Ryba zapiekana w śmietanie |
Ryba w kwaśnej śmietanie może być przygotowana z dowolnymi dodatkami, ja tym razem postawiłam na najprostsze składniki w postaci zeszklonej cebulki, czosnku i świeżych ziół. Ryba pod taką śmietanową kołderką za każdym razem może smakować inaczej - zamiast cebuli i czosnku sprawdzą się drobno pokrojone i podsmażone warzywa (włoszczyzna, papryka, cukinia) albo pieczarki. Możecie je umieścić na rybie pod warstwą śmietany albo tuż obok w naczyniu do zapiekania.
Do ryby zapiekanej w piekarniku możecie wykorzystać filet z dowolnej białej ryby. U mnie to halibut, ale sprawdzi się na przykład dorsz lub mintaj, a także łosoś lub pstrąg łososiowy.
Ryba zapiekana w śmietanie smakuje zupełnie inaczej niż zwykle. Podajcie ją z ziemniakami, frytkami lub ryżem i chrupiącą surówką. Smacznego :)
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów z rybą :)
Polecam również moją rybę pieczoną na ryżu z warzywami:
Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube
Ryba zapiekana w śmietanie, składniki:
duży filet z halibuta (lub innej wybranek ryby),Ryba zapiekana w śmietanie, przygotowanie:
Rybę przekroić na mniejsze kawałki, oprószyć przyprawami. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Gdy będzie prawie miękka, dodać drobno posiekany czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Do kwaśnej śmietany dodać cebulę z czosnkiem i posiekane zioła. Doprawić solą i pieprzem. Posmarować rybę i opcjonalnie posypać parmezanem. Zapiekać około 15 minut w 200 C lub do miękkości (czas pieczenia może się nieznacznie skrócić lub wydłużyć w zależności od grubości kawałków ryby).
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Sour Cream Baked Fish Recipe:
1 large halibut fillet (or any other fish fillet of your choice),1 onion,
That sounds interesting, and baking the dish would add lots of flavour.
OdpowiedzUsuńO jak to pysznie wygląda 🥰
OdpowiedzUsuńThanks for your sharing...
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym:) Uwielbiam ryby :)
OdpowiedzUsuńHmm, sounds like I can do this - I know fish is healthy but am not really into it - this sounds like a good compromise - added to list, thank you :-)
OdpowiedzUsuńZapiekanej ryby jeszcze nie miałem okazji próbować :)
OdpowiedzUsuńŚwietna rybka🙂
OdpowiedzUsuńsmakowita rybka!
OdpowiedzUsuńIt's simple and very delicious! I haven't had any fish in a while...time to make some this weekend.
OdpowiedzUsuńTakiej jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńGenialnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWhat a nice way to use sour cream! And fish, of course. :-) Thanks!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, zjadłabym taką rybę 😊
OdpowiedzUsuńsounds good!
OdpowiedzUsuńCzęsto robimy taką rybkę :)
OdpowiedzUsuńThis looks wonderful! Thank you for sharing!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Taka rybka nie dość, że pyszna, to jeszcze samo zdrowie! Dawno nie jadłem takiej zapiekanej w śmietanie, muszę sobie przyrządzić czym przędzej.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie! ;)
Great dish!
OdpowiedzUsuńA good method for cooking fish.
Congratulations!
It looks delicious, a great recipe.
OdpowiedzUsuńspadłaś mi jak z nieba, bo na dzisiaj mam przygotowaną rybę :)
OdpowiedzUsuńW sam raz na otwarcie sezonu wędkarskiego 👏
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis:))może jutro wykorzystam:))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńSounds perfect to me and we love fish. Hope all is well, stay safe, Diane
OdpowiedzUsuńI've never done anything like that but it sounds interesting.
OdpowiedzUsuńWygląda ciekawie ;)
OdpowiedzUsuń