Zapiekanka chłopska z mięsem mielonym i ziemniakami |
Zapiekanka chłopska z mięsem mielonym i ziemniakami to świetny pomysł na pożywny i pyszny obiad, idealny na chłodne dni.
Zapiekanka chłopska może być przygotowana z różnych prostych składników. Ja tym razem postawiłam na ziemniaki, mięso mielone, pieczarki i groszek. Będzie tez pyszna z podsmażoną kiełbasą lub boczkiem (zamiast mięsa), papryką, cukinią lub innymi warzywami. Wykorzystajcie to, co najbardziej lubicie i co macie pod ręką. Wszystkie składniki łączy zalewa z kwaśnej śmietany lub jogurtu, jajek i żółtego sera - ta zapiekanka jest naprawdę sycąca :)
Jeśli nie macie pomysłu na obiad z mięsa mielonego, ziemniaczana zapiekanka chłopska może być ciekawą odmiana od kotletów czy pulpecików. Polecam, smacznego :)
Polecam tez pyszną zapiekankę gyros z kapustą i kurczakiem:
Zapiekanka chłopska z mięsem mielonym i ziemniakami, składniki:
ok. 8 dużych ziemniaków ugotowanych w mundurkach (najlepiej typ A, AB; można ugotować dzień wcześniej),
400 g mięsa mielonego,
200 g pieczarek,
ok. 1/2 szklanki groszku mrożonego lub konserwowego),
duża cebula,
2 ząbki czosnku,
350 g kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego,
3 małe jajka,
kilka czubatych łyżek startego sera
przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek, tymianek, słodka papryka
Zapiekanka chłopska z mięsem mielonym i ziemniakami, przygotowanie:
Zimne ziemniaki obrać ze skórki i pokroić na grube plastry. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, posypać solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mięso usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, pod koniec smażenia dodać posiekaną cebulę, a po chwili drobno posiekany czosnek i groszek. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem i papryką. Osobno usmażyć pieczarki (do wyparowania płynu), doprawić solą i pieprzem. Połączyć śmietanę z jajkami, doprawić solą, pieprzem, gałką i papryką. Połowę zalewy wylać na ziemniaki, posypać serem. Dodać mięso i pieczarki. Zalać pozostałą zalewą, posypać serem. Piec w 200 C około 30 minut lub do ścięcia zalewy. Odczekać kilka minut przed krojeniem zapiekanki, podczas stygnięcia składniki bardziej się zwiążą.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Potato Ground Meat Casserole Recipe:
approx. 8 large potatoes, cooked,
400 g of ground meat,
200 g of button mushrooms,
approx. 1/2 cup of green peas,
1 large onion,
2 cloves of garlic,
350 g of sour cream or Greek yogurt,
2 small eggs,
few heaping tbsp of grated cheese,
seasonings to taste: salt, pepper, nutmeg, marjoram, thyme, sweet paprika
Cut your cold potaoes into thick slices and arrange them ina baking tray. Sprinkle with salt, pepper and nutmeg. Heat a small amount of oil in a pan, add the meat and cook, until soft. When almost ready, add finely chopped onion and garlic. Add peas at last. Season well with salt, pepper, marjoram, thyme, paprika. Set aside. To the same pan, add slices of mushrooms and cook, until soft (make sure all the liquid evaporates), season wih salt and pepper. Combine sour cream, eggs, salt, pepper and paprika. Add half of the mixture on top of the potatoes and sprinkle with cheese. Add the meat and mushrooms. Pour over remaining sour cream mixture and generously sprinkle with cheese. Bake in 200 C for about 30 minutes or until sets. Let it cool for few minutes, before slicing.
bardzo smacznie!
OdpowiedzUsuńIt looks hearty and very delicious.
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda ��
OdpowiedzUsuńMój tata byłby zachwycony takim daniem :)
OdpowiedzUsuńThis looks so wonderful! I hope you have a great day!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Thank you. The meat eater in this house would like this very much.
OdpowiedzUsuńDelicious
OdpowiedzUsuńOooo, taka zapiekanka jest przepyszna, zapisuję przepis, na pewno ją upiekę.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie! ;)
Typowa chłopska haha :D
OdpowiedzUsuńUWielbiam takie zapiekanki :) Przepis zapisuję :)
OdpowiedzUsuńThere's no better comfort food than meat and potatoes. This is a great recipe!
OdpowiedzUsuńMojemu tacie muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńA rich dish ideal to regain strength.
OdpowiedzUsuńGreetings
To przepis dla mnie bo uwielbiam zapiekanki. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńGracias por la receta se ve genial . Te mando un beso
OdpowiedzUsuńEnamorada de las letras
Another delicious looking meal!
OdpowiedzUsuńMój partner byłby zachwycony :)
OdpowiedzUsuńjak ja lubię takie przaśne smaki!
OdpowiedzUsuń