Chleb pszenny na suchych drożdżach |
Pszenny chleb na suchych drożdżach (lub świeżych) to stary, sprawdzony i prosty przepis na zwykły, biały chleb - idealny do kanapek lub tostów. Domowy chleb drożdżowy z foremki uda się nawet wtedy, gdy dopiero zaczynacie przygodę z pieczeniem.
W przepisie na biały chleb na drożdżach suszonych najlepsze jest to, że za każdym razem może smakować troszkę inaczej. Jeśli lubicie chleb z kminkiem, dodajcie do ciasta pół łyżki kminku - chleb kminkowy jest przepyszny z wędliną, jajkami lub serem. Do ciasta na chleb pszenny możecie też dodać ulubione suszone zioła (np. włoskie lub prowansalskie), prażoną cebulkę albo garść ziaren - ogranicza Was tylko Wasza wyobraźnia :)
Chleb może być obsypany ulubionymi ziarnami (np. makiem, sezamem, pestkami dyni) albo płatkami owsianymi. Ja tym razem postawiłam na prostotę i upiekłam chleb bez żadnych dodatków.
Pszenny chleb na drożdżach suchych jest bardzo uniwersalny. To wspaniała baza do kanapek wytrawnych lub słodkich. Gdy troszkę straci świeżość idealnie nadaje się do przygotowania chrupiących grzanek do zupy lub sałatki, ale wspaniale smakuje też w zapiekanych kanapkach na ciepło. Smacznego:)
Chleb pszenny na suchych drożdżach, składniki:
na foremkę o wymiarach 10x20cm:
500 g mąki pszennej,
1 i 1/4 szklanki wody (310 ml),
7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych,
łyżeczka cukru,
płaska łyżeczka soli,
2 łyżki oleju (lub 3, gdyby ciasto było suche)
opcjonalnie 1/2 łyżki kminku, jeśli chcecie uzyskać chleb pszenny kminkowy
opcjonalnie garść ziaren do posypania chlebka
Cheb pszenny na suchych drożdżach, przygotowanie:
Do ciepłej wody dodać drożdże i cukier (woda nie może być zbyt gorąca, ani zbyt zimna, bo drożdże się nie uaktywnią, powinna być przyjemnie ciepła). Odstawić na kilka minut do spienienia. Połączyć z mąką i solą. Zagniatać około 10-15 minut, pod koniec dodając olej - jeśli w trakcie zagniatania ciasto będzie bardzo się kleić, można delikatnie podsypać mąką, ale lepiej wyrabiać ciasto dłońmi posmarowanymi olejem. Odstawić na 60-90 minut w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu uformować w podłużny bochenek (ja zazwyczaj robię to w ten sposób, że spłaszczam kulkę ciasta dłonią tak, by uformować prostokąt, następnie zawijam jak roladę). Przełożyć do foremki wyłożonej papierem. Odstawić do podrośnięcia na 40 minut lub do wyraźnego podrośnięcia. Posmarować wodą lub mlekiem. Piec w 200 około 45 minut (gdyby chleb za szybko rumienił się od góry, można przykryć go papierem do pieczenia).
Zmodyfikowany przepis ze starej książki Ciasta Słodkie i Wytrawne H. Lipińskiej
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Simple White Bread Recipe:
for 1 loaf:
500g wheat flour,
1 tsp salt
7g dry yeast or 25 g od fresh yeast,
2 tbsp olive oil (or 3, if the dough is too dry),
1 1/4 cup of warm water,
1 tsp of sugar
few tbsp of milk or water
To the warm water add yeast and sugar. Set aside for few minutes, until bubbly. Combine with flour and salt. Knead for about 10 to 15 minutes, adding oil at last - if the dough seems to sticky, feel free to add more flour, but it's best to knead the dough with oiled hands. Knead, until smooth and elastic. Cover with kitchen towel and let it sit somewhere warm for 60-90 minutes. Form a loaf ( I always do that by flattening the dough with my hand and rolling it up like a swiss roll cake). Place the loaf in a bread pan (10x20cm) lined with baking paper. Cover and let it rise for additional 40 minutes or until doubled in size. Brush with milk or water. Bake 45 minutes in 200 C (cover the bread with baking paper, if browns too quickly). Enjoy:)
Modified recipe from book: "Ciasta Słodkie i Wytrawne" by H. Lipińska
This is bakery perfect, Natalia. I love the soft, tender crumb and that beautiful golden crust. Awesome!
OdpowiedzUsuńDeve de ser bom este pão.
OdpowiedzUsuńVotos de uma Santa Páscoa.
Andarilhar
Dedais de Francisco e Idalisa
Livros-Autografados
Przepysznie wyglada.. Mniam
OdpowiedzUsuńTwoje chleby zawszy wyglądają przepysznie:))Miłego świętowania życzę:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńWOW, such delicious bread...I can imagine how amazing it must taste. You have made me really hungry now! Thank you so much.😊😊
OdpowiedzUsuńHope you're having a fabulous Easter🐰🐰🐰
Hugs xxx
Wonderful:) thanks for your recipe...
OdpowiedzUsuńSuper chlebek ;)
OdpowiedzUsuńYum. I am sure the house smells beautiful while it bakes too.
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńPiekłam taki chlebek, potem mąż się roochocił i sam robił. Zawsze się udaje i jest pyszny. My dodawaliśmy jeszcze różne ziarna 🙂
OdpowiedzUsuńI have an electric bread maker that I love to use for making bread.
OdpowiedzUsuńYummy
OdpowiedzUsuńPyszny musi być ten chleb :)
OdpowiedzUsuńPerfect bread!
OdpowiedzUsuńYummy!
Chlebek pyszny :)
OdpowiedzUsuńYum
OdpowiedzUsuńmusi być delikatny!
OdpowiedzUsuńThe bread looks very delicious, perfect crumb and nice and fresh tasting I bet.
OdpowiedzUsuńLooks tasty :-D
OdpowiedzUsuńPodobny do naszego :)
OdpowiedzUsuńChleb jest pyszny i pięknie pachnie.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakował😊 Pozdrowienia☺
Usuń