Pierś z kurczaka pod pierzynką warzywną |
Pierś z kurczaka z piekarnika to łatwy pomysł na szybki obiad z kurczakiem. Pierś z kurczaka pod pierzynką warzywną z serem zawsze dobrze smakuje, można ją przygotować z dowolnymi dodatkami.
Filet z kurczaka pod pierzynką jest bardzo prosty w przygotowaniu. Ja tym razem upiekłam go z sosem beszamelowym, który fantastycznie pasuje do wszelkich zapiekanych dań z serem. Jeśli nie wykorzystacie całego sosu do wysmarowania kurczaka, możecie go podać osobno do obiadu - świetnie smakuje z ziemniakami, ryżem lub kaszą.
Pierś z kurczaka z piekarnika z warzywami może być przygotowana z Waszymi ulubionymi dodatkami. U mnie to papryka i cebula, ale możecie też wykorzystać pieczarki, włoszczyznę, cukinię, pomidory pozbawione pestek i co tylko przyjdzie Wam do głowy :)
Pierś z kurczaka pod pierzynką to zawsze dobry pomysł na łatwy obiad dla całej rodziny, który bez problemu przygotujecie w środku tygodnia. Polecam smacznego :)
Pierś z kurczaka pod pierzynką warzywną, składniki:
500 g piersi z kurczaka,
przyprawy do oprószenia kurczaka: sól, pieprz, granulowany czosnek, słodka papryka, suszone zioła (u mnie prowansalskie), wędzona słodka papryka (opcjonalnie)
pół dużej czerwonej papryki,
cebula,
ząbek czosnku,
na beszamel:
3/4 szklanki mleka,
3/4 łyżki masła,
3/4 łyżki mąki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do smaku)
kilka łyżeczek startego żółtego sera
Pierś z kurczaka pod pierzynką warzywną, przygotowanie:
Każdą pierś przekroić tak, by powstały cztery kotleciki. Każdy oprószyć przyprawami, smażyć do zarumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu (powinny być wciąż surowe w środku). Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Na patelnię po kurczaku wrzucić drobno pokrojoną cebulę i czerwoną paprykę. Smażyć do miękkości, pod koniec dodając posiekany czosnek. Doprawić solą, pieprzem i ziołami.
Przygotować beszamel: w rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i energicznie wymieszać trzepaczką. Wlać mleko i cały czas mieszając, gotować na średnim ogniu, do lekkiego zgęstnienia. Dodatkowo zagęścić sos startym serem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką.
Każdy płat kurczaka posmarować beszamelem. Nałożyć paprykę z cebulą i znów polać sosem beszamelowym. Posypać serem. Piec w 200 C około 15 minut lub do miękkości mięsa (czas pieczenia może się nieznacznie skrócić lub wydłużyć w zależności od grubości kawałków mięsa).
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Baked Chicken Breast with Vegetables Recipe:
2 chicken breasts,
seasonings to taste: salt, pepper, granulated garlic, sweet paprika, dry herbs of your choice, smoked paprika, optional
1/2 of a red bell pepper,
1 onion,
1 clove of garlic
for the bechamel sauce:
3/4 cup of milk,
3/4 tbsp of butter,
3/4 tbsp of flour
seasonings to taste: salt, pepper, nutmeg
few tsp of grated cheese
Butterfly chicken breast, to get four cutlets. Sprinkle each one with seasonings.Heat a small amount of oil in a a pan, add the meat. Sear, until golden on both sides. Arrange in a baking tray.
To the same pan, add finely chopped onion and red bell pepper, cook, until soft (add the garlic at last). Season with salt, pepper, sweet and smoked paprika.
Prepare bechamel sauce: melt the butter and add flour. Whisk vigorously for few seconds. Add milk and cook on a medium heat, until slightly thickens - make sure to stir constantly! Thicken the sauce with some grated cheese an season to taste.
Smear each chicken cutlet with bechamel sauce and add your onion and pepper mixture on top. Pour some behamel on top of that and add more cheese. Bake for about 10 to 15 minutes in 180C or until fully cooked through. Serve with potatoes, pasta or rice and some salad on the side. Enjoy:)
I am not a fan of chicken breast, but this looks really flavourful and tasty and light at the same time.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie. Zapisuję przepis.
OdpowiedzUsuńMiłej niedzieli, Natalio!
Never made bechamel sauce, but with cheese, reckon I´ll give it a try!!
OdpowiedzUsuńAdded to favorites :-)
Mmm!!!
OdpowiedzUsuńA very juicy and tasty chicken!
Great Sunday dish.
All the best.
Ten przepis chodzi za mną już z miesiąc ;D Słowo!
OdpowiedzUsuńNie mogłam się zabrać, teraz mam ściągę :D
Pozdrawiam
Zuza
Lubię takie jedzenie!
OdpowiedzUsuńLooks delicious!
OdpowiedzUsuńSmacznie to wygląda, zjadłabym taką pierś z kurczaka ;)
OdpowiedzUsuńI once read something like " Go heavy on garlic and onion". It was said by a doctor, referring to health benefits of these two items. Well, heavy or not, I use them in many dishes; they add flavor, taste and...good health.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł i już wiem co będzie u mnie jutro na obiad :)
OdpowiedzUsuńsuper obiadek!
OdpowiedzUsuńIt looks so tasty.
OdpowiedzUsuńswietny pomysl! sama czasami robie podobny obiadek :D pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńThat sounds really interesting - and I would never have thought of adding bechamel sauce to chicken. Thank you.
OdpowiedzUsuńUwielbiam to. Jem mnóstwo kurczaka i zawsze szukam nowych sposobów na jego przygotowanie.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, zresztą dosyć często robimy tego typu dania zapiekane :)
OdpowiedzUsuńThis looks incredible! Thank you so much for sharing!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
I've made something like that but without the sauce. This looks good.
OdpowiedzUsuńWhat a great looking chicken dinner :)
OdpowiedzUsuńAll the best Jan
ale apetycznie wygląda <3
OdpowiedzUsuńLooks healthy :-D
OdpowiedzUsuńMusi być przepychota 😋. Lubię gdy na talerzu jest kolorowo, żartuje często że jem oczami. Twój kurczak pod pierzynką z warzywami od razu przypadł mi do gustu. Chętnie wypróbuję Twój przepis. Pozdrawiam cieplutko ☀️
OdpowiedzUsuńBurczy mi w brzuchu na sam widok, wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńhttps://bloomywitch.blogspot.com/
Molto appetitoso il pollo così cucinato!
OdpowiedzUsuńPyszny sposób na kurczaka, smacznie i kolorowo :)
OdpowiedzUsuńObiad idealny :)
OdpowiedzUsuńYou do produce some interesting recipes. Another winner. Hope you are well, Diane
OdpowiedzUsuńMniam!!! Potrawa wygląda bardzo apetycznie!!! Z chęcią ją przyrządzę 😊!!!
OdpowiedzUsuńi found this recipe really mice dear Natalia :)
OdpowiedzUsuńchicken is favorite of kids and i think will like the new changed version of it and very much i think
you are really talented and i am thankful for helpful sharing !
blessings to your beautiful world!
Yum
OdpowiedzUsuńKurczak z warzywami to zgrany duet. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńOh thanks for share so delicious recipe
OdpowiedzUsuńxx
Wygląda smacznie
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńYou make it seem easy to make :-)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda to danie
OdpowiedzUsuń