Bułki z parmezanem i oregano |
Dziś zapraszam na pszenne bułki z parmezanem i oregano. Są aromatyczne, puszyste i mięciutkie, zupełnie wyjątkowe :)
Domowe bułeczki z oregano są przygotowane ja jasnej mące pszennej, ale jeśli chcecie, by było troszkę zdrowiej, możecie dodać do nich mąkę pełnoziarnistą w proporcji pół na pół z jasną. Zamiast mąki pszennej świetnie sprawdzi się również mąka orkiszowa. Jeśli nie przepadacie za oregano, możecie tu wykorzystać inne ulubione zioła, dobrze sprawdzi się bazylia lub zioła prowansalskie.
Bułki z parmezanem i oregano są świetne do przygotowania kolorowych kanapek - świetnie sprawdzą tu typowo włoskie wędliny, oliwki i sery. Bardzo polecam, smacznego :)
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na domowe bułki :)
Polecam również puszyste bułeczki cebulowe:
Bułki z parmezanem i i oregano, składniki:
na 10-12 bułek:
2 szklanki* ciepłej wody (woda ma być ciepła, ale nie gorąca!),
3 łyżeczki suchych drożdży lub 30 g świeżych,
2 płaskie łyżeczki cukru,
2 łyżeczki soli,
6 łyżek oleju,
5 szklanek mąki pszennej (lub więcej do podsypywania, gdyby ciasto się kleiło),
kilka łyżek mleka lub śmietanki do posmarowania bułeczek przed pieczeniem,
kilka łyżeczek startego parmezanu,
czubata łyżka oregano
*szklanka = 250ml
Bułki z parmezanem i oregano, przygotowanie:
W misce połączyć wodę, drożdże (suche lub świeże) i cukier. Odstawić na 5-10 minut, do spienienia drożdży. Spienione drożdże wymieszać z mąką, oregano i solą, wyrabiać około 10-15 minut. Pod koniec wyrabiania stopniowo dodawać olej. Jeśli ciasto będzie się mocno kleić, można dodać więcej mąki. Zagniecione ciasto odstawić do wyrośnięcia na 60-90 minut. Po tym czasie z ciasta uformować 10 - 12 bułek, ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Posmarować mlekiem, posypać parmezanem. Piec w 180 stopniach około 20-25 minut.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Parmesan Oregano Buns:
or 10-12 buns:
2 cups of warm water,
3 tsp of dry yeast or 30 g of fresh yeast,
2 tsp of sugar,
2 tsp of salt,
6 tbsp of olive oil,
5 cups of all purpose flour, plus more for dusting,
few tbsp of milk or cream,
few tsp of grated parmesan cheese
1 heaping tbsp of oregano
Combine sugar, water and yeast, cover with kitchen towel and set aside for 5-10 minutes, until bubbly on the surface. Mix with flour, onion and salt. Knead for 10-15 minutes. After 7-10 minutes of kneading, gradually add oil. Form a ball, cover with kitchen towel, set aside for 60 to 90 minutes in a warm place or refrigerate overnight. Turn the dough onto a floured surface and form into 10 to 12 buns. Place on a baking paper, cover with kitchen towel and let them rise for about 30 to 40 minutes. Brush with milk. Bake for about 20 to 25 minutes (180C). Enjoy:)
mega pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńBoskie :)
OdpowiedzUsuńThanks for your sharing...
OdpowiedzUsuńTakie domowe bułeczki smakują najlepiej, ale z parmezanem jeszcze nie robiłam:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńAż zapach się unosi:)
OdpowiedzUsuńRaw Parmesan is my favourite cheese. These buns look so soft and must be very tasty using this Italian raw cheese.
OdpowiedzUsuńSuper post! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga oraz Instagrama
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Lubię to :D
OdpowiedzUsuńYUM. I can only imagine how delicious they would be.
OdpowiedzUsuńAleż apetycznie wyglądają! :) Wow!
OdpowiedzUsuńDelicious!
OdpowiedzUsuńale super!
OdpowiedzUsuńWhat delicious buns! Ideal for a sweet or savoury aperitif.
OdpowiedzUsuńEnjoy weekend!
MEga takie bułęczki :D JAk tylko bede miałą więcej czasu to chętnie zrobię
OdpowiedzUsuńWow, these look truly incredible!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
They look delicious however, the onion rolls really did tickle my taste buds.
OdpowiedzUsuńOjj kusisz :D Te domowe bułeczki wyglądają super ;D
OdpowiedzUsuńMniam,mniam , mniam :D Cudnie bułeczki się prezentują z pewnością wykorzystam przepis .
OdpowiedzUsuńBuziaki.
Takie ziołowe muszą być pyszne. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńLooks delicious :) thanks for your sharing...
OdpowiedzUsuńJak zwykle można u Ciebie zgłodnieć :D
OdpowiedzUsuńO, kanapka z takiej bułeczki to dopiero musi smakować 🤤.
OdpowiedzUsuńThese look so tasty. Bet the smell amazing when cooking too :-D
OdpowiedzUsuńtakie bułeczki same wchodzą :) na pewno podczas pieczenia pięknie pachniało!
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie ;)
OdpowiedzUsuńJak z parmezanem to koniecznie muszę upiec!
OdpowiedzUsuńŚwietne bułeczki :)
OdpowiedzUsuń