Polędwiczki zapiekane z serem i warzywami |
Polędwiczki zapiekane pod pierzynką serową dobrze smakują z większością warzyw. U mnie to papryka, czerwona cebula, ogórki i oliwki, ale będą też smaczne z podsmażoną włoszczyzną, cukinią lub porem. Wykorzystajcie to, co akurat macie w lodówce i to, co najbardziej lubicie.
W opisie przygotowania podaję dwa sposoby upieczenia polędwiczek - jeden jest szybszy (bez podsmażania), a drugi trochę bezpieczniejszy (z podsmażaniem), jeśli obawiacie się, że polędwica wyjdzie sucha. Tak czy inaczej to bardzo szybkie danie.
Polędwiczki zapiekane z serem i warzywami świetnie sprawdzą się na niedzielny obiad albo danie dla gości. Ciekawie prezentują się na stole i mogą smakować za każdym razem troszkę inaczej. Dobrze smakują z ziemniakami i surówkami. Smacznego :)
TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na polędwicę :)
Polecam również pyszne polędwiczki w sosie własnym:
Polędwiczki zapiekane z serem i warzywami, składniki:
polędwica wieprzowa (ok. 500 g),łyżka majonezu,
Polędwiczki zapiekane z serem i warzywami, przygotowanie:
Polędwicę pokroić na dość grube plastry, posypać przyprawami. Majonez wymieszać z musztardą i posmarować delikatnie każdy plaster mięsa. Nałożyć drobno pokrojone dodatki (jeśli wolicie, możecie najpierw podsmażyć paprykę i cebulę). Piec w 180 C około 15-20 minut lub do miękkości mięsa, pod koniec pieczenia nakładając starty ser. (UWAGA, bardzo łatwo wysuszyć polędwicę, dlatego trzeba ją sprawdzać - czas pieczenia może się nieznacznie skrócić lub wydłużyć w zależności od grubości kawałków mięsa. Jeśli obawiacie się, że polędwica może wyjść sucha, podsmażcie każdy plaster polędwicy z obu stron, ale tak, by był jeszcze surowy w środku, następnie nałóżcie składniki i pieczcie około 5-10 minut).
Zmodyfikowany przepis ze strony: przyslijprzepis.pl
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Pork Tenderloin Baked with Cheese and Vegetables Recipe:
1 pork tenderloin (approx. 500 g),
1 tbsp of mayo,
Na pewno są pyszne!;)
OdpowiedzUsuńThat does sound good. Thank you.
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smacznie:)Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł na polędwiczki!
OdpowiedzUsuńThanks for your recipe:)
OdpowiedzUsuńA very different way to prepare pork tenderloin. Love colourful cheesy topping.
OdpowiedzUsuńwyglądają obłędnie!
OdpowiedzUsuńJak zwykle pyszoty u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńThis looks excellent! And a bit different. Thanks!
OdpowiedzUsuńNice recipe
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na polędwiczki :)
OdpowiedzUsuńWspaniale musi smakować! Często robię kurczaka w podobnej nucie.
OdpowiedzUsuńPrezentują się tak kolorowo i wiosennie, aż chciałoby się zjeść:)
OdpowiedzUsuńLooks very tasty, particularly like the idea of the cheesy topping.
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie, zjadłabym z chęcią :)
OdpowiedzUsuńThat looks really good.
OdpowiedzUsuńSmakowite polędwiczki na obiad i chyba nie tylko. :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńOh WOW, this looks really delicious...I will definitely try it!😊😊
OdpowiedzUsuńThank you so much!
Have a great weekend, dear friend 🤗
Hugs xxx
Congratulations, a very apñetizing and tasty sirloin. Really like this recipe. I'll test it.
OdpowiedzUsuńCheers!
Yum
OdpowiedzUsuńAnother great recipe, Natalia! Thanks for sharing and have a great weekend!
OdpowiedzUsuńCiekawie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń