lutego 05, 2021

Drożdżowe bułeczki mleczne / Milk Rolls

Drożdżowe bułeczki mleczne przepis
Drożdżowe bułeczki mleczne 

Drożdżowe bułeczki mleczne przepis

Drożdżowe bułeczki mleczne przepis


Dziś zapraszam na pyszne drożdżowe bułeczki mleczne - takie mięciutkie i delikatne pieczywo na pewno przypadnie Wam do gustu, jeśli lubicie tradycyjne pszenne bułki.

Puszyste bułeczki mleczne są bardzo proste w przygotowaniu. Ciasto na bułki jest elastyczne, miękkie i delikatne, praca z nim to sama przyjemność :) Z podanych proporcji upieczecie około 10 małych, podłużnych bułeczek - jeśli wolicie, możecie uformować je tradycyjnie i upiec okrągłe bułki. Ciasto jest tak plastyczne, że tak naprawdę możecie je uformować dowolnie.

Takie maślane bułeczki mleczne fantastycznie smakują ze słodkimi dodatkami, na przykład domowym dżemem, konfiturą, czekośliwką lub kremem czekoladowym. Same nie są słodkie, dlatego pasują też do nich wytrawne dodatki, na przykład szynka, ser czy warzywa. Polecam, smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pyszne bułki :)

Jeśli lubicie maślane bułeczki, gorąco polecam też moje najlepsze bułeczki japońskie, puszyste jak chmurka:



Drożdżowe bułeczki mleczne, składniki:


3 - 3 i 1/2 szklanki mąki (do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml),
20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych,
2 łyżki cukru,
łyżeczka soli,
2 duże żółtka lub jedno całe jajko (w temperaturze pokojowej)
50 g masła,
szklanka ciepłego mleka (podgrzanego)

kilka łyżek mleka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem


Drożdżowe bułeczki mleczne, przygotowanie:


Do ciepłego mleka i cukru dodać drożdże. Odstawić na kilka minut do spienienia. Połączyć z 3 szklankami mąki, solą i jajkiem lub żółtkami. Zagniatać około 10 minut, pod koniec stopniowo dodając rozpuszczone masło - ciasto powinno być gładkie i elastyczne (jeśli będzie zbyt klejące, można dodać więcej mąki). Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 60 minut (powinno podwoić objętość). Po tym czasie podzielić ciasto na 10 części, z każdej uformować podłużną lub okrągłą bułeczkę. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do podwojenia objętości na 40-50 minut (powinny się mocno napuszyć). Naciąć ostrym nożem w kilku miejscach. Posmarować mlekiem. Bułeczki piec w 180 C około 20 minut. 


Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:


Milk Rolls Recipe:

3 - 3 i 1/2 cup of flour,
20 g of fresh yeast or 7 g dry yeast,
2 tbsp of sugar,
1 tsp of salt,
1 egg or 2 large egg yolks (room temperature)
50 g of butter, melted
1 cup of warm milk,

few tbsp of milk to brush the rolls before baking

Mix the yeast with milk and sugar, set aside for few minutes. When bubbly, add to the  the rest of ingredients, besides butter (use 3 cups sf flour at first - add more, if too sticky) . Knead for about 15 minutes or until smooth and elastic. After 7-10 minutes of kneading, gradually add butter. Cover with kitchen towel and let it sit somewhere warm for about 60 to 90 minutes.

Divide into ten parts and form oblong or round buns.  Place on a baking tray lined with baking paper and let them rise for additional 40 to 50 minutes. Score in few places, using sharp knife.  Brush with some milk. Bake in 180 C for about 20 minutes. Enjoy:)

32 komentarze:

  1. Save me one please! These milk rolls look amazing, Natalia. Homemade bread is simply the best.

    OdpowiedzUsuń
  2. zjadłabym jutro na śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  3. must try recipe dear Natalia :)

    thank you for sharing ,i liked it and will try for sure
    blessings to you and family my wonderful friend !

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno takich nie jadłam, aż przypomniały mi się smaki dzieciństwa. Chętnie takie zjem, a wyglądają obłędnie pysznie. :) Pozdrawiam i życzę cudownego 2021 roku. :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Do you need to scald the milk first to make sure none of the organism in it harms the yeast? Many bakeries use dried milk for this reason--at least they did 40 years ago when I worked in one. The rolls look nice.

    https://fromarockyhillside.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam drożdżowe bułeczki ❤

    OdpowiedzUsuń
  7. Dla mnie również takie bułeczki to przysmak:)

    OdpowiedzUsuń
  8. cannot wait to try this thanks!

    OdpowiedzUsuń
  9. How good this buns! Ideal for weekend breakfast.
    Greetings.

    OdpowiedzUsuń
  10. Natalia love these milk rolls !

    OdpowiedzUsuń
  11. They look delicious. Stay safe, Diane

    OdpowiedzUsuń
  12. Smaczne są takie bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Obecnie mam mały problem z piekarnikiem, ale kiedyś wypróbuje Twojego przepisu :D

    OdpowiedzUsuń
  14. These look very nice and such a wonderful colour too.

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  15. Я очень люблю такие булочки!

    OdpowiedzUsuń
  16. They look lovely and enjoyed your video.

    OdpowiedzUsuń
  17. Takie bułeczki na śniadanko to sama przyjemność ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. These milk rolls look absolutely amazing...such a wonderful golden colour.😊😊
    Thank you so much.

    Have a super weekend and stay safe, my friend!

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  19. Pysznie wyglądają. Z miodem bym zjadła :-).

    OdpowiedzUsuń
  20. o jakie słodkie, chętnie sobie zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Ale wyglądają apetycznie :) Uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger