc często szukam nowych pomysłów na ich przyrządzenie. Ten od razu mi się spodobał i postanowiłam wypróbować. Świetna opcja na chłodne, zimowo-jesienne dni. Ciekawy, wyrazisty smak. Lubię testować nowe smaki, więc może wprowadzę małe modyfikacje :-)
OdpowiedzUsuńmuszę wypróbować
OdpowiedzUsuńSuper, super, zaraz wypróbuję twój przepis. Moje córki lubią takie zupy.
OdpowiedzUsuńMiłego wieczoru
Kasinyswiat