kwietnia 02, 2021

Potrawka drobiowa z marchewką i groszkiem

 

Potrawka drobiowa z marchewką i groszkiem przepis
Potrawka drobiowa z marchewką i groszkiem 

Potrawka drobiowa z marchewką i groszkiem przepis
Potrawka drobiowa z marchewką i groszkiem przepis

Jeśli szukacie przepisu na obiad z piersią kurczaka, dzisiejsza potrawka drobiowa z marchewką i groszkiem może być przepisem dla Was. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, uda się nawet początkującym.

Potrawka z kurczaka ze śmietaną i koperkiem może być przygotowana z mrożonej marchewki z groszkiem. Jeśli wolicie, możecie też samodzielnie pokroić marchewkę i dorzucić groszek (świeży w sezonie lub mrożony poza sezonem). Jeśli liczycie kalorie, słodką śmietankę możecie zastąpić mlekiem. Doprawcie mięso tak jak najbardziej lubicie, ale moim zdaniem do łagodnego sosu koperkowego potrzeba minimum przypraw.

Potrawka drobiowa z marchewką i groszkiem to łagodne danie, które świetnie komponuje się z ryżem, ziemniakami lub kaszą. Polecam, smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na kurczaka :)

Polecam również kurczaka pod pierzynką:


Potrawka drobiowa z marchewką i groszkiem, składniki:

500-600 g piersi z kurczaka,
ok. szklanki mrożonej marchewki z groszkiem,
duża cebula,
ząbek czosnku,
kilka łyżeczek posiekanego koperku,
1 i 1/2 szklanki wody lub bulionu drobiowego,
1/2-3/4 szklanki śmietanki 30% (można zastąpić mlekiem),
opcjonalnie listek laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego,
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, ulubione suszone zioła np. prowansalskie, włoskie

Potrawka drobiowa z marchewką i groszkiem, przygotowanie:


Kurczaka pokroić na kawałki, cebulę w kostkę, czosnek drobno posiekać. Oprószyć mięso przyprawami. Smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, do zrumienia. Dodać cebulę, smażyć do zeszklenia, a następnie dodać czosnek. Dodać marchewkę z groszkiem, listek i ziele. Zalać całość wodą lub bulionem (dodać tyle płynu, by delikatnie przykryła składniki). Przykryć i dusić do miękkości. Gdy składniki będą miękkie, dolać śmietankę i drobno posiekany koperek. Doprawić do smaku. Mąkę rozmieszać z odrobiną wody (ok. 1/4 - 1/3 szklanki), wlać do sosu. Gotować kilka minut, do zgęstnienia.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:



Chicken with Peas and Carrots Recipe:

500-600 g of chicken breast,
1 cup of frozen peas and carrots,
1 large onion,
1 clove of garlic,
few tsp of dill,
 1 1/2 cup of water or chicken stock,
1/2-3/4 cup of heavy cream,
1-2 tsp of cornstarch or potato starch,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet paprika

Cut the meat into bite size pieces, finely chop the onion and garlic. Sprinkle the meat with seasonings and sear, until lightly golden brown, Add the veggies to the pan, cook, stirring, for few minutues. Cover halfway through with stock or water and simmer on low heat, until tender.  Pour in some cream and finely chopped dill. Season to taste. Mix the cornstarch wit a bit of water or cream, to create a slurry. Pour the mixture into the pan and cook for few minutes, until thickens. Season to taste. Serve over rice, potatoes or pasta.

24 komentarze:

  1. How delicious and rich this recipe is, I love to eat it with rice.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przelysznie wygląda, zwłaszcza ten sosik :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Great to serve with rice, or flatbread for a really delicious and satisfying meal!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie dania.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie :) Marchewka z groszkiem to jeden z moich ulubionych dodatków do obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chicken is soooo versatile isn't it?

    OdpowiedzUsuń
  7. That looks good. I would eat that.

    OdpowiedzUsuń
  8. O to dobrze wygląda i na pewno smaczne. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  9. Natalia,I not only love the name of this dish, I've never heard of Poultry Steed,but the concept of a simple stove top stew rich in flavours is a wonderful idea. I wish I could grow dill here, but I must remember to buy some. Thanks for sharing this original recipe.

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie proste i pyszne dania jednogarnkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  11. The chicken stew looks so yummy, thanks for sharing the recipe :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super danie. Wesołych Świąt Wielkanocnych!

    OdpowiedzUsuń
  13. Creamy dishes like this are my favorite! This one looks so comforting!

    OdpowiedzUsuń
  14. The stew recipe looks great.

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszna obiadowa propozycja. :) Dawno nie robiłam takiego dania.

    OdpowiedzUsuń
  16. dobry sosik koperkowy to jest to! tak mi tego brakuje w knajpach Emirackich... oni walą tyle przypraw, że nie czuć smaku mięsa czy ryby... ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger