lutego 03, 2021

Pierś z kurczaka w sosie własnym / Chicken Breast in Gravy

Pierś z kurczaka w sosie własnym przepis
Pierś z kurczaka w sosie własnym 

Pierś z kurczaka w sosie własnym przepis

Pierś z kurczaka w sosie własnym przepis

Chyba nigdy nie dość przepisów na obiad z piersią kurczaka, dlatego dziś polecam Wam prosty przepis na pierś z kurczaka w sosie własnym. Przygotowuje się ją przy użyciu minimum składników, które zazwyczaj mamy w domu, to prosty i pyszny posiłek dla całej rodziny.

Pierś z kurczaka w sosie własnym wymaga tylko przecięcia mięsa na cieńsze kawałki, podsmażenia i krótkiego duszenia. Ważne, by mięso i cebula ładnie zrumieniły się na patelni, to gwarantuje ładny kolor i pyszny smak sosu.

Duszony filet z kurczaka w sosie świetnie smakuje z ziemniakami, ryżem lub kaszą i prostą surówką. Smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na kurczaka :)

Jeśli nie macie pomysłu na obiad z piersią kurczaka polecam również moje kotlety drobiowe po zbójnicku:


Pierś z kurczaka w sosie własnym, składniki:


500 g piersi z kurczaka,
2 szklanki wody lub bulionu drobiowego,
cebula,
opcjonalnie 1-2 ząbki czosnku,
kilka łyżek słodkiej śmietanki lub mleka,
łyżeczka mąki ziemniaczanej,
listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie i szczypta kurkumy (opcjonalnie, ale odrobina wzbogaci kolor sosu),
opcjonalnie posiekana natka pietruszki lub koperek

Pierś z kurczaka w sosie własnym, przygotowanie:


Piersi przeciąć na kilka cieńszych kotletów. Doprawić i zrumienić z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu (mięso powinno się wyraźnie zarumienić, ale zostać surowe w środku). Odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić drobno posiekaną cebulę, smażyć kilka minut i dodać drobno posiekany czosnek. Po chwili dodać kurczaka, zalać całość wodą lub bulionem, dodać listek i ziele, dusić około 15 minut lub do miękkości mięsa. Wlać kilka łyżek śmietanki lub mleka. Doprawić. Zagęścić sos mąką rozmieszaną w 1/4-1/3 szklanki wody. Posypać natką.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:


Chicken Breast in Gravy Recipe:

500 g of chicken breast,
2 cups of water or chicken stock,
1 onion,
1-2 cloves of garlic,
few tbsp of heavy cream or milk,
1 tsp of potato starch or corn starch,
1 bay leaf,
few kernels of allspice,
seasonings to tasteL salt, pepper, sweet paprika, a pinch of turmeric (mostly for the color), Hebrs de Provence or any other dry herbs of your choice
some parsley or dill, optional

Cut the chicken breasts into few thin cutlets and sprinkle with seasonings. Heat a small amount of oil ina  pan, add the meat and sear, until deeply golden on both side (but still raw inside). set aside. To the same pan, add finely chopped onion, and cook for few minutes, until lightly golden. Add finely chopped garlic, cook for 30 seconds and add the meat back in. Cover with stock or water, add bay leaf and allpsice. Simmer for about 15 minutes or until tender, Add few tbsp of cream or milk. Season. Thicken the sauce with some slurry (starch with 1/3 cup of water or milk). Sprinkle with parsley or dill. serve over potatoes, rice or barley and some crunchy slaw on the side, Enjoy!

36 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Bo jest, pewnie nawet dietetycznie. Kusi dodać do tego jakiegoś ostrego sosu jeszcze.

      Usuń
  2. To prawda, nigdy dość, dlatego zapisuję do wypróbowania. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. This looks really delicious...I will attempt to make some for lunch tomorrow!
    Thank you so much.😊😊

    Have a lovely day!

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  4. The chicken breast looks really juicy and tender!

    OdpowiedzUsuń
  5. I am not a great fan of chicken breasts, but this would also be good with chicken thighs. Keep safe Diane

    OdpowiedzUsuń
  6. Nieskomplikowane, a wszyscy lubią :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Smakowicie wygląda. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  8. What a great dish! Easy, tasty, and really comforting. I need to get some potato starch -- I usually use corn starch, but potato starch has some advantages. Good post -- thanks.

    OdpowiedzUsuń
  9. Chicken is one of the most versatile meats isn't it?

    OdpowiedzUsuń
  10. przepis wpada do ulubionych :D moze jutro zrobie, bo mam wszystko co jest potrzebne :D

    OdpowiedzUsuń
  11. taki kurczak jest naprawdę pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  12. Zwykle tak jest, że te najprostsze przepisy bywają najsmaczniejsze.

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda dobrze, jak pierś t ocoś dla mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  15. ależ pysznie wygląda. Wypróbuje przy najbliższej okazji

    OdpowiedzUsuń
  16. Hmmmm, yum! On the list! "Sadly" I have an open packet of feta and will put the pieces into meatballs tomorrow. Today just fried egg on cheese-bread. Ah, food, huh, some fun in life.
    Off to do some training, hence ;-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Looks delicious!

    https://fromarockyhillside.com

    OdpowiedzUsuń
  18. Pycha :) Kurczak + sos to jedno z moich ulubionych połączeń :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Świetny pomysł na obiadek:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  20. It's snowy and cold here, but this would be such a comforting dish to chase away the chill.

    OdpowiedzUsuń
  21. I am making chicken breasts for dinner tonight. This is a good idea.

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda super! Z chęcią przygotuje na obiad! :)

    OdpowiedzUsuń
  23. oh this sounds yummy and very slightly different with addition of milk cream ,we add yogurt instead sometime
    best wishes!

    OdpowiedzUsuń
  24. Chicken is such a versatile meat.
    We do enjoy it in our house.
    Many thanks for sharing this recipe.

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  25. W moim domu pierś z kurczaka serwuję bardzo często na obiad, bo takie dania lubi cala moja rodzina. Niestety czasem brakowało mi już pomysłów na ich przygotowanie. Zawsze staram się urozmaicać domowe menu, więc nowe smaki są dla mnie bardzo ważne. Cieszę się, że trafiłam na Twój przepis, na pewno go wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  26. Chętnie wypróbuję przepis, bo wydaje się być prosty, coś nowego dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  27. A ile łyżek tej śmietanki i jakiej dokładnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie śmietanka 30 %, śmietankę można dodać do smaku - u mnie to zazwyczaj około 1/4 szklanki, ale może być trochę więcej lub mniej.

      Usuń
  28. Spróbowałam - nie odpędzę się teraz od tego kurczaka:)))

    OdpowiedzUsuń
  29. super,dzięki/

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger