Karkówka w cebuli |
Karkówka w cebuli z piekarnika jest banalnie prosta w przygotowaniu - jeśli chcecie, by było naprawdę szybko, oprószcie ją ulubioną, gotową mieszanką przypraw gyros / kebab, ja jednak zawsze robię swoją. Tak naprawdę możecie tu użyć ulubionych przypraw do karkówki, może być ostrzejsza lub łagodniejsza w smaku.
Podsmażona na złoto cebula dodaje mięsu jeszcze więcej smaku, sprawia, że jest jeszcze wilgotniejsze i bardziej miękkie. Karkówkę pieczemy tak długo, aż będzie naprawdę mięciutka i delikatna - długie pieczenie lub duszenie powoduje, że takie mięso wprost rozpływa się w ustach.
Karkówka z cebulą pieczona w naczyniu sprawdzi się również na wszelkie spotkania w większym gronie. Podajcie ją z ziemniakami albo frytkami i chrupiącą surówką lub lekką sałatką. Bardzo polecam, smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na karkówkę :)
Polecam również moją karkówkę pieczoną po myśliwsku:
Karkówka w cebuli, składniki:
6 cienkich plastrów karkówki,
4-5 dużych cebul,
kilka łyżeczek soku z cytryny,
opcjonalnie odrobina mąki do oprószenia karkówki,
przyprawy (zamiast użytych przeze mnie można użyć gotowej przyprawy gyros / kebab):
3/4 łyżeczki granulowanego czosnku,
1-2 łyżki oleju,
łyżeczka oregano,
czubata łyżeczka majeranku,
łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego),
łyżeczka rozgniecionej w moździerzu kolendry,
łyżeczka słodkiej papryki (można dać szczyptę ostrej papryki)
sól, pieprz
przyprawy do cebuli: sól, pieprz, tymianek, szczypta cukru
ok. pół szklanki wody
Karkówka w cebuli, przygotowanie:
Plastry karkówki polać olejem i sokiem z cytryny, oprószyć przyprawami i opcjonalnie niewielką ilością mąki. Można odstawić mięso na 30 minut do marynowania lub podsmażyć od razu do bardzo wyraźnego zarumienienia z obu stron (mięso ma być rumiane, ale surowe w środku). Na patelnię po mięsie wrzucić pokrojoną w piórka cebulę (gdyby na patelni zebrało się sporo przypalonych drobinek od przypraw i mięsa, można przecedzić tłuszcz). Cebulę oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem i smażyć na niewielkim ogniu, aż cebula zmieni kolor na złoty i zrobi się miękka. Zajmie to około 10-15 minut. Karkówkę ułożyć w naczyniu, plastry poprzekładać połową podsmażonej cebuli. Przykryć naczynie pokrywką lub folią, dolać wodę i piec około 60 minut w 180 C. Po tym czasie na wierzch mięsa nałożyć pozostałą cebulę, zapiekać jeszcze 30-45 minut pod przykryciem lub do momentu aż mięso będzie bardzo miękkie.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Pork Neck Baked with Onions Recipe:
5-6 thin slices of pork neck,
4-5 large onions,
few tsp of lemon juice,
seasonings (you can also use your favourite blend of kebab / gyros spice mix instead):
1-2 tbsp of oil,
3/4 tsp og granulated garlic,
1 tsp of dry oregano,
1 tsp of marjoram,
1 tsp of cumin,
1 tsp of ground coriander,
1 tsp of sweet paprika,
salt and pepper
seasonings for the onion: salt, pepper, thyme, a pinch of sugar
approx 1/2 cup of water
Sprinkle the meat with spices, add lemon juice and oil. Let it marinade for 30 minutes or sear immediately, until deeply dolden on both sides. Set aside. To the same pan add onion cut into halfmoons (you can strain the meat oil first, in case of any burnt pieces). Add seasonings and cook on low for about 15 minutes or until soft and golden. Add your meat to the baking tray, add half of the onion between each slice, add the water, cover and bake in 180 C for about 60 minutes. Add remaining onion on top and bake for additional 30-45 minutes or until very tender. Serve with potatoes or fries and some slaw or salad on the side. Enjoy!
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńMouthwatering! Love all the wonderful spices that you have used for the pork..so yummy and flavourful!
OdpowiedzUsuńpychota! lubię takie mięsko!
OdpowiedzUsuńIt looks delicious, very tasty.
OdpowiedzUsuńMoja rodzina uwielbia karkówkę :)
OdpowiedzUsuńDelicious!
OdpowiedzUsuńI love braised dishes! This looks fantastic -- SO much flavor. Thanks!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie akurat mam w lodówce, muszę przygotować. :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie:))ja jednak przez jakiś czas nie będę mogła jej skosztować:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńLook so yumm 😍😍 perfect for dinner with family
OdpowiedzUsuńThis looks really wonderful! I hope you are having a great week!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
I love sauteed onions. They usually go well with most red meats and pork!
OdpowiedzUsuńKarkówka w cebuli to najlepsze co może być :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe mięsne danie!
OdpowiedzUsuńKarkówkę bardzo lubię. Tym bardziej posmakuje mi w takiej wersji. :)
OdpowiedzUsuńOj jak smakowicie
OdpowiedzUsuńWow, another delicious looking dish!
OdpowiedzUsuńhttps://fromarockyhillside.com
That looks very tasty, Keep well Diane
OdpowiedzUsuńThis looks like such a savory dish, I'll have to give it a try!
OdpowiedzUsuńna pewno by mi smakowała
OdpowiedzUsuńKiedyś lubiłam kartkówkę. Potem przez endometriozę przestałam jeść takie mięso i jak spróbowałam po czasie, to już nie smakowała :D
OdpowiedzUsuńlubię mięso z dużą ilością cebulki, zwłaszcza karmelizowanej, mniam! w sumie ponad 1.5h pieczenia, ale właściwie samo się robi więc super!
OdpowiedzUsuń