Potrawka drobiowa z marchewką i groszkiem |
Jeśli szukacie przepisu na obiad z piersią kurczaka, dzisiejsza potrawka drobiowa z marchewką i groszkiem może być przepisem dla Was. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, uda się nawet początkującym.
Potrawka z kurczaka ze śmietaną i koperkiem może być przygotowana z mrożonej marchewki z groszkiem. Jeśli wolicie, możecie też samodzielnie pokroić marchewkę i dorzucić groszek (świeży w sezonie lub mrożony poza sezonem). Jeśli liczycie kalorie, słodką śmietankę możecie zastąpić mlekiem. Doprawcie mięso tak jak najbardziej lubicie, ale moim zdaniem do łagodnego sosu koperkowego potrzeba minimum przypraw.
Potrawka drobiowa z marchewką i groszkiem to łagodne danie, które świetnie komponuje się z ryżem, ziemniakami lub kaszą. Polecam, smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na kurczaka :)
Polecam również kurczaka pod pierzynką:
Potrawka drobiowa z marchewką i groszkiem, składniki:
500-600 g piersi z kurczaka,
ok. szklanki mrożonej marchewki z groszkiem,
duża cebula,
ząbek czosnku,
kilka łyżeczek posiekanego koperku,
1 i 1/2 szklanki wody lub bulionu drobiowego,
1/2-3/4 szklanki śmietanki 30% (można zastąpić mlekiem),
opcjonalnie listek laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego,
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, ulubione suszone zioła np. prowansalskie, włoskie
Potrawka drobiowa z marchewką i groszkiem, przygotowanie:
Kurczaka pokroić na kawałki, cebulę w kostkę, czosnek drobno posiekać. Oprószyć mięso przyprawami. Smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, do zrumienia. Dodać cebulę, smażyć do zeszklenia, a następnie dodać czosnek. Dodać marchewkę z groszkiem, listek i ziele. Zalać całość wodą lub bulionem (dodać tyle płynu, by delikatnie przykryła składniki). Przykryć i dusić do miękkości. Gdy składniki będą miękkie, dolać śmietankę i drobno posiekany koperek. Doprawić do smaku. Mąkę rozmieszać z odrobiną wody (ok. 1/4 - 1/3 szklanki), wlać do sosu. Gotować kilka minut, do zgęstnienia.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Chicken with Peas and Carrots Recipe:
500-600 g of chicken breast,
1 cup of frozen peas and carrots,
1 large onion,
1 clove of garlic,
few tsp of dill,
1 1/2 cup of water or chicken stock,
1/2-3/4 cup of heavy cream,
1-2 tsp of cornstarch or potato starch,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet paprika
Cut the meat into bite size pieces, finely chop the onion and garlic. Sprinkle the meat with seasonings and sear, until lightly golden brown, Add the veggies to the pan, cook, stirring, for few minutues. Cover halfway through with stock or water and simmer on low heat, until tender. Pour in some cream and finely chopped dill. Season to taste. Mix the cornstarch wit a bit of water or cream, to create a slurry. Pour the mixture into the pan and cook for few minutes, until thickens. Season to taste. Serve over rice, potatoes or pasta.
How delicious and rich this recipe is, I love to eat it with rice.
OdpowiedzUsuńPrzelysznie wygląda, zwłaszcza ten sosik :)
OdpowiedzUsuńGreat to serve with rice, or flatbread for a really delicious and satisfying meal!
OdpowiedzUsuńlekka i delikatna!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie dania.
OdpowiedzUsuńPysznie :) Marchewka z groszkiem to jeden z moich ulubionych dodatków do obiadu :)
OdpowiedzUsuńThis looks so wonderful! Delicious!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Yummy!
OdpowiedzUsuńChicken is soooo versatile isn't it?
OdpowiedzUsuńThat looks good. I would eat that.
OdpowiedzUsuńLooks wonderful Natalia!!
OdpowiedzUsuńO to dobrze wygląda i na pewno smaczne. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńNatalia,I not only love the name of this dish, I've never heard of Poultry Steed,but the concept of a simple stove top stew rich in flavours is a wonderful idea. I wish I could grow dill here, but I must remember to buy some. Thanks for sharing this original recipe.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie proste i pyszne dania jednogarnkowe :)
OdpowiedzUsuńPamiętam ją z dzieciństwa ;)
OdpowiedzUsuńHummmm aspecto delicioso.
OdpowiedzUsuńVotos de uma Santa Páscoa.
Andarilhar
Dedais de Francisco e Idalisa
Livros-Autografados
The chicken stew looks so yummy, thanks for sharing the recipe :)
OdpowiedzUsuńSuper danie. Wesołych Świąt Wielkanocnych!
OdpowiedzUsuńCreamy dishes like this are my favorite! This one looks so comforting!
OdpowiedzUsuńThe stew recipe looks great.
OdpowiedzUsuńAll the best Jan
Tasty :-D
OdpowiedzUsuńNie lubię potrawek, ale moja mama je lubi :)
OdpowiedzUsuńPyszna obiadowa propozycja. :) Dawno nie robiłam takiego dania.
OdpowiedzUsuńdobry sosik koperkowy to jest to! tak mi tego brakuje w knajpach Emirackich... oni walą tyle przypraw, że nie czuć smaku mięsa czy ryby... ;)
OdpowiedzUsuń