Ciasto Aurora to pyszne warstwowe ciasto z brzoskwiniami z puszki, budyniem i galaretką. Mimo wielu warstw jest proste w przygotowaniu, to idealne ciasto na święta, imieniny, urodziny i inne uroczystości.
Dzisiejsze ciasto z brzoskwiniami z puszki i kokosem przygotuje się na jasnym biszkopcie. Mój biszkopt z 4 jajek jest naprawdę niezawodny. To sprawdzony, łatwy przepis bez oddzielania żółtek od białek - udaje się za każdym razem, nawet początkującym.
Nasze ciasto zawiera również pyszny krem budyniowy. Podczas przygotowania kremu należy pamiętać, by masło oraz budyń były w takiej samej temperaturze (pokojowej; budyń musi być całkowicie wystudzony, a masło miękkie). Pamiętajcie, by budyń gotować do momentu wyraźnego zgęstnienia.
Całość wieńczymy owocami i galaretką. Ważne, by galaretka była wyraźnie tężejąca, gęsta - zbyt płynna wsiąknie w resztę warstw ciasta.
Ciasto Aurora z brzoskwiniami, budyniem i galaretką efektownie prezentuje się na stole, jest wysokie, kremowe, słodkie, idealne na różne specjalne okazje. Na pewno posmakuje Waszym gościom. Polecam, smacznego :)
Ciasto Aurora z brzoskwiniami z puszki, budyniem i galaretką, składniki:
na blaszkę o wymiarach 36x25 cm:
do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml:
na biszkopt:
4 jajka,
2/3 szklanki cukru,
szklanka mąki,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka łyżeczek soku z cytryny i kilka łyżek wody
na warstwę brzoskwiniową:
900 ml soku / nektaru brzoskwiniowego (lub z owoców egzotycznych),
2 opakowania budyniu,
3/4 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi)
ok. 200 g herbatników,
na krem budyniowy z kokosem:
200 g masła w temperaturze pokojowej,
2 opakowania budyniu (w opakowaniach po 40 g),
3 szklanki mleka (750 ml),
5 łyżek cukru pudru (lub do smaku),
ok. 70 g wiórków kokosowych
2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe
puszka brzoskwiń (850 g)
Ciasto Aurora z brzoskwiniami z puszki, budyniem i galaretką, przygotowanie:
Przygotować biszkopt (można dzień wcześniej): jajka ubić z cukrem na jasną, gęstą, puszystą masę (ok. 7-10 minut). W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodać je do ubitej masy, posypując po wierzchu. Delikatnie wymieszać całość łyżką lub szpatułką. Wylać masę do wyłożonej papierem blaszki (tylko spód; boków niczym nie natłuszczać), wyrównać wierzch. Piec około 19-20 minut w 180 stopniach. Nasączyć ostudzony biszkopt sokiem z cytryny wymieszanym z wodą (wcześniej można ściąć wierzch ciasta).
Część soku / nektaru podgrzać w garnku, pozostałą część rozmieszać w budyniami w proszku i mąką ziemniaczaną. Wlać mieszankę do gorącego kompotu w garnku i mieszać, aż powstanie gęsty budyń (jak na filmie). Na jeszcze ciepły budyń brzoskwiniowy nałożyć herbatniki.
Przygotować krem budyniowy z kokosem: połowę mleka podgrzać z wiórkami kokosowymi. W reszcie wymieszać proszek budyniowy. Dodać do gorącego mleka z wiórkami, gotować, aż powstanie gęsty budyń (gotujemy do momentu wyraźnego zgęstnienia). Zakryć folią, tak dotykała wierzchu budyniu, wystudzić do temperatury pokojowej (najlepiej przygotować budyń kilka godzin wcześniej przed składaniem ciasta). Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem. Stopniowo, po łyżce dodawać wystudzony budyń z kokosem. Krem kokosowy wyłożyć na herbatniki. Schłodzić.
Na schłodzonym kremie ułożyć pokrojone brzoskwinie. Zalać tężejącą galaretką (powinna wyraźnie gęstnieć, nie może być zbyt płynna, bo wsiąknie w ciasto). Chłodzić kilka godzin, do stężenia wszystkich warstw. Przed krojeniem obkroić boki ciasta nożem, by odkleiło się od blaszki.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
'Aurora' Peach Cake Recipe:
for the sponge cake,
4 eggs,
2/3 cup of sugar,
1 cup of flour,
1 1/2 tsp of baking powder
few tbsp of lemon juice mixed with water for soaking the sponge cake
for the fruit layer:
900 ml of peach juice,
3/4 tbsp of cornstarch or potato starch,
2 packages of vanilla pudding mix (40g each)
approx. 200 g of biscuits
for the buttercream:
2 packages of instant vanilla pudding mix (40 g each, each one requires 500 ml of liquid),
3 cups of milk,
200 g of room temperature butter,
5 tbsp of powdered sugar, or to taste,
approx. 70 g of coconut flakes, unsweetened
2 packages of fruit jello (1 package = 70 g)
1 can of peaches (850 g)
Prepare the sponge cake (you can do this the day before): beat the eggs with sugar for about 7-10 minutes or until light and fluffy. Mix flour and baking powder Sprinkle the dry ingredietns all over the egg mixture and gently fold them in. Pour over the baking pan (25x35cm - line only the bottom with baking paper, do not grease the sides). Bake for about 20 minutes in 180C. Let cool completely. Cut of the top of the cake, if you prefer. Soak the sponge cake with some lemon juice and water mixture.
Prepare the fruit filling: simmer a part of juice in a pot. Mix starch and vanilla pudding mix with remaining juice and add it into the hot juice. Cook, mixing, until thick. Pour it over the sponge cake. Set aside for few minutes. Add biscuits on top.
Prepare the buttercream: pour half of the milk to the pot, add coconut and heat well. To another half of the milk add starch and pudding mix, whisk well and add to the pot with hot milk. Cook, until thickens. Cover with foil (make sure foil touches the surface of the pudding) and wait, until reaches room temperature. Whisk room temperature butter with powdered sugar. Gradually add coconut pudding, mixing well after each addition. Place the coconut buttercream on top of the biscuits. Chill.
Prepare the jellos according to package instructions. Chop your fruit and arrange them on top of the cake. Pour thickening jello on top of the cake. Chill for few hours, until sets completely. Enjoy:)
Ciasto wygląda fantastycznie. Wypróbuje przepis.
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie <3
OdpowiedzUsuńThis is a fantastic dessert for a garden party!
OdpowiedzUsuńLooks so juicy and lovely, a perfect sign of the upcoming spring.
OdpowiedzUsuńThat looks delicious but flavoured jellies is one thing I Have never seen in our local supermarkets! I can only get friends to bring them to me from the UK but at the moment with no travel!! Keep safe Diane
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne. I jakie ma piękne kolory, takie letnie i soczyste :)
OdpowiedzUsuńWOW! The yellow color of the aurora peach cake is dazzling!
OdpowiedzUsuńYour video gives me not only knowledge and pleasure, but also a feeling of relaxation when watching it (There's something about your voice and delicate hands that does it). The letters of the english sub-title, however, are a bit too small for me.
Bardzo smacznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńPo co do biszkoptu proszek do pieczenia???
OdpowiedzUsuńAle piękne to ciasto :) bardzo zrobiło się wakacyjnie u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za brzoskwiniami, ale ciasto wygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńWhat a tempting bright yellow!
OdpowiedzUsuńIt looks flavorful!
przepis zapisuje! na pewno mi sie przyda :) wyglada i brzmi smakowicie! uwielbiam brzoskwinie <3
OdpowiedzUsuńDelicious especially for the peach lovers
OdpowiedzUsuńSuper four layer cake, with delicious peach.
OdpowiedzUsuńCongratulations!
Pysznie wygląda 🙂
OdpowiedzUsuńlubię wszystko co z brzoskwiniami!
OdpowiedzUsuńIt looks GOOD.
OdpowiedzUsuńZe dobre - wierzę na słowo. Wygląda pięknie i zachęcająco.
OdpowiedzUsuńKusisz pysznościami, Natalko:)
OdpowiedzUsuńI think I would really like that.
OdpowiedzUsuńCiasto wyśmienite. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńLooks very tasty :-D
OdpowiedzUsuńС праздником, Наталия! Сегодня 8 марта в России отмечают Международный Женский День!
OdpowiedzUsuńС прекрасным днем 8 Марта
Примите поздравление!
Желаем море позитива
И солнышка весеннего!
Цветами разноцветными
Пускай жизнь украшается,
И все мечты заветные
В реальность воплощаются!
Idealne ciasto na dzień taki jak dziś :D Obłędnie wygląda :D
OdpowiedzUsuńIt looks so good and a perfect way to use up tinned peaches.
OdpowiedzUsuńMniam! :(
OdpowiedzUsuńThat looks delicious!
OdpowiedzUsuńMniami, bardzo lubię brzoskwiniowe ciasta ;)
OdpowiedzUsuńOh, my family loves peaches so I know they'd love this. Yum! Thanks!
OdpowiedzUsuńTo ciasto tak bardzo kojarzy się z latem....
OdpowiedzUsuńIt's so vibrant. It will make a great Easter dessert!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i na pewno takie jest. Lubię brzoskwinie z puszki :)
OdpowiedzUsuńCzy te ciasto można robić na spodzie z herbatników?
OdpowiedzUsuńTak☺
UsuńW jakim sklepie można dostać sok/nektar brzoskwiniowy? Czy ewentualnie można go zastąpić syropem (z puszki), który został po wyjęciu brzoskwiń?
OdpowiedzUsuńZamiast nektaru brzoskwiniowego sprawdzi sie świetnie nektar z owocow egzotycznych, dobrze sprawdzi się też sok pomarańczowy. Nektary można dostać w Auchan,często są też w Lidl, czasem w Biedronce (na półkach z sokami w kartonach). Niektórzy używają syropu z puszki do takich kremów, ale moim zdaniem smaczniejszy jest na nektarze lub soku z kartonu.
UsuńWykorzystałam syrop z puszki, niestety ta warstwa wyszła mi trochę za rzadka. Poza tym ok.
OdpowiedzUsuńW którym z przepisów jest błąd? Ile powinno być opakowań budyniu w kremie budyniowo-kokosowym? Wersja ang 3 budynie, wersja pl 2??
OdpowiedzUsuńW angielskim jest błąd, potrzeba 2 opakowań, dziękuję za zwrócenie uwagi na pomyłkę, zaraz poprawię 😊
UsuńKolejne pytanie…. W składnikach na ten sam
OdpowiedzUsuńBudyniowo-kokosowy krem nie ma napisanej maki ziemniaczanej a w przepisie jest koniecznie dodanie niej, wiec ile i czy w ogóle dodawać? Przynaje, ze jestem na etapie robienia tego kremu i trochę zgłupiałam 😅
Mąka ziemniaczana jest dodawana przy kremie z soku brzoskwiniowego, nie przy kremie z kokosem, tak jak napisano w przepisie :) Dla ułatwienia można tez zobaczyć filmik, na którym przygotowuje ciasto - warstw jest kilka, można się pogubić :)
UsuńNie, w przepisie jest napisane żeby wymieszać w reszcie mleka budynie i make ziemniaczana :)
Usuń