Kurczak w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami |
Nie macie pomysłu na udka z kurczaka bez skóry i kości? Jeśli lubicie kuchnię włoską, kurczak w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami powinien Wam bardzo posmakować :)
Udka z kurczaka w sosie z suszonymi pomidorami są wyjątkowo delikatne, miękkie i soczyste - w przeciwieństwie do piersi z kurczaka bardzo trudno je wysuszyć, dlatego to świetne danie dla początkujących. Jeśli wolicie, możecie oczywiście użyć piersi zamiast udek.
Sos śmietanowy wzbogaciłam tym razem o dodatek cukinii i parmezanu. Sprawdzą się tu również oliwki, posiekana w kostkę papryka albo garść świeżego szpinaku.
Kurczak w sosie z suszonymi pomidorami to fantastyczny pomysł na szybki obiad. Pasuje do makaronu, ryżu, kaszy, a nawet ziemniaków. Bardzo polecam, smacznego :)
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów inspirowanych kuchnią włoską, w TUTAJ więcej przepisów na kurczaka :)
Polecam również kurczaka zapiekanego pod pierzynką:
Kurczak w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami, składniki:
ok. 800 g udek kurczaka bez skóry i kości,
pół małej cukinii,
garść suszonych pomidorów (odsączonych z oleju),
ok. 2 szklanek bulionu drobiowego lub wody,
cebula,
2 ząbki czosnku,
ok. 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30%,
kilka łyżek startego parmezanu,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, granulowany czosnek, mieszanka suszonych ziół włoskich (możecie użyć gotowej mieszanki lub użyć ziół takich jak oregano, bazylia, odrobina tymianku i rozmarynu)
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej / skrobi lub mąki pszennej do zagęszczenia sosu,
kilka łyżeczek posiekanej natki pietruszki lub garść listków bazylii
Kurczak w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami, przygotowanie:
Udka pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć przyprawami. Smażyć do wyraźnego zarumienienia na niewielkiej ilości oleju z pomidorów, odłożyć (kurczak powinien być wciąż surowy w środku). Na patelnię po kurczaku wrzucić pokrojoną w kostkę cukinię i cebulę. Smażyć kilka minut, następnie dodać drobno posiekany czosnek. Po chwili dodać mięso, zalać całość wodą lub bulionem, tak, by płyn lekko zakrywał składniki. Doprawić. Dusić na małym ogniu, do miękkości. Pod koniec duszenia dodać pokrojone suszone pomidory, śmietankę i parmezan. Gotować na małym ogniu jeszcze kilka minut do zgęstnienia. Gdyby sos był za rzadki, zagęścić go mąką rozmieszaną uprzednio z 1/4- 1/3 szklanki wody /bulionu.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Chicken in Creamy Sun Dried Tomato Sauce Recipe:
approx. 800 g of boneless, skinless chicken thighs,
1/2 of a small zucchini,
a handful of sun dried tomatoes in oil, drained,
approx. 2 cups of water or chicken stock,
1 onion,
2 cloves of garlic,
approx. 1/2 cup of cream,
few tbsp of grated parmesan cheese,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet paprika, granulated garlic, Italian dry herbs
1-2 tsp of potato starch or corn starch, optional,
some chopped fresh parsley or a handful of fresh basil leaves
Cut the meat into smaller pieces. Sprinkle the chicken with seasonings. Heat a small amount of oil from a tomato jar in a pan, add the meat and brown on both sides. Set aside. Add diced zucchini and onion, cook, stirring, for few minutes. Add finely chopped garlic. Add the chicken back in, cover everything with liquid and season well. Simmer on low heat, until tender. Add chopped tomatoes, cream and parmesan. Simmer on low for additional few minutes. If the sauce is too thin, add some slurry (starch mixed with a bit of water / stock). Serve over pasta or rice. Enjoy:)
Apetyczna propozycja na obiad. Ja chętnie wypróbuję do makaronu. :)
OdpowiedzUsuńYou love chicken, don't you? Almost as much as I enjoy beef :-)))
OdpowiedzUsuńThis looks saucy, flavourful and so tasty, Natalia.
Bardzo lubię takiego kurczaka, ostatnio robiłam podobnie.
OdpowiedzUsuńale apetyczne cudo :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy sos!
OdpowiedzUsuńPysznie, lubię włoskie smaki 🙂 U mnie ostatnio również był kurczak z włoskimi dodatkami 😀
OdpowiedzUsuńAleż pysznie to wygląda
OdpowiedzUsuńZdecydowanie moje smaki!
OdpowiedzUsuńThis looks terrific -- loaded with flavor. Our kind of dish -- thanks.
OdpowiedzUsuńU mnie dziś na obiad prawie to samo, tylko, że swój sos robiłam na serku mascarpone ☺️
OdpowiedzUsuńThis looks like a really fantastic dish! Thank you for the inspiration!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Wygląda smacznie 😊
OdpowiedzUsuńChętnie podpatrzę:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńYou can never go wrong with w chicken dish. Hope all is well Diane
OdpowiedzUsuńlooks so good!
OdpowiedzUsuńI bet this is a hit with all of your guest. Looks divine!
OdpowiedzUsuńWhat a fantastic idea for chicken...it sounds absolutely delicious!
OdpowiedzUsuńMany thanks for sharing 😊😊
Have a lovely day!
Hugs xxx
Uwielbiam kurczaka w takich sosach. Na włosko brzmi pysznie :)
OdpowiedzUsuńApetyczne :)
OdpowiedzUsuńPyszne danie :) sosik palce lizać :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam suszone pomidorki :D Ajjaj ale mi narobiłaś smaku tym daniem. Piękne zdjęcia !
OdpowiedzUsuńBeautiful
OdpowiedzUsuńUwielbiam suszone pomidory. Dodaję je gdzie tylko mogę.
OdpowiedzUsuńThat's almost like a recipe that I already use. It looks good.
OdpowiedzUsuńAle pyszności :) uwielbiam takie dania :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie ;)
OdpowiedzUsuń