Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami i szpinakiem |
Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami i szpinakiem to bardzo prosty przepis na szybki obiad z piersią kurczaka. Przygotowuje się go z użyciem nieskomplikowanych składników, można dodać do niego ulubione warzywa i inne składniki.
Pierś z kurczaka w sosie śmietanowym z pieczarkami może być przygotowana ze słodką śmietanką albo mlekiem, jeśli wolicie zmniejszyć kaloryczność dania. Taki sos pieczarkowy świetnie komponuje się ze świeżymi listkami szpinaku, ale jeśli za nim nie przepadacie, możecie pominąć go w daniu albo zastąpić innym warzywem, na przykład pokrojoną w kostkę papryką.
Aby otrzymać sos serowy, wystarczy dodać pod koniec kilka łyżek startego żółtego sera, sprawdzi się również odrobina sera pleśniowego.
Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami i szpinakiem świetnie smakuje z makaronem, ale pasuje też do ryżu, kaszy i ziemniaków. Polecam, smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na kurczaka :)
Polecam również moją roladę z piersią kurczaka i szpinakiem:
Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami i szpinakiem, składniki:
500 g piersi kurczaka,
ok. 250 g pieczarek,
garść świeżego szpinaku (opcjonalnie),
cebula,
2 ząbki czosnku,
szklanka wody lub bulionu drobiowego,
ok. 3/4 szklanki słodkiej śmietanki lub mleka,
1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozmieszanej w małej ilości wody (ok. 1/4 - 1/3 szklanki wody),
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie,
opcjonalnie kilka łyżeczek posiekanej natki pietruszki
Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami i szpinakiem, przygotowanie:
Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami. Zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu (powinien być wciąż surowy w środku), odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić plasterki pieczarek, a gdy się lekko zarumienią, dodać drobno posiekaną cebulę. Smażyć do zeszklenia i dodać drobno posiekany czosnek, smażyć kilka chwil. Dodać z powrotem kurczaka, zalać całość wodą. Dusić do miękkości mięsa. Gdy mięso będzie miękkie, wlać śmietankę lub mleko. Doprawić. Zagęścić całość skrobią rozmieszaną z wodą (dodajemy mieszankę skrobi i wody stopniowo, można nie użyć całości, jeśli sos będzie odpowiednio gęsty). Pod koniec wrzucić garść świeżego szpinaku, dusić na małym ogniu, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Opcjonalnie posypać natką pietruszki.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Creamy Chicken with Muskrooms and Spinach Recipe:
500 g of chicken breast,
250 g of button mushrooms,
a handful of fresh spinach, optional,
1 onion,
2 cloves of garlic,
1 cup of chicken stock or water,
approx. 3/4 cup of heavy cream or milk,
1/2 tsp of potato starch (or corn starch) mixed with 1/4 - 1/3 cup of water,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet paprika, Herbs de Provence,
few tsp of chopped parsley, optional
Cut the meat into bite size pieces and seson well, Heat a small amount of oil in a pan and add the chicken. Sear, until golden on both sides, but still raw inside. Set aside. To the same pan add sliced mushrooms, cook for few minutes and add finely chopped onion. Cook for few minutes and add finely chopped garlic. Add the chicken back in, pour in your stock or water and simmer on low, until tender. Add milk or cream and season well. Add some slurry (starch with water) and a handful of spinach. Cook, until thickens. Sprinkle with parsley. Serve over pasta, rice, barley or potates. Enjoy!
jak zawsze smakowicie:)
OdpowiedzUsuńThis looks so very creamy and yummy.
OdpowiedzUsuńI love cream mushrooms, so this dish seems perfect to me. A delicious sauce for the chicken. A very tasty dish.
OdpowiedzUsuńSee you!
Wygląda mega pysznie :D
OdpowiedzUsuńThis looks wonderful! Very homey and comforting -- thanks.
OdpowiedzUsuńUwielbiam 🙂
OdpowiedzUsuńWe would have to divide this dish in half in this house. I love spinach and mushrooms - he loves chicken.
OdpowiedzUsuńKażdy przepis na kurczaka chętnie wprowadzam w swojej kuchni:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńMoja rodzina uwielbia :)
OdpowiedzUsuńThis has everything my husband loves wrapped into one dish, so I know he'd gobble it all up. I also love cream based dishes, but mine usually are made in soup form.
OdpowiedzUsuńIt looks flavorful and tasty!
OdpowiedzUsuńNice :-)
OdpowiedzUsuńWell that looks wonderful.
OdpowiedzUsuńAnother great recipe, love the addition of the spinach.
OdpowiedzUsuńI have chicken thawing in the fridge, along with mushrooms and spinach... Maybe this will be dinner!
OdpowiedzUsuńhttps://fromarockyhillside.com
Kurczak i pieczarki to zawsze smaczne połączenie :)
OdpowiedzUsuńChicken and Mushrooms, a great combination. Yum yum. Take care and keep safe, Diane
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda to danie. Połączenie kurczaka i pieczarek to dla mnie strzał w kulinarną dziesiątkę. pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńI would definitely eat that, looks good.
OdpowiedzUsuńTo danie jest pyszne, czasami robię podobnie. Kiedyś dodałam suszonych pomidorów (ale nie z oleju) i to też podkręciło smak. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńLooks good ...
OdpowiedzUsuńAll the best Jan
Ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuń