marca 17, 2021

Gulasz z karkówki po myśliwsku / Pork Neck Stew

Gulasz z karkówki po myśliwsku przepis
Gulasz z karkówki po myśliwsku 

Gulasz z karkówki po myśliwsku przepis

Gulasz z karkówki po myśliwsku przepis

Dziś zapraszam na gulasz z karkówki po myśliwsku. Długo duszona karkówka z warzywami i grzybami jest niezwykle aromatyczna i tak mięciutka, że wprost rozpływa się w ustach. To idealny pomysł na obiad.

Gulasz z karkówki po myśliwsku zawiera dodatek suszonych grzybów, które nadają potrawie niezwykłego aromatu. Jeśli wolicie, możecie zastąpić je pieczarkami. Gulasz będzie smakował troszkę inaczej, ale będzie równie pyszny. 

Duszona karkówka lubi towarzystwo warzyw. Ja tym razem postawiłam na prostotę i dodałam do niej tylko cebulę, czosnek i marchew pokrojoną na duże kawałki. Nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać tu kawałki papryki lub innych warzyw, ale pamiętajcie, by pokroić je grubo - karkówka długo się dusi, a podczas takiego duszenia drobno pokrojone jarzyny mogłyby się rozpaść.

Gulasz z karkówki po myśliwsku wzbogaciłam też odrobiną przecieru pomidorowego i musztardy, a na koniec dorzuciłam kilka małych ogórków kiszonych, które wspaniale podkręcają smak w gulaszach wołowych i wieprzowych. Danie świetnie smakuje z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Bardzo polecam, smacznego :)

TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na gulasz :)



Gulasz z karkówki po myśliwsku, składniki:


500 - 600 g karkówki, 
ok. 2-3 szklanek wody,
garść suszonych grzybów,
2 małe marchewki,
3 małe ogórki kiszone,
duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,
płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego,
płaska łyżeczka musztardy (lub do smaku),
listek laurowy,
kilka ziarenek ziela angielskiego
przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, słodka papryka, opcjonalnie szczypta papryki ostrej lub wędzonej
opcjonalnie 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (lub zwykłej) rozmieszanej w małej ilości wody

Gulasz z karkówki po myśliwsku, przygotowanie:


Grzyby namoczyć w wodzie przez noc lub kilka godzin. Karkówkę pokroić w plastry, a następnie w mniejsze kawałki. Oprószyć przyprawami i odrobiną mąki pszennej. Obsmażyć na małej ilości tłuszczu do zarumienienia z obu stron. Dodać półplasterki cebuli, grubo pokrojoną marchew, a po chwili drobno posiekany czosnek i koncentrat. Dodać odsączone i drobno posiekane grzyby. Po chwili zalać całość płynem - tak, by lekko zakrywał składniki (jeśli płyn za szybko wyparuje, dolać więcej w trakcie duszenia, można dodać troszkę wody spod moczenia grzybów).  Dodać listek laurowy, ziele i przyprawy. Dusić około 90 - 120 minut lub do miękkości mięsa - można też wstawić gulasz pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 180 C (ja dusiłam w piekarniku prawie dwie godziny). Pod koniec duszenia dodać drobno pokrojone ogórki i musztardę do smaku. Sos zagęścić mąką ziemniaczaną rozmieszaną z wodą.

Zmodyfikowany przepis ze strony przyślijprzepis.pl

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:


Pork Neck Stew Recipe:

500 - 600 g of pork neck,
approx. 2-3 cups of water,
a handful of dry Polish mushrooms, 
3-4 Polish pickles (fermented cucumbers),
2 small carrots,
1 large onion,
2-3 cloves of garlic,
1 tsp of tomato paste,
1 tsp of mustard (or to taste),
1 bay leaf,
few kernels of allspice.
seasonings to taste: salt, pepper, thyme, rosemary, sweet paprika, smoked paprika (optional)
1-2 tsp of potato starch (or corn starch or all purpose flour) and 1/4 cup of water, optional

Soak the mushrooms in water overnight. Cut the meat into bite size pieces. Sprinkle with seasonings and a bit of all purpose flour. Heat a small amount of oil in a pan, add the meat and cook, until lighly golden on both sides. Add chopped onion and roughly chopped carrots, cook for few minutes. Add finely chopped garlic and tomato paste, cook for 30 second and add drained, finely chopped mushrooms. Cover everything with liquid - just enough to cover the ingredients in a pan (feel free to add few tbsp of mushroom water, too). Add more liquid during simmering, if evaporates too quickly. Add bay leaf and season well. Simmer on low for about 90 - 120 minutes or until very tender (you can also bake the stew in 180 C for about 2 hours. Add chopped pickles and mustard, to taste. If the sauce is too thin, thicken it with some slurry (starch mixed with water). Serve over rice, barley or potatoes. Enjoy:)

16 komentarzy:

  1. Спасибо, Наталия! Очень вкусно!

    OdpowiedzUsuń
  2. w sam raz na chłodny dzień!

    OdpowiedzUsuń
  3. It looks saucy and yummy! Would be fantastic with some sourdough bread :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmm, stew. This looks SO flavorful. Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  5. Great use of a cut of meat I cannot remember seeing on sale here.

    OdpowiedzUsuń
  6. W sam raz na dziś pyszny , pasuje do piwa:)

    OdpowiedzUsuń
  7. It must be very tasty!
    Greetings

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię gulasze i takie smaki!

    OdpowiedzUsuń
  9. I'm glad it's not lunch time for that looks very good!

    OdpowiedzUsuń
  10. Akurat mam kawał karkówki i nie wiedziałam co z nim zrobić

    OdpowiedzUsuń
  11. That sounds really delicious and not an expensive dish. Keep safe, cheers Diane

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger