lutego 21, 2021

Pierś z kurczaka pod pierzynką warzywną / Baked Chicken Breast with Vegetables

Pierś z kurczaka pod pierzynką warzywną przepis
Pierś z kurczaka pod pierzynką warzywną 

Pierś z kurczaka pod pierzynką warzywną przepis

Pierś z kurczaka pod pierzynką warzywną przepis

Pierś z kurczaka z piekarnika to łatwy pomysł na szybki obiad z kurczakiem. Pierś z kurczaka pod pierzynką warzywną z serem zawsze dobrze smakuje, można ją przygotować z dowolnymi dodatkami.



Filet z kurczaka pod pierzynką jest bardzo prosty w przygotowaniu. Ja tym razem upiekłam go z sosem beszamelowym, który fantastycznie pasuje do wszelkich zapiekanych dań z serem. Jeśli nie wykorzystacie całego sosu do wysmarowania kurczaka, możecie go podać osobno do obiadu - świetnie smakuje z ziemniakami, ryżem lub kaszą. 

Pierś z kurczaka z piekarnika z warzywami może być przygotowana z Waszymi ulubionymi dodatkami. U mnie to papryka i cebula, ale możecie też wykorzystać pieczarki, włoszczyznę, cukinię, pomidory pozbawione pestek i co tylko przyjdzie Wam do głowy :) 

Pierś z kurczaka pod pierzynką to zawsze dobry pomysł na łatwy obiad dla całej rodziny, który bez problemu przygotujecie w środku tygodnia. Polecam smacznego :)

Pierś z kurczaka pod pierzynką warzywną, składniki:


500 g piersi z kurczaka,
przyprawy do oprószenia kurczaka: sól, pieprz, granulowany czosnek, słodka papryka, suszone zioła (u mnie prowansalskie), wędzona słodka papryka (opcjonalnie)

pół dużej czerwonej papryki,
cebula,
ząbek czosnku,

na beszamel:
3/4 szklanki mleka,
3/4 łyżki masła,
3/4 łyżki mąki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do smaku)
kilka łyżeczek startego żółtego sera


Pierś z kurczaka pod pierzynką warzywną, przygotowanie:


Każdą pierś przekroić tak, by powstały cztery kotleciki. Każdy oprószyć przyprawami, smażyć do zarumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu (powinny być wciąż surowe w środku). Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Na patelnię po kurczaku wrzucić drobno pokrojoną cebulę i czerwoną paprykę. Smażyć do miękkości, pod koniec dodając posiekany czosnek. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. 

Przygotować beszamel: w rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i energicznie wymieszać trzepaczką. Wlać mleko i cały czas mieszając, gotować na średnim ogniu, do lekkiego zgęstnienia. Dodatkowo zagęścić sos startym serem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką.

Każdy płat kurczaka posmarować beszamelem. Nałożyć paprykę z cebulą i znów polać sosem beszamelowym. Posypać serem. Piec w 200 C około 15 minut lub do miękkości mięsa (czas pieczenia może się nieznacznie skrócić lub wydłużyć w zależności od grubości kawałków mięsa).

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:


Baked Chicken Breast with Vegetables Recipe:


2 chicken breasts,
seasonings to taste: salt, pepper, granulated garlic, sweet paprika, dry herbs of your choice, smoked paprika, optional

1/2 of a red bell pepper,
1 onion,
1 clove of garlic

for the bechamel sauce: 
3/4 cup of milk,
3/4 tbsp of butter,
3/4 tbsp of flour
seasonings to taste: salt, pepper, nutmeg

few tsp of grated cheese

Butterfly chicken breast, to get four cutlets. Sprinkle each one with seasonings.Heat a small amount of oil in a a pan, add the meat. Sear, until golden on both sides. Arrange in a baking tray.

To the same pan, add finely chopped onion and red bell pepper, cook, until soft (add the garlic at last). Season with salt, pepper, sweet and smoked paprika. 

Prepare bechamel sauce: melt the butter and add flour. Whisk vigorously for few seconds. Add milk and cook on a medium heat, until slightly thickens - make sure to stir constantly! Thicken the sauce with some grated cheese an season to taste. 

Smear each chicken cutlet with bechamel sauce and add your onion and pepper mixture on top. Pour some behamel on top of that and add more cheese. Bake for about 10 to 15 minutes in 180C or until fully cooked through. Serve with potatoes, pasta or rice and some salad on the side. Enjoy:)

36 komentarzy:

  1. I am not a fan of chicken breast, but this looks really flavourful and tasty and light at the same time.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie. Zapisuję przepis.
    Miłej niedzieli, Natalio!

    OdpowiedzUsuń
  3. Never made bechamel sauce, but with cheese, reckon I´ll give it a try!!
    Added to favorites :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm!!!
    A very juicy and tasty chicken!
    Great Sunday dish.
    All the best.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten przepis chodzi za mną już z miesiąc ;D Słowo!
    Nie mogłam się zabrać, teraz mam ściągę :D
    Pozdrawiam
    Zuza

    OdpowiedzUsuń
  6. Smacznie to wygląda, zjadłabym taką pierś z kurczaka ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. I once read something like " Go heavy on garlic and onion". It was said by a doctor, referring to health benefits of these two items. Well, heavy or not, I use them in many dishes; they add flavor, taste and...good health.

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł i już wiem co będzie u mnie jutro na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  9. swietny pomysl! sama czasami robie podobny obiadek :D pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. That sounds really interesting - and I would never have thought of adding bechamel sauce to chicken. Thank you.

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam to. Jem mnóstwo kurczaka i zawsze szukam nowych sposobów na jego przygotowanie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda pysznie, zresztą dosyć często robimy tego typu dania zapiekane :)

    OdpowiedzUsuń
  13. I've made something like that but without the sauce. This looks good.

    OdpowiedzUsuń
  14. What a great looking chicken dinner :)

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  15. ale apetycznie wygląda <3

    OdpowiedzUsuń
  16. Musi być przepychota 😋. Lubię gdy na talerzu jest kolorowo, żartuje często że jem oczami. Twój kurczak pod pierzynką z warzywami od razu przypadł mi do gustu. Chętnie wypróbuję Twój przepis. Pozdrawiam cieplutko ☀️

    OdpowiedzUsuń
  17. Burczy mi w brzuchu na sam widok, wygląda pysznie!
    https://bloomywitch.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  18. Molto appetitoso il pollo così cucinato!

    OdpowiedzUsuń
  19. Pyszny sposób na kurczaka, smacznie i kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń
  20. You do produce some interesting recipes. Another winner. Hope you are well, Diane

    OdpowiedzUsuń
  21. Mniam!!! Potrawa wygląda bardzo apetycznie!!! Z chęcią ją przyrządzę 😊!!!

    OdpowiedzUsuń
  22. i found this recipe really mice dear Natalia :)
    chicken is favorite of kids and i think will like the new changed version of it and very much i think
    you are really talented and i am thankful for helpful sharing !
    blessings to your beautiful world!

    OdpowiedzUsuń
  23. Kurczak z warzywami to zgrany duet. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  24. Oh thanks for share so delicious recipe
    xx

    OdpowiedzUsuń
  25. You make it seem easy to make :-)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger