Domowe bułki z prażoną cebulką mogą być przygotowane z gotową, prażoną cebulą ze sklepu, ale przygotowanie domowej prażonej cebuli jest bardzo łatwe - ja zawsze przygotowuję swoją. Z podanych proporcji na prażoną cebulkę przygotujecie więcej cebuli niż potrzeba do bułeczek (będzie jej mniej więcej o połowę za dużo). Taka cebulka nadaje się nie tylko do bułek, ale świetnie sprawdzi się jako posypka do dań mięsnych, zapiekanek, tostów, ziemniaków i innych pyszności.
Cebulowe bułki z prażoną cebulką smakują idealnie z wszelkimi wędlinami, serami i warzywami. Są pyszne nawet bez żadnych dodatków albo z samym masłem. Bardzo polecam, smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na pyszne, domowe bułki :)
Polecam również mięciutkie i puszyste bułeczki cebulowe z zeszkloną cebulką:
Bułki z prażoną cebulką, składniki:
25 g drożdży świeżych lub 8 g drożdży suszonych,
łyżeczka miodu lub cukru,
500 g mąki pszennej,
100 g mąki orkiszowej (jasnej lub pełnoziarnistej, można zastąpić pełnoziarnistą pszenną lub zwykłą pszenną)
łyżeczka soli
1-2 łyżki płatków owsianych górskich, opcjonalnie,
100 g prażonej cebulki
1/2 łyżki kminku (jeśli lubicie kminek, możecie dać całą łyżkę), opcjonalnie,
350 g ciepłej wody (ciepłej, ale nie gorącej, bo drożdże się nie spienią),
łyżka oleju
na prażoną cebulkę (jeśli nie używamy gotowej ze sklepu):
3 duże cebule,
1/2 łyżeczki soli,
5-6 płaskich łyżek mąki,
olej do smażenia lub masło klarowane
Bułki z prażoną cebulką, przygotowanie:
Przygotować prażoną cebulkę: cebulę pokroić w kostkę (mniej więcej pół centymetra). Posolić, wymieszać, odstawić na godzinę. Po tym czasie dodać połowę mąki i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej lub masło klarowane. Gdy tłuszcz będzie już gorący, do cebuli dodać pozostałą mąkę i dokładnie wymieszać (powstanie coś w rodzaju cebuli w gęstym cieście). Na gorący tłuszcz wrzucać cebulkę partiami i smażyć do wyraźnego zrumienienia, rozdzielając sklejone kawałki cebuli na patelni (gotowa cebulka powinna być chrupiąca i mieć wyraźny złoty kolor - uwaga, by jej nie przypalić!). Odsączyć na ręczniku papierowym.
Przygotować ciasto na bułki: w misce połączyć wodę, drożdże (suche lub świeże) i cukier. Odstawić na 5-10 minut, do spienienia drożdży. Spienione drożdże wymieszać z mąką, cebulą (dodajemy 100 g prażonej cebulki), kminkiem, płatkami owsianymi i solą, wyrabiać około 10-15 minut. Pod koniec wyrabiania dodać olej lub oliwę (można dodać troszkę więcej mąki podczas wyrabiania, gdyby ciasto mocno się kleiło, ale najlepiej wyrabiać ciasto dłońmi co jakiś czas smarowanymi olejem). Zagniecione ciasto odstawić do wyrośnięcia na 60-90 minut. Po tym czasie z ciasta uformować 9 bułek, ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Naciąć każdą bułeczkę, posmarować mlekiem. Piec w 200 stopniach około 20 minut.
Lekko zmodyfikowany przepis ze strony przyslijprzepis.pl.
Przepis na prażoną cebulkę ze strony netto.pl
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Fried Onion Buns:
25 g of fresh yeast or 8 g of dry yeast,
1 tsp of sugar or honey,
500 g of bread flour,
100 g of spelt flour (you cans ubstitute with bread flour, light or whole wheat),
1 tsp of salt,
1-2 tbsp of rolled oats, optional,
100 g of fried onions (homemade or store bought),
1/2 tbsp of caraway seeds (or 1 tbsp, if you like it), optional,
350 g of warm water,
1 tbsp of oil
for homemade fried onions (if not using store bought; note you just need 100 g of prepared onions for you buns):
3 large onions,
1/2 tsp of salt,
5-6 tbsp of flour,
oil or clarified butter for frying
Prepare fried onions: chop the onions (1/2 cm thick) and mix with salt. Set aside for an hour. Add half of the flour and mix well. Heat your oil in a pan and when hot, add remaining flour to ypur onions. Mix well and fry in batches, until deeply golden and crispy (seperate large clumps of the onion, using a wooden spatula on a pan). Make sure not to burn the onions. Drain on a paper towel.
Prepare onion buns: combine sugar, water and yeast, cover with kitchen towel and set aside for 5-10 minutes, until bubbly on the surface. Mix with flour, 100 g of fried onions, caraway seeds, rolled oats and salt. Knead for 10-15 minutes. After 7-10 minutes of kneading, add oil. Form a ball, cover with kitchen towel, set aside for 60 to 90 minutes in a warm place to rise. Turn the dough onto a floured surface and form into 9 buns. Place on a baking paper, cover with kitchen towel and let them rise for about 30 minutes. Score witha sharp knife and brush with milk. Bake for about 20 minutes (200C). Enjoy:)
Your kitchen must smell heavenly while baking those gorgeous buns!
OdpowiedzUsuńale pysznie wyglądają! Może spróbuję zastąpić ciemną mąką :)
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc to nigdy takich nie jadłam nawet tych "przemysłowych". Może czas spróbować:)
OdpowiedzUsuńI would not be able to buy roasted onion here so I would have to do my own. These sound quite delicious. Cheers Diane
OdpowiedzUsuńThey look tasty :-D
OdpowiedzUsuńYour buns look heavenly! Fried onions are always a tasty addition/ingredient to certain food items.
OdpowiedzUsuńThese look delicious.
OdpowiedzUsuńYum, these look fantastic!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Takie domowe są najlepsze
OdpowiedzUsuńDelicious!
OdpowiedzUsuńNie mam reki do wypieków ale te bułeczki chętnie wypróbuje:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńJejku uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńHow I wish my father was still alive and I could share this recipe with him. He would have loved them.
OdpowiedzUsuńJestem pewna, że posmakowałyby mi te bułki :)
OdpowiedzUsuńThey look flawless. Ideal for mini burgers!
OdpowiedzUsuńHave a nice weekend!
Spróbowałabym, lata nie jadłam cebulowych bułek :)
OdpowiedzUsuńMmm idealne :)
OdpowiedzUsuńChlebek piekłam ale bułek nie więc może muszę spróbować :-). Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMany thanks for sharing the recipe.
OdpowiedzUsuńAll the best Jan
Mi by na pewno smakowały, ale mój partner nie byłby zachwycony :)
OdpowiedzUsuńSuper bułeczki ;)
OdpowiedzUsuń