marca 03, 2021

Potrawka z kurczaka z kurkumą i marchewką / Chicken Stew with Turmeric and Carrots

Potrawka z kurczaka z kurkumą i marchewką przepis
Potrawka z kurczaka z kurkumą i marchewką 

Potrawka z kurczaka z kurkumą i marchewką przepis

Potrawka z kurczaka z kurkumą i marchewką przepis



Potrawka z kurczaka z kurkumą i marchewką to świetny pomysł na obiad z piersią kurczaka. Filet w aromatycznym sosie z warzywami posmakuje całej rodzinie.

Taki niecodzienny gulasz drobiowy jest przygotowany z dodatkiem rozgrzewającej kurkumy, marchewki, papryki i odrobiny sosu sojowego, który dodaje całości jeszcze więcej smaku. Jeśli lubicie ostre potrawy, możecie do potrawki dodać trochę chili - świeżej papryczki albo przyprawy w proszku. Dobrze sprawdzi się tu również świeży lub granulowany imbir. U mnie dziś łagodna wersja tej potrawki, zabielona dodatkowo słodką śmietanką lub mlekiem. 

Potrawka z kurczaka z kurkumą i marchewką świetnie smakuje z ryżem lub kaszą. Polecam, smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na kurczaka :)



Potrawka z kurczaka z kurkumą i marchewką, składniki:


500 g piersi z kurczaka,
cebula,
1-2 ząbki czosnku,
2-3 łyżeczki sosu sojowego (lub do smaku),
marchewka,
pół czerwonej papryki,
ok. szklanki wody lub bulionu drobiowego,
ok. 1/2 szklanki słodkiej śmietanki lub mleka,
listek laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, kurkuma, słodka papryka, opcjonalnie granulowany imbir lub/i chili,
1-2 łyżeczki mąki lub skrobi ziemniaczanej rozmieszanej w niewielkiej ilości wody lub bulionu (ok. 1/4 - 1/3 szklanki),
natka pietruszki lub kolendry, opcjonalnie

Potrawka z kurczaka z kurkumą i marchewką, przygotowanie:


Kurczaka pokroić w kostkę i oprószyć przyprawami, zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po kurczaku dodać startą na wiórki marchewkę i pokrojone w drobną kostkę paprykę i cebulę, oprószyć warzywa przyprawami.. Smażyć kilka minut, pod koniec dodając drobno posiekany czosnek. Dodać mięso, listek i ziele, zalać całość wodą i sosem sojowym, dusić około 15 minut lub do miękkości składników. Dolać śmietankę do smaku. Zagęścić całość skrobią rozmieszaną z wodą. Posypać świeżymi ziołami.



Lekko zmodyfikowany przepis ze strony przyślijprzepis.pl
 

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:


Chicken Stew with Turmeric and Carrots:

500 g of chicken breast,
1 onion,
1 carrot,
1/2 of a red bell pepper,
1-2 cloves of garlic,
2-3 tsp of soy sauce (or to taste),
approx. 1 cup of water or chicken stock,
approx. 1/2 cup of heavy cream or milk,
1 bay leaf and few kernels of allspice,
seasonings to taste: salt, pepper, turmeric, sweet paprika, granulated ginger (optional), chili (optional),
for a slurry: 1-2 tsp of corn starch or potato starch mixed with 1/4 - 1/3 cup of water,
few tsp of chopped parsley or coriander

Cut the chicken into bite size pieces and sprinkle with spices. Heat a small amount of oil in a pan, add the chicken and cook, until lightlu golden on both sides. Set aside. To the same pan, add grated carrot and finely chopped pepper and onion. Add spices and cook, stirring, for few minutes. Add finely chopped garlic. Add the chicken back in and cover with water. Add bay leaf , soy sauce and allspice. Cook, until tender for about 15 minutes. Pour in some cream or milk. Thicken the sauce with some slurry.  Srinkle with fresh herbs. Serve over rice or barley. Enjoy :)

25 komentarzy:

  1. Thank you, good idea, we have way too many carrots!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smacznie to wygląda 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. U Ciebie jak zawsze apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię kurkumę i smak jaki daję, więc zabieram przepis ze sobą :)

    OdpowiedzUsuń
  5. It looks really flavourful and yummy...great pour over some garlic rice :-))

    OdpowiedzUsuń
  6. This looks great -- loads of flavor and I love the color. Good stuff -- thanks.

    OdpowiedzUsuń
  7. Od razu postanowiłam wypróbować przepis i jestem zachwycona! Uwielbiam dania z ryżem, a taka potrawka to idealny dodatek. Danie jest bardzo aromatyczne. W moim domu najbardziej lubimy dania z kurczakiem, więc wszyscy byli zadowoleni. Mąż nawet prosił o dokładkę. Przepis na pewno będę wykorzystywać częściej :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Delicious!. I love the taste of turmeric in stews.
    Bye

    OdpowiedzUsuń
  9. The grated carrot is a really interesting addition. Thank you.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  11. brzmi znakomicie <3 uwlebiam kurkume ❤️❤️❤️

    OdpowiedzUsuń
  12. The chicken stew looks so yummy, would like to try this recipe next weekend :)

    https://www.torichux3.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Super post! :-)

    Zapraszam na mojego bloga oraz Instagrama
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda super, lubię podobne dania z kurczaka. Chętnie wypróbuję ten przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo apetycznie, fajny energetyczny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo apetycznie wygląda to danie:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pysznie wygląda. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  18. Kurkuma jest bardzo zdrowa. Powinnam ją używać każdego dnia, bo działa przeciwzapalnie :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger