Brownie z orzechami i malinami |
Brownie z orzechami i malinami to pyszne, wilgotne, amerykańskie ciasto dla miłośników czekolady. Jest intensywnie w smaku, zupełnie wyjątkowe i uzależniające - to naprawdę najlepszy, oryginalny przepis na brownie.
Aby nasze ciasto brownie z malinami udało się idealnie, pamiętajcie, by dodać do niego gorzką czekoladę bardzo dobrej jakości. Masa czekoladowa powinna być lekko wystudzona, ale wciąż płynna przed dodaniem do jajek.
Brownie charakteryzuje się delikatnie chrupiącą i popękaną skórką - to efekt długiego ubijania jajek z cukrem, więc nie warto przyspieszać tego etapu.
Aby uzyskać mokre brownie, wilgotne, trochę zakalcowate i charakterystycznie ,,gliniaste", pamiętajcie, by nie piec go za długo. 20 - 22 minuty w zupełności wystarczą, chociaż czas pieczenia może się nieznacznie zmienić, jeśli użyjecie większej lub mniejszej blaszki. Na większej ciasto może być gotowe kilka minut szybciej, a na mniejszej warto o kilka minut wydłużyć czas pieczenia
.
Warto zaznaczyć, że takie mokre ciasto czekoladowe ,,zachowuje się" troszkę inaczej niż tradycyjne ciasto pieczone z użyciem proszku do pieczenia. Brownie po upieczeniu natychmiast wyciągamy z piekarnika - podczas studzenia delikatnie opadnie, a skórka popęka.
Brownie z orzechami i malinami to wspaniały całoroczny deser, który przygotujecie bez najmniejszego problemu. Gorąco polecam, smacznego :)
Brownie z orzechami i malinami, składniki:
na blaszkę o wymiarach 30x25 cm:
200 g gorzkiej czekolady (70 lub 80%),
200 g masła,
100 g mąki,
250 g cukru (można dać troszkę mniej),
6 jajek,
ok. 70 g posiekanych orzechów,
garść malin (świeżych lub mrożonych)
Brownie z orzechami i malinami, przygotowanie:
Masło rozpuścić z czekoladą na parze. Lekko wystudzić - masa nie powinna być gorąca, ale ma być wciąż płynna. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę (ok. 7 minut). Stopniowo dodać do niej ostudzoną czekoladę z masłem. Dodać mąkę, szybko wymieszać, tylko do połączenia składników. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, powciskać orzechy i maliny (mrożonych wcześniej nie rozmrażamy), piec około 20 minut w 200 C (upieczone ciasto od razu wyciągamy z piekarnika; może, a nawet powinno troszkę opaść).
Zmodyfikowany przepis ze strony: chillibite.pl
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Brownie with Raspberries and Nuts Recipe:
200 g of dark chocolate (70 - 80 % of cocoa),
200 g of butter,
100 g of flour,
250 g of sugar,
6 eggs,
70 g of chopped nuts of yoour choice,
a handful of raspberries (fresh or frozen)
Melt the butter and chocolate, set aside to cool. Beat the eggs with sugar, until pale and fluffy. Gradually pour in chocolate and butter mixture. Mix. Add the flour and walnuts, mix, just to combine. Pour the batter into the baking pan (20x30cm) covered with baking paper. Press nuts and berries on top. Bake for about 20 minutes (200C). Enjoy:)
Modified recipe from site: chillibite.pl
looking good.
OdpowiedzUsuńPrzesmakowicie wygląda 🥰🥰🥰
OdpowiedzUsuńАх, так вкусно!
OdpowiedzUsuńIt looks great and tasty. :)
OdpowiedzUsuń♡ ☯ ☮ P&P style ☮ ☯ ♡
Uwielbiam i brownie, i blondie, takie ciacho raz na jakiś czas wchodzi po prostu wybornie! Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńLooks positively sinful!
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie! Będę musiała zrobić :)
OdpowiedzUsuńWonderful:) thanks for your sharing...
OdpowiedzUsuńCiasta z czekoladą nigdy nie odmawiam :)
OdpowiedzUsuńIt looks so tempting with nuts and berries!
OdpowiedzUsuńI would make and enjoy these brownies, without the nuts. I wish them all soft; the nuts add a certain hardness to them.
OdpowiedzUsuńpoproszę kawałek :)
OdpowiedzUsuńYummy!
OdpowiedzUsuńJestem wielką fanką brownie :))
OdpowiedzUsuńuaaaa ale bym szamała!!
OdpowiedzUsuńI really like pies with heavy dough and walnuts, great thing. Your brownie is really good.
OdpowiedzUsuńGreetings
wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńYUM. I adore brownies - and raspberries.
OdpowiedzUsuńThese look amazing :-D
OdpowiedzUsuńMaliny i czekolada, to super pyszne połączenie :)
OdpowiedzUsuńSmakowite połączenie malin i orzechów :-).
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńThat looks delicious. And a Happy Valentine's Day to you and yours.
OdpowiedzUsuńIt is a sweetest brownie ever!
OdpowiedzUsuńYummy
Fajny prosty przepis ;)
OdpowiedzUsuńOd niedawna bardzo lubię brownie.
OdpowiedzUsuńThis looks incredible! You can never go wrong with a delicious brownie!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
The raspberry and nuts makes it more healthy, right? It looks delicious.
OdpowiedzUsuńI made your chicken recipe the other night, it was also good!
main blog: https://fromarockyhillside.com
My husband would love these but the little pips disagree with me! Keep well and stay safe, Diane
OdpowiedzUsuńUwielbiam brownie❤
OdpowiedzUsuńMuszę upiec :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie połączenie!
OdpowiedzUsuńInfusing your brownies with raspberries and nuts is so fun... and the sweet, tart and savory flavors compliment each other perfectly!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam maliny!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię to cisto ale sama jakoś się nie pokusiłam na jego upieczenie. Ale kiedyś trzeba ten pierwszy krok uczynić. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bardzo apetycznie i od samego patrzenia leci ślinka 😋. Połączenie smaków: czekolady, orzechów i malin musi być przepychota. Pozdrawiam cieplutko ☀️
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie 🙂
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, uwielbiam takie pyszności.
OdpowiedzUsuńAle mnie tu boski smakołyk ominął! :) z malinami uwielbiam!
OdpowiedzUsuńBrownie zawsze smakuje wybornie :)
OdpowiedzUsuńWitam, poproszę o pomoc. To jest pierwszy przepis z tej strony, który mi nie wyszedł - ciasto miałem lejące a po upieczeniu płynne w środkowej części blachy (tak jakieś 70 %blachy), piekarnik niedawno wymieniony. Czy ktoś zna przyczynę? Maliny dałem mrożone
OdpowiedzUsuńWitam, pomyślmy, co mogło pójść nie tak. Rozumiem, że ciasto nie wyglądało tak jak na filmie?Jeśli było lejące, to znaczy znacznie bardziej płynne niz u mnie, to podejrzewam, że musiał być jakiś błąd podczas przygotowań. Czy jajka byly dlugo i dokladnie ubite z cukrem na jasną, gęstą masę? Około 7-10 minut? Być może tu jest przyczyna. Albo jeśli ciasto bylo luźne, może po prostu niechcąco dodano za mało mąki albo za dużo masla / czekolady? Jeśli jest Pan pewiem, że nie w tym tkwi problem, to następnym razem potrzymałabym brownie w piekarniku po prostu trochę dłużej. Dopytam jeszcze, czy rozmiar blaszki był taki jak u mnie czy mniejszy? W mniejszej będzie na pewno piekło się trochę dłużej. Na pewno to nie przez maliny,ja zawsze daję tu zamrożone.
UsuńBlaszka była 25 na 35, czy mogło być przez zbyt szybkie dodanie czekolady lub zbyt ciepłej?
UsuńMyślę, że tak, też o tym pomyślałam. Ja dodaję stopniowo, na początku łyżka po łyżce. Studzę czekoladę na pewno przez czas ubijania jajek, a zazwyczaj jeszcze trochę dłużej.
UsuńUwielbiam brownie :)
OdpowiedzUsuńŚwietne brownie z orzechami i malinami ;)
OdpowiedzUsuń