kwietnia 23, 2021

Drobiowe sakiewki z porem i papryką

Drobiowe sakiewki z porem i papryką przepis
Drobiowe sakiewki z porem i papryką

Drobiowe sakiewki z porem i papryką przepis


Drobiowe sakiewki z porem i papryką przepis

Jeśli szukacie przepisów na obiad z piersią kurczaka, polecam drobiowe sakiewki z porem i papryką. Są bardzo proste w przygotowaniu, wymagają minimum pracy i składników.

Kieszonki z kurczaka z serem i warzywami mogą być faszerowane różnymi składnikami, warto wykorzystać to, co akurat mamy w lodówce i co najbardziej lubimy. Sprawdzi się tu większość jarzyn i serów - zamiast żółtego sera warto wypróbować wersji z serami pleśniowymi lub fetą.

Moja faszerowana pierś z kurczaka nie wymaga panierowania i smażenia. Mięso wystarczy tylko naciąć, włożyć farsz, spiąć wykałaczkami w kilku miejscach i włożyć do piekarnika. To bardzo szybkie, nieskomplikowane danie.

Drobiowe sakiewki z porem i papryką bardzo dobrze smakują z ziemniakami, ryżem lub kaszą i surówkami. Jeśli macie ochotę, możecie podać do nich ulubiony ciepły lub zimny sos (na przykład pomidorowy, koperkowy lub czosnkowy. Smacznego :)

TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na kurczaka :)





Drobiowe sakiewki z porem i papryką, składniki:


2 piersi z kurczaka,
1/2 dużej czerwonej papryki,
1-2 ząbki czosnku,
kilka plasterków żółtego sera,
biała i jasnozielona część dużego pora,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, suszony tymianek, oregano, bazylia, słodka i/lub ostra papryka, opcjonalnie odrobina kurkumy (lub inne ulubione przyprawy do drobiu - może być też mieszanka gyros / kebab),
kilka łyżeczek oleju,
opcjonalnie kilka łyżeczek bułki tartej

Drobiowe sakiewki z porem i papryką, przygotowanie:


Każdą pierś naciąć wzdłuż, nie przecinając do końca - ma powstać kieszonka. Każdą pierś posmarować olejem i dokładnie oprószyć przyprawami. Na niewielkiej ilości tłuszczu usmażyć drobno pokrojone paprykę, por i czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem, suszonymi ziołami i papryką. Do każdej kieszonki z kurczaka nakładać porcję usmażonych warzyw i 2 plastry żółtego sera. Spiąć w kilku miejscach wykałaczkami. Ułożyć w naczyniu do zapiekania wysmarowanej tłuszczem. Opcjonalnie posypać wierzch każdej piersi odrobiną bułki tartej (można też nałożyć odrobinę masła). Jeśli część warzyw nie zmieściła się w kieszonkach, można ułożyć je obok mięsa na blaszce. Piec około 20-25 minut w 180 C lub do miękkości mięsa. 

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Leek and Pepper Stuffed Chicken Breast Recipe:

2 chicken breasts,
1/2 of a large red bell pepper,
white alnd ligh green parts of a large leek,
1-2 cloves of garlic,
few slices of cheese (use favourite melting cheese, mozzarella or parmesan),
seasonings to taste: salt, pepper, dry thyme, oregano, basil, swet and hot paprika, a pinch of turmeric, optional (you can use favourite poultry blend instead),
few tsp of oil,
few tsp of breadcrumbs, optional

Butterfly the chicken, creating a pocket into each breast (do not cut all the way through). Smear each chicken breast with some oil and sprinkle generously with seasonings. Heat a small amount of oil in a pan, add finely chopped pepper, leek and garlic. Cook, stirring, until tender and season to taste. Let it cool for a bit. Place the mixture into each chicken pocket add cheese. Close each pocket, using few toothpicks. Bake for about 20 to 25 minutes in 180C or until tender.

18 komentarzy:

  1. uwielbiam połączenia pora i papryki, wygląda mega!

    OdpowiedzUsuń
  2. The chicken looks very tender and juicy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Oh WOW...this looks really delicious!!
    Definitely my new option for Sunday lunch...thank you so much.😊😊

    Have a lovely weekend!

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  4. This looks so wonderful! Thank you for the inspiration. I hope you have a wonderful weekend!
    the creation of beauty is art.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny pomysł na lekki, pyszny obiad, na pewno wypróbuję!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny ekspresowy przepis na obiad - to lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. My husband loves stuffed chicken. I'll have to try your version soon!

    OdpowiedzUsuń
  8. Z przyjemnością zjadłabym taki obiad!

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetnie wyglądają i pewnie wyśmienicie smakują:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Versatile and delicious recipe!
    Nice weekend!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger