Pierś z kurczaka w sosie własnym |
Pierś z kurczaka w sosie własnym wymaga tylko przecięcia mięsa na cieńsze kawałki, podsmażenia i krótkiego duszenia. Ważne, by mięso i cebula ładnie zrumieniły się na patelni, to gwarantuje ładny kolor i pyszny smak sosu.
Duszony filet z kurczaka w sosie świetnie smakuje z ziemniakami, ryżem lub kaszą i prostą surówką. Smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na kurczaka :)
Jeśli nie macie pomysłu na obiad z piersią kurczaka polecam również moje kotlety drobiowe po zbójnicku:
Pierś z kurczaka w sosie własnym, składniki:
500 g piersi z kurczaka,
2 szklanki wody lub bulionu drobiowego,
cebula,
opcjonalnie 1-2 ząbki czosnku,
kilka łyżek słodkiej śmietanki lub mleka,
łyżeczka mąki ziemniaczanej,
listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie i szczypta kurkumy (opcjonalnie, ale odrobina wzbogaci kolor sosu),
opcjonalnie posiekana natka pietruszki lub koperek
Pierś z kurczaka w sosie własnym, przygotowanie:
Piersi przeciąć na kilka cieńszych kotletów. Doprawić i zrumienić z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu (mięso powinno się wyraźnie zarumienić, ale zostać surowe w środku). Odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić drobno posiekaną cebulę, smażyć kilka minut i dodać drobno posiekany czosnek. Po chwili dodać kurczaka, zalać całość wodą lub bulionem, dodać listek i ziele, dusić około 15 minut lub do miękkości mięsa. Wlać kilka łyżek śmietanki lub mleka. Doprawić. Zagęścić sos mąką rozmieszaną w 1/4-1/3 szklanki wody. Posypać natką.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Chicken Breast in Gravy Recipe:
500 g of chicken breast,
2 cups of water or chicken stock,
1 onion,
1-2 cloves of garlic,
few tbsp of heavy cream or milk,
1 tsp of potato starch or corn starch,
1 bay leaf,
few kernels of allspice,
seasonings to tasteL salt, pepper, sweet paprika, a pinch of turmeric (mostly for the color), Hebrs de Provence or any other dry herbs of your choice
some parsley or dill, optional
Cut the chicken breasts into few thin cutlets and sprinkle with seasonings. Heat a small amount of oil ina pan, add the meat and sear, until deeply golden on both side (but still raw inside). set aside. To the same pan, add finely chopped onion, and cook for few minutes, until lightly golden. Add finely chopped garlic, cook for 30 seconds and add the meat back in. Cover with stock or water, add bay leaf and allpsice. Simmer for about 15 minutes or until tender, Add few tbsp of cream or milk. Season. Thicken the sauce with some slurry (starch with 1/3 cup of water or milk). Sprinkle with parsley or dill. serve over potatoes, rice or barley and some crunchy slaw on the side, Enjoy!
Looks healthy :-D
OdpowiedzUsuńBo jest, pewnie nawet dietetycznie. Kusi dodać do tego jakiegoś ostrego sosu jeszcze.
UsuńTo prawda, nigdy dość, dlatego zapisuję do wypróbowania. :)
OdpowiedzUsuńThis looks really delicious...I will attempt to make some for lunch tomorrow!
OdpowiedzUsuńThank you so much.😊😊
Have a lovely day!
Hugs xxx
The chicken breast looks really juicy and tender!
OdpowiedzUsuńI am not a great fan of chicken breasts, but this would also be good with chicken thighs. Keep safe Diane
OdpowiedzUsuńNieskomplikowane, a wszyscy lubią :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńWhat a great dish! Easy, tasty, and really comforting. I need to get some potato starch -- I usually use corn starch, but potato starch has some advantages. Good post -- thanks.
OdpowiedzUsuńlooks so good!
OdpowiedzUsuńChicken is one of the most versatile meats isn't it?
OdpowiedzUsuńPycha :)
OdpowiedzUsuńprzepis wpada do ulubionych :D moze jutro zrobie, bo mam wszystko co jest potrzebne :D
OdpowiedzUsuńtaki kurczak jest naprawdę pyszny!
OdpowiedzUsuńZwykle tak jest, że te najprostsze przepisy bywają najsmaczniejsze.
OdpowiedzUsuńLooks nice.
OdpowiedzUsuńWygląda dobrze, jak pierś t ocoś dla mnie :D
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńależ pysznie wygląda. Wypróbuje przy najbliższej okazji
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńHmmmm, yum! On the list! "Sadly" I have an open packet of feta and will put the pieces into meatballs tomorrow. Today just fried egg on cheese-bread. Ah, food, huh, some fun in life.
OdpowiedzUsuńOff to do some training, hence ;-)
Looks delicious!
OdpowiedzUsuńhttps://fromarockyhillside.com
Pycha :) Kurczak + sos to jedno z moich ulubionych połączeń :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na obiadek:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
It's snowy and cold here, but this would be such a comforting dish to chase away the chill.
OdpowiedzUsuńI am making chicken breasts for dinner tonight. This is a good idea.
OdpowiedzUsuńWygląda super! Z chęcią przygotuje na obiad! :)
OdpowiedzUsuńoh this sounds yummy and very slightly different with addition of milk cream ,we add yogurt instead sometime
OdpowiedzUsuńbest wishes!
Chicken is such a versatile meat.
OdpowiedzUsuńWe do enjoy it in our house.
Many thanks for sharing this recipe.
All the best Jan
W moim domu pierś z kurczaka serwuję bardzo często na obiad, bo takie dania lubi cala moja rodzina. Niestety czasem brakowało mi już pomysłów na ich przygotowanie. Zawsze staram się urozmaicać domowe menu, więc nowe smaki są dla mnie bardzo ważne. Cieszę się, że trafiłam na Twój przepis, na pewno go wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję przepis, bo wydaje się być prosty, coś nowego dla mnie ;)
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńA ile łyżek tej śmietanki i jakiej dokładnie?
OdpowiedzUsuńU mnie śmietanka 30 %, śmietankę można dodać do smaku - u mnie to zazwyczaj około 1/4 szklanki, ale może być trochę więcej lub mniej.
UsuńSpróbowałam - nie odpędzę się teraz od tego kurczaka:)))
OdpowiedzUsuńsuper,dzięki/
OdpowiedzUsuń