Potrawka z kurczaka z kurkumą i marchewką to świetny pomysł na obiad z piersią kurczaka. Filet w aromatycznym sosie z warzywami posmakuje całej rodzinie.
Taki niecodzienny gulasz drobiowy jest przygotowany z dodatkiem rozgrzewającej kurkumy, marchewki, papryki i odrobiny sosu sojowego, który dodaje całości jeszcze więcej smaku. Jeśli lubicie ostre potrawy, możecie do potrawki dodać trochę chili - świeżej papryczki albo przyprawy w proszku. Dobrze sprawdzi się tu również świeży lub granulowany imbir. U mnie dziś łagodna wersja tej potrawki, zabielona dodatkowo słodką śmietanką lub mlekiem.
Potrawka z kurczaka z kurkumą i marchewką świetnie smakuje z ryżem lub kaszą. Polecam, smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na kurczaka :)
Polecam również pierś z kurczaka pod pierzynką:
Potrawka z kurczaka z kurkumą i marchewką, składniki:
500 g piersi z kurczaka,
cebula,
1-2 ząbki czosnku,
2-3 łyżeczki sosu sojowego (lub do smaku),
marchewka,
pół czerwonej papryki,
ok. szklanki wody lub bulionu drobiowego,
ok. 1/2 szklanki słodkiej śmietanki lub mleka,
listek laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, kurkuma, słodka papryka, opcjonalnie granulowany imbir lub/i chili,
1-2 łyżeczki mąki lub skrobi ziemniaczanej rozmieszanej w niewielkiej ilości wody lub bulionu (ok. 1/4 - 1/3 szklanki),
natka pietruszki lub kolendry, opcjonalnie
Potrawka z kurczaka z kurkumą i marchewką, przygotowanie:
Kurczaka pokroić w kostkę i oprószyć przyprawami, zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po kurczaku dodać startą na wiórki marchewkę i pokrojone w drobną kostkę paprykę i cebulę, oprószyć warzywa przyprawami.. Smażyć kilka minut, pod koniec dodając drobno posiekany czosnek. Dodać mięso, listek i ziele, zalać całość wodą i sosem sojowym, dusić około 15 minut lub do miękkości składników. Dolać śmietankę do smaku. Zagęścić całość skrobią rozmieszaną z wodą. Posypać świeżymi ziołami.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Chicken Stew with Turmeric and Carrots:
500 g of chicken breast,
1 onion,
1 carrot,
1/2 of a red bell pepper,
1-2 cloves of garlic,
2-3 tsp of soy sauce (or to taste),
approx. 1 cup of water or chicken stock,
approx. 1/2 cup of heavy cream or milk,
1 bay leaf and few kernels of allspice,
seasonings to taste: salt, pepper, turmeric, sweet paprika, granulated ginger (optional), chili (optional),
for a slurry: 1-2 tsp of corn starch or potato starch mixed with 1/4 - 1/3 cup of water,
few tsp of chopped parsley or coriander
Cut the chicken into bite size pieces and sprinkle with spices. Heat a small amount of oil in a pan, add the chicken and cook, until lightlu golden on both sides. Set aside. To the same pan, add grated carrot and finely chopped pepper and onion. Add spices and cook, stirring, for few minutes. Add finely chopped garlic. Add the chicken back in and cover with water. Add bay leaf , soy sauce and allspice. Cook, until tender for about 15 minutes. Pour in some cream or milk. Thicken the sauce with some slurry. Srinkle with fresh herbs. Serve over rice or barley. Enjoy :)
Thank you, good idea, we have way too many carrots!
OdpowiedzUsuńLubię takie dania :)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie to wygląda 😊
OdpowiedzUsuńU Ciebie jak zawsze apetycznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kurkumę i smak jaki daję, więc zabieram przepis ze sobą :)
OdpowiedzUsuńIt looks really flavourful and yummy...great pour over some garlic rice :-))
OdpowiedzUsuńThis looks great -- loads of flavor and I love the color. Good stuff -- thanks.
OdpowiedzUsuńOd razu postanowiłam wypróbować przepis i jestem zachwycona! Uwielbiam dania z ryżem, a taka potrawka to idealny dodatek. Danie jest bardzo aromatyczne. W moim domu najbardziej lubimy dania z kurczakiem, więc wszyscy byli zadowoleni. Mąż nawet prosił o dokładkę. Przepis na pewno będę wykorzystywać częściej :-)
OdpowiedzUsuńDelicious!. I love the taste of turmeric in stews.
OdpowiedzUsuńBye
The grated carrot is a really interesting addition. Thank you.
OdpowiedzUsuńDelicious!
OdpowiedzUsuńAle apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńbrzmi znakomicie <3 uwlebiam kurkume ❤️❤️❤️
OdpowiedzUsuńLooks nice :-D
OdpowiedzUsuńjaki apetyczny kolor!
OdpowiedzUsuńApetyczne :)
OdpowiedzUsuńThe chicken stew looks so yummy, would like to try this recipe next weekend :)
OdpowiedzUsuńhttps://www.torichux3.com
Super post! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga oraz Instagrama
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pyszota :)
OdpowiedzUsuńWygląda super, lubię podobne dania z kurczaka. Chętnie wypróbuję ten przepis. :)
OdpowiedzUsuńcoś dla mnie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie, fajny energetyczny kolor :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda to danie:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńKurkuma jest bardzo zdrowa. Powinnam ją używać każdego dnia, bo działa przeciwzapalnie :)
OdpowiedzUsuń