lutego 19, 2021

Zapiekanka chłopska z mięsem mielonym i ziemniakami / Potato Ground Meat Casserole

Zapiekanka chłopska z mięsem mielonym i ziemniakami przepis
Zapiekanka chłopska z mięsem mielonym i ziemniakami 

Zapiekanka chłopska z mięsem mielonym i ziemniakami przepis
 

Zapiekanka chłopska z mięsem mielonym i ziemniakami przepis

Zapiekanka chłopska z mięsem mielonym i ziemniakami to świetny pomysł na pożywny i pyszny obiad, idealny na chłodne dni.

Zapiekanka chłopska może być przygotowana z różnych prostych składników. Ja tym razem postawiłam na ziemniaki, mięso mielone, pieczarki i groszek. Będzie tez pyszna z podsmażoną kiełbasą lub boczkiem (zamiast mięsa), papryką, cukinią lub innymi warzywami. Wykorzystajcie to, co najbardziej lubicie i co macie pod ręką. Wszystkie składniki łączy zalewa z kwaśnej śmietany lub jogurtu, jajek i żółtego sera - ta zapiekanka jest naprawdę sycąca :)

Jeśli nie macie pomysłu na obiad z mięsa mielonego, ziemniaczana zapiekanka chłopska może być ciekawą odmiana od kotletów czy pulpecików. Polecam, smacznego :)

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na moje zapiekanki, a TUTAJ więcej przepisów na mięso mielone :)



Zapiekanka chłopska z mięsem mielonym i ziemniakami, składniki:


ok. 8 dużych ziemniaków ugotowanych w mundurkach (najlepiej typ A, AB; można ugotować dzień wcześniej),
400 g mięsa mielonego,
200 g pieczarek,
ok. 1/2 szklanki groszku mrożonego lub konserwowego),
duża cebula,
2 ząbki czosnku,
350 g kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego,
3 małe jajka,
kilka czubatych łyżek startego sera
przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek, tymianek, słodka papryka


Zapiekanka chłopska z mięsem mielonym i ziemniakami, przygotowanie:


Zimne ziemniaki obrać ze skórki i pokroić na grube plastry. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, posypać solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mięso usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, pod koniec smażenia dodać posiekaną cebulę, a po chwili drobno posiekany czosnek i groszek. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem i papryką. Osobno usmażyć pieczarki (do wyparowania płynu), doprawić solą i pieprzem. Połączyć śmietanę z jajkami, doprawić solą, pieprzem, gałką i papryką. Połowę zalewy wylać na ziemniaki, posypać serem. Dodać mięso i pieczarki. Zalać pozostałą zalewą, posypać serem. Piec w 200 C około 30 minut lub do ścięcia zalewy. Odczekać kilka minut przed krojeniem zapiekanki, podczas stygnięcia składniki bardziej się zwiążą. 

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:



Potato Ground Meat Casserole Recipe:

approx. 8 large potatoes, cooked,
400 g of ground meat,
200 g of button mushrooms,
approx. 1/2 cup of green peas,
1 large onion,
2 cloves of garlic,
350 g of sour cream or Greek yogurt,
2 small eggs,
few heaping tbsp of grated cheese,
seasonings to taste: salt, pepper, nutmeg, marjoram, thyme, sweet paprika


Cut your cold potaoes into thick slices and arrange them ina  baking tray. Sprinkle with salt, pepper and nutmeg. Heat a small amount of oil in a pan, add the meat and cook, until soft. When almost ready, add finely chopped onion and garlic. Add peas at last. Season well with salt, pepper, marjoram, thyme, paprika. Set aside. To the same pan, add slices of mushrooms and cook, until soft (make sure all the liquid evaporates), season wih salt and pepper. Combine sour cream, eggs, salt, pepper and paprika. Add half of the mixture on top of the potatoes and sprinkle with cheese. Add the meat and mushrooms. Pour over remaining sour cream mixture and generously sprinkle with cheese. Bake in 200 C for about 30 minutes or until sets. Let it cool for few minutes, before slicing. 


18 komentarzy:

  1. It looks hearty and very delicious.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój tata byłby zachwycony takim daniem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Thank you. The meat eater in this house would like this very much.

    OdpowiedzUsuń
  4. Oooo, taka zapiekanka jest przepyszna, zapisuję przepis, na pewno ją upiekę.
    Pozdrawiam serdecznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. UWielbiam takie zapiekanki :) Przepis zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. There's no better comfort food than meat and potatoes. This is a great recipe!

    OdpowiedzUsuń
  7. A rich dish ideal to regain strength.
    Greetings

    OdpowiedzUsuń
  8. To przepis dla mnie bo uwielbiam zapiekanki. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  9. Gracias por la receta se ve genial . Te mando un beso
    Enamorada de las letras

    OdpowiedzUsuń
  10. Another delicious looking meal!

    OdpowiedzUsuń
  11. jak ja lubię takie przaśne smaki!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger