marca 31, 2021

Pierś z kurczaka w sosie koperkowym z cukinią i papryką

Pierś z kurczaka w sosie koperkowym z cukinią i papryką przepis
Pierś z kurczaka w sosie koperkowym z cukinią i papryką 

Pierś z kurczaka w sosie koperkowym z cukinią i papryką przepis

Pierś z kurczaka w sosie koperkowym z cukinią i papryką przepis

Dziś zapraszam na pierś z kurczaka w sosie koperkowym z cukinią i papryką. To świetny pomysł na szybki, wiosenny, lekki obiad dla całej rodziny.

Duszony filet z kurczaka w sosie z koperkiem jest banalnie prosty w przygotowaniu. Możecie do niego wykorzystać ulubioną mieszankę suszonych ziół lub przypraw do kurczaka. Lekki sos warzywny warto zabielić słodką śmietanką albo, jeśli liczycie kalorie, dolać trochę mleka. W sosie prócz cukinii i papryki dobrze sprawdzą się też inne warzywa, na przykład marchewka, por czy groszek.

Pierś z kurczaka w sosie koperkowym z cukinią i papryką bardzo dobrze smakuje z ryżem lub kaszą, ale pasują też do niej ziemniaki. Smacznego:) 

TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na kurczaka :)




Pierś z kurczaka w sosie koperkowym z cukinią i papryką, składniki:


500 g piersi z kurczaka,
cebula,
1-2 ząbki czosnku,
pół małej cukinii,
pół dużej czerwonej papryki,
2 szklanki wody lub bulionu drobiowego,
ok. 1/4 szklanki słodkiej śmietanki lub mleka (lub do smaku),
ok. łyżeczki skrobi ziemniaczanej,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, mieszanka suszonych ziół włoskich z rozmarynem Knorr lub inne ulubione suszone zioła np. prowansalskie), przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Knorr (lub słodka papryka, bazylia i granulowany czosnek)
kilka ziarenek ziela angielskiego, listek laurowy
kilka łyżeczek posiekanego koperku

Pierś z kurczaka w sosie koperkowym z cukinią i papryką, przygotowanie:


Kurczaka pokroić  na cienkie kotlety. Posypać przyprawami, zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć (mięso powinno być wciąż surowe w środku). Na patelnię po kurczaku wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę i cukinię. Smażyć kilka minut, pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek. Dodać mięso, zalać całość wodą lub bulionem, dodać ziele i listek laurowy. Dusić około 15 minut lub do miękkości składników. Zagęścić sos skrobią rozmieszaną w śmietance, dodać koperek. Można dodać więcej śmietanki do smaku.

Przepis powstał we współpracy z firmą Knorr. Ostatnio otrzymałam kolejną paczkę niespodziankę:




W inspirowanej ekologią i naturą paczce znalazło się mnóstwo fantastycznych, naturalnych przypraw (przyprawy grubo mielone 100 % naturalnych składników: włoska do drobiu i makaronu, orientalna do drobiu i owoców morza, z papryką wędzoną do mięs i warzyw, pikantna do mięs, czosnkowa do mięs i warzyw; przyprawy bez soli: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, płatki czosnku z ziołami prowansalskimi, włoska z rozmarynem), herbaty Lipton (Earl Grey, czarna, zielona z imbirem i kurkumą, czarna z imbirem i kurkumą), majonez wegański Hellman's, a także upominki - bawełniane woreczki na owoce i warzywa ECO, bawełniana torba na zakupy ECO, słomka ekologiczna i breloczek :) 


Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:

Wpis sponsorowany.

Chicken Breast with Dill, Zucchini and Red Bell Pepper Recipe:

500 g of chicken breast,
1/2 of a small zucchini,
1/2 of a large red bell pepper,
1 onion,
1-2 cloves of garlic,
2 cups of chicken stock or water,
approx. 1/3  cup of heavy cream or milk, or to taste,
approx. 1 tsp of potato starch (or corn starch),
seasonings to taste: salt, pepper, sweet paprika, Herbs de Provence or any other dry herbs of your choice,
few tsp of chopped dill

Cut the meat into cutlets and seson well, Heat a small amount of oil in a pan and add the chicken. Sear, until golden on both sides, but still raw inside. Set aside. To the same pan chopped onion, zuchhini and pepper, cook for few minutes and add finely chopped garlic. Add the chicken back in, pour in your stock or water and simmer on low, until tender. Add milk or cream mixed with starch and season well. Cook, until thickens. Sprinkle generously with dill. Serve over rice, barley or potates. Enjoy!

16 komentarzy:

  1. The chicken breasts look so juicy and tender. I love its easy preparation too.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię sos koperkowy

    OdpowiedzUsuń
  3. This looks terrific -- so full of flavor. Healthy, too. :-) Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  4. Although I don't understand polish, and the english caption is not easy on my eyes, I greatly enjoy your videos.
    Except milk (I don't mix meat with dairy), most of the other ingredients are used by me when dealing with chicken breasts (especially paprika). Very tasty dish!

    OdpowiedzUsuń
  5. I do hope this comment takes. Blogger is being difficult again. Thanks for the reminder about dill - something I don't use often enough.

    OdpowiedzUsuń
  6. I like your way to cook chicken, pretty simple and yummy!

    OdpowiedzUsuń
  7. Looks delicious, so full of flavour.

    OdpowiedzUsuń
  8. Danie wygląda smakowicie tylko ja nie przepadam za papryką :-). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Delicious preparation, invites to taste it.
    Greetings

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger