Zrazy z mięsa mielonego w sosie pomidorowo - śmietanowym |
Zrazy z mięsa mielonego w sosie pomidorowym ze śmietanką przygotowuje się podobnie jak tradycyjne zrazy wołowe, ale te mielone są gotowe znacznie szybciej i nie potrzeba do nich wykałaczek ;) Ja wysmarowałam je od środka musztardą i nadziałam ogórkami, pieczoną czerwoną papryką i cebulką. To dość klasyczny zestaw do zrazów, który możecie wzbogacić o kilka plasterków boczku lub szynki. Roladki z mięsa mielonego w sosie są tez smaczne z innym farszem, na przykład pieczarkowym, tak naprawdę jeśli chodzi o nadzienie ogranicza Was tylko Wasza wyobraźnia.
Z podanych proporcji możecie uformować 3-4 bardzo duże zrazy (takie w formacie XXL) lub więcej trochę mniejszych. Możecie uformować je dowolnie, jeśli wolicie mogą tez przybrać formę nadziewanych klopsików.
Takie mielony zrazy to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny, bardzo polecam, smacznego :)
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów z mięsem mielonym :)
Jeśli szukacie przepisów z mięsem mielonym, polecam też mój bigos cygański z klopsikami:
Zrazy z mięsa mielonego w sosie pomidorowo - śmietanowym, składniki:
500- 600 g mięsa mielonego,
mała cebula i ząbek czosnku (drobno posiekane i podsmażone)
kilka łyżek bułki tartej (ok. 1/4 szklanki),
duże jajko,
przyprawy do smaku: sól (ok 1/2 łyżeczki lub do smaku), pieprz, ok. łyżeczki słodkiej papryki i majeranku (można użyć ulubionych przypraw do mięsa mielonego)
szczypta mąki,
pół upieczonej czerwonej papryki pozbawionej skórki,
kilka małych ogórków kiszonych,
mała czerwona cebulka pokrojona w piórka,
kilka płaskich łyżeczek musztardy,
opcjonalnie kilka plastrów szynki lub boczku
na sos:
ok. 2 szklanek wody,
mała cebula,
opcjonalnie ząbek czosnku,
łyżeczka koncentratu pomidorowego,
ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki (lub do smaku),
1-2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej (skrobi) lub zwykłej mąki pszennej
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, oregano (lub inne ulubione suszone zioła)
Zrazy z mięsa mielonego w sosie pomidorowo - śmietanowym, przygotowanie:
Przygotować mięso mielone: połączyć mięso z cebulą i czosnkiem, bułką tartą, przyprawami i jajkiem, wyrobić. Zwilżonymi dłońmi formować zrazy (warto usmażyć jeden kotlecik na próbę, by sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić mięsa): z porcji mięsa mielonego uformować placuszek, delikatnie posmarować musztardą, nałożyć 2-3 cienkie paski ogórków, papryki i piórka cebuli, zlepić dokładnie brzegi (uwaga, nie zlepiamy na brzegach, tylko na górze, zlepione na brzegach otworzą się podczas smażenia). Oprószyć bardzo delikatnie mąką i smażyć kilka minut z obu stron do bardzo wyraźnego zarumienienia, na niewielkiej ilości tłuszczu (zrazy można uformować wcześniej i schłodzić, schłodzone lepiej trzymają kształt). Gdy będą już rumiane, na patelnię dodać posiekaną cebulę. Smażyć kilka minut, dodać posiekany czosnek i koncentrat. Po chwili smażenia dodać wodę i doprawić, dusić zrazy ok. 20 minut (lub do miękkości, czas duszenia zależy od grubości zrazów). Gdy mięso będzie prawie gotowe, wlać śmietankę. Zagęścić sos mąką rozmieszaną w 1/4 - 1/3 szklanki wody. Jeśli z nadziewania zrazów zostało trochę papryki lub ogórków, można pokroić je w kostkę i na końcu dodać do sosu.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
It looks saucy and so flavourful!
OdpowiedzUsuńTen sos musi być genialny!
OdpowiedzUsuńMi też się spodobał
UsuńОчень красиво и вкусно!
OdpowiedzUsuńW ten weekend odwiedza mnie rodzina z daleka i szukałam dla nich jakiegoś przepisu na weekend. Z jednej strony sycącego i tradycyjnego. Z drugiej strony nie chciałam przygotowywać tak do końca tradycyjnego polskiego kotleta do ziemniakow.
OdpowiedzUsuńPrzepis nie wydaje sie trudny, a na pewno jest smaczny tak więc postaram się go przygotować :)
Na pewno ładnie będzie wyglądał na mojej nowej zastawie stołowej.
Pysznie wyglądają;)
OdpowiedzUsuńSzybkie w przygotowaniu to ciekawy pomysł na sobotni obiad !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Bardzo lubię takie potrawy :)
OdpowiedzUsuńPychoty :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na pyszny obiadek 😋.
OdpowiedzUsuńDanie prezentuje się bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Świetnie wygląda to danie :)
OdpowiedzUsuńPyszne danie - dziękuję
OdpowiedzUsuńLooks so good.
OdpowiedzUsuńChętnie bym zjadła. 😊
OdpowiedzUsuńLubię dania mięsne a mielone uwielbiam w każdej postaci. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuje ;) a z czym polecasz podać ?
OdpowiedzUsuńMy najbardziej lubimy z ziemniaczanym puree, ale do takiego sosu pasują też kluski z gotowanych ziemniakow, ja najczęściej robię śląskie lub włoskie kluseczki gnocchi, są idealne do takich sosów. No i oczywiście jakaś surówka do tego ☺ Pozdrowienia☺
Usuńa u Ciebie zawsze smacznie ;) no i zawsze musze cos podpatrzec ;p dziekuje za przepis na jutrzejszy obidek ;)
OdpowiedzUsuńThey look delicious, what a tasty meal.
OdpowiedzUsuńThis looks very good but no English translation
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja. Już dawno nie robiłam takiego dania, ale już mam smaka. :)
OdpowiedzUsuńPrzepis wygląda mega apetycznie :D
OdpowiedzUsuńBardzo pyszny przepis,aż ślinka leci!
OdpowiedzUsuńSuper, dzięki za pomysł :)!
OdpowiedzUsuńRewelacja, prosto i smacznie :)
OdpowiedzUsuńperfect and amazing dish i must say
OdpowiedzUsuńi hope i can do as better as you ,but you are the best indeed :)
Apetycznie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńNice :-D
OdpowiedzUsuńOo, w końcu wiem, co to zrazy:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis ! Jutro zrazy zagoszczą u mnie na stole ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńOh, this is an old post but the fact that looks so inviting is a proof of what a delicious recipe it is!
OdpowiedzUsuńDziękuję za wpis! przepyszne
OdpowiedzUsuń