lutego 24, 2021

Ryba zapiekana w śmietanie / Sour Cream Baked Fish

Ryba zapiekana w śmietanie przepis
Ryba zapiekana w śmietanie 

Ryba zapiekana w śmietanie przepis

Ryba zapiekana w śmietanie przepis


Ryba zapiekana w śmietanie to przepis na szybki i pyszny obiad, nie tylko na piątek. Jest banalnie prosta w przygotowaniu, wymaga minimum pracy i minimum składników.

Ryba w kwaśnej śmietanie może być przygotowana z dowolnymi dodatkami,  ja tym razem postawiłam na najprostsze składniki w postaci zeszklonej cebulki, czosnku i świeżych ziół. Ryba pod taką śmietanową kołderką za każdym razem może smakować inaczej - zamiast cebuli i czosnku sprawdzą się drobno pokrojone i podsmażone warzywa (włoszczyzna, papryka, cukinia) albo pieczarki. Możecie je umieścić na rybie pod warstwą śmietany albo tuż obok w naczyniu do zapiekania.

Do ryby zapiekanej w piekarniku możecie wykorzystać filet z dowolnej białej ryby. U mnie to halibut, ale sprawdzi się na przykład dorsz lub mintaj, a także łosoś lub pstrąg łososiowy.

Ryba zapiekana w śmietanie smakuje zupełnie inaczej niż zwykle. Podajcie ją z ziemniakami, frytkami lub ryżem i chrupiącą surówką. Smacznego :)

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów z rybą :)

Polecam również moją rybę pieczoną na ryżu z warzywami:

Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube

Ryba zapiekana w śmietanie, składniki:

duży filet z halibuta (lub innej wybranek ryby),
cebula,
1-2 ząbki czosnku,
2-3 łyżeczki posiekanego koperku lub / i natki pietruszki,
kilka czubatych łyżek kwaśnej śmietany,
sól, pieprz, rozmaryn, tymianek,
opcjonalnie 2-3 łyżeczki startego parmezanu

Ryba zapiekana w śmietanie, przygotowanie:

Rybę przekroić na mniejsze kawałki, oprószyć przyprawami. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Gdy będzie prawie miękka, dodać drobno posiekany czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Do kwaśnej śmietany dodać cebulę z czosnkiem i posiekane zioła. Doprawić solą i pieprzem. Posmarować rybę i opcjonalnie posypać parmezanem. Zapiekać około 15 minut w 200 C lub do miękkości (czas pieczenia może się nieznacznie skrócić lub wydłużyć w zależności od grubości kawałków ryby).

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:


Sour Cream Baked Fish Recipe:

1 large halibut fillet (or any other fish fillet of your choice),
1 onion,
1-2 cloves of garlic,
2-3 tsp of chopped dill or parsley,
few heaping tbsp of sour cream,
salt, pepper, dry rosemary and thyme,
few tsp of grated parmesan cheese, optional

Cut the fish into smaller pieces and sprinkle with seasonings. Heat a small amount of oil in a pan, add finely chopped onion and cook, until almost soft. Add finely chopped garlic and cook for about 30 seconds. Combine onion and garlic, sour cream and fresh herbs. Season with salt and pepper. Generously smear the fish with your sour cream mixture and sprinkle with parmesan. Bake for about 15 minutes in 200 C or until tender (baking time may vary, depending on the thickness of your fish fillets). Serve with potatoes, fries or rice and some slaw on the side. Enjoy!

25 komentarzy:

  1. That sounds interesting, and baking the dish would add lots of flavour.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj zjadłabym:) Uwielbiam ryby :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hmm, sounds like I can do this - I know fish is healthy but am not really into it - this sounds like a good compromise - added to list, thank you :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapiekanej ryby jeszcze nie miałem okazji próbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. It's simple and very delicious! I haven't had any fish in a while...time to make some this weekend.

    OdpowiedzUsuń
  6. What a nice way to use sour cream! And fish, of course. :-) Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny przepis, zjadłabym taką rybę 😊

    OdpowiedzUsuń
  8. Taka rybka nie dość, że pyszna, to jeszcze samo zdrowie! Dawno nie jadłem takiej zapiekanej w śmietanie, muszę sobie przyrządzić czym przędzej.
    Pozdrawiam serdecznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Great dish!
    A good method for cooking fish.
    Congratulations!

    OdpowiedzUsuń
  10. It looks delicious, a great recipe.

    OdpowiedzUsuń
  11. spadłaś mi jak z nieba, bo na dzisiaj mam przygotowaną rybę :)

    OdpowiedzUsuń
  12. W sam raz na otwarcie sezonu wędkarskiego 👏

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo fajny przepis:))może jutro wykorzystam:))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  14. Sounds perfect to me and we love fish. Hope all is well, stay safe, Diane

    OdpowiedzUsuń
  15. I've never done anything like that but it sounds interesting.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger