Pulpeciki w sosie curry |
Dziś zapraszam na aromatyczne pulpeciki w sosie curry. Jeśli lubicie kuchnię indyjską, powinny Wam bardzo posmakować :)
Pulpety w sosie curry są bardzo proste w przygotowaniu, o ile macie w kuchennych szafkach indyjskie przyprawy. Mieszanka curry, kurkumy, kuminu i imbiru powoduje, że takie duszone klopsiki smakują zupełnie inaczej niż tradycyjne. Sos możecie zabielić słodką śmietanką, mlekiem lub mlekiem kokosowym, które nada całości jeszcze ciekawszego smaku.
Bazą naszego curry jest cebula, czosnek i imbir, ale jeśli macie ochotę, możecie dodać do niego warzywa. Świetnie sprawdzi się czerwona papryka, ciecierzyca lub bakłażan.
Pulpeciki w sosie curry to świetny pomysł na obiad z mięsa mielonego dla całej rodziny. Podajcie je z ryżem basmati lub / i domowym chlebkiem naan. Polecam, smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej dań inspirowanych kuchnią indyjską :)
Polecam również mój bigos cygański z klopsikami:
Pulpeciki w sosie curry, składniki:
na pulpety:
500 g mielonego mięsa,
mała cebula i ząbek czosnku (drobno posiekane i podsmażone)
kilka łyżek bułki tartej (ok. 1/4 szklanki),
duże jajko,
przyprawy do smaku: sól (ok 1/2 łyżeczki lub do smaku), pieprz, ok. łyżeczki słodkiej papryki
na sos:
duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,
kilka plasterków imbiru (można zastąpić granulowanym imbirem)
łyżeczka koncentratu pomidorowego lub 1 duży pomidor,
ok. 1 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub wody,
ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki, mleka lub mleka kokosowego,
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, curry (u mnie więcej niż łyżeczka), kurkuma (u mnie więcej niż łyżeczka), kumin (kmin rzymski - nie mylić z kminkiem!), szczypta gałki muszkatołowej, słodka i ostra papryka (zamiast ostrej papryki w proszku można dać papryczkę chili do smaku - o ile lubicie bardzo ostre potrawy),
natka pietruszki lub kolendry
Pulpeciki w sosie curry, przygotowanie:
Przygotować klopsiki: połączyć mięso z cebulą i czosnkiem oraz pozostałymi składnikami na klopsiki, krótko wyrobić. Zwilżonymi dłońmi formować małe klopsiki (warto usmażyć jeden kotlecik na próbę, by sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić mięsa). Smażyć do zarumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć (pulpety powinny być wciąż surowe w środku).
Na patelnię po klopsikach wrzucić pokrojoną cebulę. Po kilku minutach smażenia dodać drobno posiekany czosnek i imbir, oprószyć całość przyprawami i smażyć kilka chwil. Dodać koncentrat, smażyć chwilę i wrzucić pulpeciki. Zalać całość woda lub bulionem, tak by lekko zakrywał składniki. Dusić około 10 minut lub do czasu, gdy klopsiki będą gotowe w środku. Pod koniec duszenia dodać śmietankę do smaku. Gdyby sos był za rzadki, zagęścić go mąką rozmieszaną w małej ilości wody. Posypać natką.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Meatball Curry Recipe:
for the meatballs:
500 g of ground meat,
1 large egg,
few Tbsp of bread crumbs,
small onion (finely diced and fried for few minutes),
1 big clove of garlic (finely diced and fried),
seasonings to taste: salt and pepper, approx 1 tsp of sweet paprika
for the sauce:
1 large onion,
2-3 cloves of garlic,
few slices of ginger (or use granulated ginger),
1 tsp of tomato paste or 1 tomato,
1 1/2 cups of water or chicken stock,
approx. 1/3 cup of heavy cream, milk or coconut milk,
1-2 tsp of potato starch or corn starch, optional,
seasonings to taste: salt, pepper, curry (more than a tsp), turmeric (more thana tsp), sweet and hot paprika, cumin, nutmeg
Mix all the meatball ingredients. Using wet hands, shape the meatballs. Sprinkle each one with extra bread crumbs (you can fry a small portion of the meat to check the seasonings). Preheat the oil in a pan and cook your meatballs for couple minutes for each side, until golden. Remove to a plate (they should be raw inside).
To the same pan add finely chopped onion. Cook for few minutes and add finely chopped garlic and ginger. Sprinkle with spices, Add tomato paste, cook for 30 seconds or so and add the meatbalss back in. Cover with stock or water (add enough to gently cover the ingredients in the pan) and simmer for about 10 minutes or until done inside. Season well to taste and add cream or milk. If the sauce is to runny, thicken it with some slurry (starch mixed with 1/3 cup of water). Serve over rice or with naan bread. Enjoy :)
jakie słoneczne danie:)
OdpowiedzUsuńapetycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńMeatballs full of flavor, with a delicious sauce.
OdpowiedzUsuńCongratulations on your recipe!
Have a nice weekend!
This looks so flavourful and delicious with curry gravy.
OdpowiedzUsuńMniam! Mam pęczek curry, którego szukałem!
OdpowiedzUsuńYummy!
OdpowiedzUsuńOoh, how wonderful! Thank you so much for sharing! I hope you have a wonderful weekend <3
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Thank you. I never fry the onions or garlic before adding them to meatballs for himself. Perhaps I should.
OdpowiedzUsuńNice :-D
OdpowiedzUsuńIt's a great food!
OdpowiedzUsuńWe love curry in this house..that meal looks inviting.
OdpowiedzUsuńOj ale pyszności :) Uwielbiam curry :)
OdpowiedzUsuńKocham dania z curry :)
OdpowiedzUsuńI never say no to a good curry. This sounds amazing!
OdpowiedzUsuńI'm sure this tastes wonderful ...
OdpowiedzUsuńMany thanks for sharing the recipe.
All the best Jan
Hmmm, this sounds so yummy, I´ll go for it! Thank you :-)
OdpowiedzUsuńNie lubię curry, ale mojemu partnerowi na pewno by smakowały :)
OdpowiedzUsuń