Drobiowe sakiewki z porem i papryką |
Jeśli szukacie przepisów na obiad z piersią kurczaka, polecam drobiowe sakiewki z porem i papryką. Są bardzo proste w przygotowaniu, wymagają minimum pracy i składników.
Kieszonki z kurczaka z serem i warzywami mogą być faszerowane różnymi składnikami, warto wykorzystać to, co akurat mamy w lodówce i co najbardziej lubimy. Sprawdzi się tu większość jarzyn i serów - zamiast żółtego sera warto wypróbować wersji z serami pleśniowymi lub fetą.
Moja faszerowana pierś z kurczaka nie wymaga panierowania i smażenia. Mięso wystarczy tylko naciąć, włożyć farsz, spiąć wykałaczkami w kilku miejscach i włożyć do piekarnika. To bardzo szybkie, nieskomplikowane danie.
Drobiowe sakiewki z porem i papryką bardzo dobrze smakują z ziemniakami, ryżem lub kaszą i surówkami. Jeśli macie ochotę, możecie podać do nich ulubiony ciepły lub zimny sos (na przykład pomidorowy, koperkowy lub czosnkowy. Smacznego :)
TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na kurczaka :)
Polecam również kurczaka pieczonego pod pierzynką:
Drobiowe sakiewki z porem i papryką, składniki:
2 piersi z kurczaka,
1/2 dużej czerwonej papryki,
1-2 ząbki czosnku,
kilka plasterków żółtego sera,
biała i jasnozielona część dużego pora,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, suszony tymianek, oregano, bazylia, słodka i/lub ostra papryka, opcjonalnie odrobina kurkumy (lub inne ulubione przyprawy do drobiu - może być też mieszanka gyros / kebab),
kilka łyżeczek oleju,
opcjonalnie kilka łyżeczek bułki tartej
Drobiowe sakiewki z porem i papryką, przygotowanie:
Każdą pierś naciąć wzdłuż, nie przecinając do końca - ma powstać kieszonka. Każdą pierś posmarować olejem i dokładnie oprószyć przyprawami. Na niewielkiej ilości tłuszczu usmażyć drobno pokrojone paprykę, por i czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem, suszonymi ziołami i papryką. Do każdej kieszonki z kurczaka nakładać porcję usmażonych warzyw i 2 plastry żółtego sera. Spiąć w kilku miejscach wykałaczkami. Ułożyć w naczyniu do zapiekania wysmarowanej tłuszczem. Opcjonalnie posypać wierzch każdej piersi odrobiną bułki tartej (można też nałożyć odrobinę masła). Jeśli część warzyw nie zmieściła się w kieszonkach, można ułożyć je obok mięsa na blaszce. Piec około 20-25 minut w 180 C lub do miękkości mięsa.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Leek and Pepper Stuffed Chicken Breast Recipe:
2 chicken breasts,
1/2 of a large red bell pepper,
white alnd ligh green parts of a large leek,
1-2 cloves of garlic,
few slices of cheese (use favourite melting cheese, mozzarella or parmesan),
seasonings to taste: salt, pepper, dry thyme, oregano, basil, swet and hot paprika, a pinch of turmeric, optional (you can use favourite poultry blend instead),
few tsp of oil,
few tsp of breadcrumbs, optional
Butterfly the chicken, creating a pocket into each breast (do not cut all the way through). Smear each chicken breast with some oil and sprinkle generously with seasonings. Heat a small amount of oil in a pan, add finely chopped pepper, leek and garlic. Cook, stirring, until tender and season to taste. Let it cool for a bit. Place the mixture into each chicken pocket add cheese. Close each pocket, using few toothpicks. Bake for about 20 to 25 minutes in 180C or until tender.
uwielbiam połączenia pora i papryki, wygląda mega!
OdpowiedzUsuńThe chicken looks very tender and juicy!
OdpowiedzUsuńpychotka!
OdpowiedzUsuńThanks for your recipe:)
OdpowiedzUsuńOh WOW...this looks really delicious!!
OdpowiedzUsuńDefinitely my new option for Sunday lunch...thank you so much.😊😊
Have a lovely weekend!
Hugs xxx
Delicious!
OdpowiedzUsuńThis looks so wonderful! Thank you for the inspiration. I hope you have a wonderful weekend!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Bardzo fajny pomysł na lekki, pyszny obiad, na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Fajny ekspresowy przepis na obiad - to lubię :)
OdpowiedzUsuńMy husband loves stuffed chicken. I'll have to try your version soon!
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam takich sakiewek.
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością zjadłabym taki obiad!
OdpowiedzUsuńAle smakowicie wyglądają...
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wyglądają
OdpowiedzUsuńCoś obłędnego :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają i pewnie wyśmienicie smakują:)
OdpowiedzUsuńVersatile and delicious recipe!
OdpowiedzUsuńNice weekend!
Fajny przepis! Lubię por :)
OdpowiedzUsuń