Drożdżowe bułeczki mleczne |
Dziś zapraszam na pyszne drożdżowe bułeczki mleczne - takie mięciutkie i delikatne pieczywo na pewno przypadnie Wam do gustu, jeśli lubicie tradycyjne pszenne bułki.
Puszyste bułeczki mleczne są bardzo proste w przygotowaniu. Ciasto na bułki jest elastyczne, miękkie i delikatne, praca z nim to sama przyjemność :) Z podanych proporcji upieczecie około 10 małych, podłużnych bułeczek - jeśli wolicie, możecie uformować je tradycyjnie i upiec okrągłe bułki. Ciasto jest tak plastyczne, że tak naprawdę możecie je uformować dowolnie.
Takie maślane bułeczki mleczne fantastycznie smakują ze słodkimi dodatkami, na przykład domowym dżemem, konfiturą, czekośliwką lub kremem czekoladowym. Same nie są słodkie, dlatego pasują też do nich wytrawne dodatki, na przykład szynka, ser czy warzywa. Polecam, smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pyszne bułki :)
Jeśli lubicie maślane bułeczki, gorąco polecam też moje najlepsze bułeczki japońskie, puszyste jak chmurka:
Drożdżowe bułeczki mleczne, składniki:
3 - 3 i 1/2 szklanki mąki (do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml),
20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych,
2 łyżki cukru,
łyżeczka soli,
2 duże żółtka lub jedno całe jajko (w temperaturze pokojowej)
50 g masła,
szklanka ciepłego mleka (podgrzanego)
kilka łyżek mleka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
Drożdżowe bułeczki mleczne, przygotowanie:
Do ciepłego mleka i cukru dodać drożdże. Odstawić na kilka minut do spienienia. Połączyć z 3 szklankami mąki, solą i jajkiem lub żółtkami. Zagniatać około 10 minut, pod koniec stopniowo dodając rozpuszczone masło - ciasto powinno być gładkie i elastyczne (jeśli będzie zbyt klejące, można dodać więcej mąki). Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 60 minut (powinno podwoić objętość). Po tym czasie podzielić ciasto na 10 części, z każdej uformować podłużną lub okrągłą bułeczkę. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do podwojenia objętości na 40-50 minut (powinny się mocno napuszyć). Naciąć ostrym nożem w kilku miejscach. Posmarować mlekiem. Bułeczki piec w 180 C około 20 minut.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
3 - 3 i 1/2 cup of flour,
20 g of fresh yeast or 7 g dry yeast,
2 tbsp of sugar,
1 tsp of salt,
1 egg or 2 large egg yolks (room temperature)
50 g of butter, melted
1 cup of warm milk,
few tbsp of milk to brush the rolls before baking
Mix the yeast with milk and sugar, set aside for few minutes. When bubbly, add to the the rest of ingredients, besides butter (use 3 cups sf flour at first - add more, if too sticky) . Knead for about 15 minutes or until smooth and elastic. After 7-10 minutes of kneading, gradually add butter. Cover with kitchen towel and let it sit somewhere warm for about 60 to 90 minutes.
Divide into ten parts and form oblong or round buns. Place on a baking tray lined with baking paper and let them rise for additional 40 to 50 minutes. Score in few places, using sharp knife. Brush with some milk. Bake in 180 C for about 20 minutes. Enjoy:)
Save me one please! These milk rolls look amazing, Natalia. Homemade bread is simply the best.
OdpowiedzUsuńzjadłabym jutro na śniadanie!
OdpowiedzUsuńmust try recipe dear Natalia :)
OdpowiedzUsuńthank you for sharing ,i liked it and will try for sure
blessings to you and family my wonderful friend !
Dawno takich nie jadłam, aż przypomniały mi się smaki dzieciństwa. Chętnie takie zjem, a wyglądają obłędnie pysznie. :) Pozdrawiam i życzę cudownego 2021 roku. :)))
OdpowiedzUsuńDo you need to scald the milk first to make sure none of the organism in it harms the yeast? Many bakeries use dried milk for this reason--at least they did 40 years ago when I worked in one. The rolls look nice.
OdpowiedzUsuńhttps://fromarockyhillside.com
I loved this recipe :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam drożdżowe bułeczki ❤
OdpowiedzUsuńDla mnie również takie bułeczki to przysmak:)
OdpowiedzUsuńcannot wait to try this thanks!
OdpowiedzUsuńHow good this buns! Ideal for weekend breakfast.
OdpowiedzUsuńGreetings.
Ale smakowitości :)
OdpowiedzUsuńNatalia love these milk rolls !
OdpowiedzUsuńKupne się chowają :)
OdpowiedzUsuńThey look WONDERFUL.
OdpowiedzUsuńLooks yummy :-)
OdpowiedzUsuńSuper wyglądają!
OdpowiedzUsuńThey look delicious. Stay safe, Diane
OdpowiedzUsuńSmaczne są takie bułeczki :)
OdpowiedzUsuńObecnie mam mały problem z piekarnikiem, ale kiedyś wypróbuje Twojego przepisu :D
OdpowiedzUsuńYum, these look SO good!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Yum
OdpowiedzUsuńThese look very nice and such a wonderful colour too.
OdpowiedzUsuńAll the best Jan
Я очень люблю такие булочки!
OdpowiedzUsuńThey look lovely and enjoyed your video.
OdpowiedzUsuńTakie bułeczki na śniadanko to sama przyjemność ;)
OdpowiedzUsuńIdealne!
OdpowiedzUsuńThese milk rolls look absolutely amazing...such a wonderful golden colour.😊😊
OdpowiedzUsuńThank you so much.
Have a super weekend and stay safe, my friend!
Hugs xxx
Pysznie wyglądają. Z miodem bym zjadła :-).
OdpowiedzUsuńo jakie słodkie, chętnie sobie zrobię :D
OdpowiedzUsuńAle wyglądają apetycznie :) Uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńSuper mini chlebki ;)
OdpowiedzUsuńAle uroczo wyglądają, takie idealne :)
OdpowiedzUsuń