kwietnia 14, 2021

Polędwiczki zapiekane z serem i warzywami

Polędwiczki zapiekane z serem i warzywami przepis
Polędwiczki zapiekane z serem i warzywami

Polędwiczki zapiekane z serem i warzywami przepis

Polędwiczki zapiekane z serem i warzywami przepis

Dziś zapraszam na nową odsłonę polędwicy wieprzowej, czyli polędwiczki zapiekane z serem i warzywami. Nie wymagają dużo pracy, a do ich do przygotowania możecie wykorzystać ulubione składniki.

Polędwiczki zapiekane pod pierzynką serową dobrze smakują z większością warzyw. U mnie to papryka, czerwona cebula, ogórki i oliwki, ale będą też smaczne z podsmażoną włoszczyzną, cukinią lub porem. Wykorzystajcie to, co akurat macie w lodówce i to, co najbardziej lubicie.

W opisie przygotowania podaję dwa sposoby upieczenia polędwiczek - jeden jest szybszy (bez podsmażania), a drugi trochę bezpieczniejszy (z podsmażaniem), jeśli obawiacie się, że polędwica wyjdzie sucha. Tak czy inaczej to bardzo szybkie danie.

Polędwiczki zapiekane z serem i warzywami świetnie sprawdzą się na niedzielny obiad albo danie dla gości. Ciekawie prezentują się na stole i mogą smakować za każdym razem troszkę inaczej. Dobrze smakują z ziemniakami i surówkami. Smacznego :)

TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na polędwicę :)

Polecam również pyszne polędwiczki w sosie własnym:



Polędwiczki zapiekane z serem i warzywami, składniki:

polędwica wieprzowa (ok. 500 g),
łyżka majonezu,
1/2 łyżeczki musztardy (lub do smaku),
kilka plasterków żółtego sera lub garść startej mozzarelli,
ogórek konserwowy lub kiszony,
1/2 małej czerwonej papryki,
kilka oliwek,
pół małej czerwonej cebuli,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, ew. ulubione suszone zioła

Polędwiczki zapiekane z serem i warzywami, przygotowanie:

Polędwicę pokroić na dość grube plastry, posypać przyprawami. Majonez wymieszać z musztardą i posmarować delikatnie każdy plaster mięsa. Nałożyć drobno pokrojone dodatki (jeśli wolicie, możecie najpierw podsmażyć paprykę i cebulę). Piec w 180 C około 15-20 minut lub do miękkości mięsa, pod koniec pieczenia nakładając starty ser. (UWAGA, bardzo łatwo wysuszyć polędwicę, dlatego trzeba ją sprawdzać - czas pieczenia może się nieznacznie skrócić lub wydłużyć w zależności od grubości kawałków mięsa. Jeśli obawiacie się, że polędwica może wyjść sucha, podsmażcie każdy plaster polędwicy z obu stron, ale tak, by był jeszcze surowy w środku, następnie nałóżcie składniki i pieczcie około 5-10 minut).

Zmodyfikowany przepis ze strony: przyslijprzepis.pl

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Pork Tenderloin Baked with Cheese and Vegetables Recipe:


1 pork tenderloin (approx. 500 g),
1 tbsp of mayo,
1/2 tsp of mustard, or to taste,
a handful of grated cheese,
few olives,
1 pickle,
1/2 of a small red pepper,
1/2 of a small red onion,
seasonings to taste: salt, pepper, favourite blend of dry herbs

Cut the meat into thick slices and season well. Mix mayo with mustard and smear each piece of the meat on top. Add finely chopped pepper, olives, pickle and onion (you can cook pepper and onion first, if you prefer). Bake in 180 C for about 15 to 20 minutes (note: you can easily dry the meat out, so keep an eye on it; the baking time may vary, depending on the thickness of your meat slices). If you want to make sure, your meat won't dry out, you can sear it first, making sure it is still raw inside, add topping and bake just for 5 to 10 minutes. Serve with potatoes and some slaw on the side. Enjoy!

23 komentarze:

  1. Wyglądają bardzo smacznie:)Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy pomysł na polędwiczki!

    OdpowiedzUsuń
  3. A very different way to prepare pork tenderloin. Love colourful cheesy topping.

    OdpowiedzUsuń
  4. This looks excellent! And a bit different. Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny pomysł na polędwiczki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniale musi smakować! Często robię kurczaka w podobnej nucie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Prezentują się tak kolorowo i wiosennie, aż chciałoby się zjeść:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Looks very tasty, particularly like the idea of the cheesy topping.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają pysznie, zjadłabym z chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Smakowite polędwiczki na obiad i chyba nie tylko. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Oh WOW, this looks really delicious...I will definitely try it!😊😊
    Thank you so much!

    Have a great weekend, dear friend 🤗

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  13. Congratulations, a very apñetizing and tasty sirloin. Really like this recipe. I'll test it.
    Cheers!

    OdpowiedzUsuń
  14. Another great recipe, Natalia! Thanks for sharing and have a great weekend!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger