Bitki schabowe w sosie węgierskim |
Bitki ze schabu w sosie można przygotować na różne sposoby. Dzisiejszy sos węgierski zawiera mieloną słodką paprykę, ostrą i wędzoną. Jeśli nie przepadacie za ostrymi przyprawami, zrezygnujecie z ostrej papryczki - łagodniejsza wersja tego dania smakuje równie dobrze. Bardzo ciekawym składnikiem jest tutaj czosnek niedźwiedzi, dzięki któremu potrawa nabiera wyjątkowego aromatu.
Schab w sosie węgierskim jest delikatny i pyszny, długo duszone mięso może być świetną alternatywą dla zwykłych schabowych. Takie kotleciki dobrze smakują z ziemniakami, kaszą lub ryżem, a także surówkami, buraczkami lub mizerią. Bardzo polecam, smacznego :)
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na schab :)
Polecam również moją karkówkę po myśliwsku:
Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube
Bitki schabowe w sosie węgierskim, składniki:
Bitki schabowe w sosie węgierskim, przygotowanie:
Pork Chops in Hungarian Sauce Recipe:
6 thin pork chops (cutlets), aprox. 400-500 g,
1 large onion,
Beat your meat using a meat mallet, until thin. Sprinkle with seasonings. Heat a small amount of oil in a pan, add the meat and sear, until golden on both sides. Set aside. To the same pan, add finely chopped onion. Cook, for few minutes. Add the meat back in, cover with liquid, add soy sauce, bay leaves and allspice. Simmer on low, for about 1 h and 20 minutes or until very tender. Add tomato paste, wild garlic and season to taste. Thicken the sauce with some slurry (starch with water). Serve over mashed potatoes, rice or barley and some crunchy slaw on the side. Enjoy!
Nie robiłam jeszcze takich. Lubię takie nowości
OdpowiedzUsuńUwielbiam bitki w sosie własnym,a le w takim jeszcze nie robiłam, musze spróbować!
OdpowiedzUsuńПриятного аппетита!
OdpowiedzUsuńsuper sos:)
OdpowiedzUsuńIt looks hearty and delicious. I like that hungarian sauce.
OdpowiedzUsuńDelicious!
OdpowiedzUsuńPyszne i aromatyczne
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda;)
OdpowiedzUsuńPycha :)
OdpowiedzUsuńThis looks so wonderful! I hope you have a fantastic weekend.
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Pyszny mięsny obiadek :) W sosie węgierskim jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńSos świetnie podkreśla smak mięsa i nawet jak będzie trochę wysuszone to jest tym dodatkiem co to zmienia :) Dla mnie bardzo smakowało
OdpowiedzUsuńo raju a u Ciebie zawsze takie smaki że ślinka leci, właśnie kupiłam wieprzowinkę (u nas to rzadkość, trzeba iść do specjalnej sekcji w spożywczym, nie w każdym oczywiście) :)
OdpowiedzUsuńWhat a super recipe using pork! I would love to try this myself...perhaps lunch tomorrow. Many thanks.😊😊
OdpowiedzUsuńHave a fabulous weekend!
Hugs xxx
Mniam, tyle tu pyszności na blogu, będę zaglądać ;-)
OdpowiedzUsuńA very tasty suggestion.
OdpowiedzUsuńNice Sunday
Takie pyszności :D
OdpowiedzUsuńJa jadam tylko indyka i kurczaka, ale z nich też się da zrobić bitki :)
OdpowiedzUsuńapetyczne danie
OdpowiedzUsuń