Siekane kotlety z kurczaka z serem |
Dziś kolejny przepis na obiad z piersią kurczaka, czyli siekane kotlety z kurczaka z serem. Są bardzo proste w przygotowaniu, stanowią świetną alternatywę dla zwykłych kotletów w panierce.
Siekane kotlety drobiowe za każdym razem mogą smakować trochę inaczej - można je dowolnie doprawić. Wspaniale sprawdzą się suszone zioła, curry, kurkuma lub ulubiona mieszanka przypraw do kurczaka. Mogą być łagodne lub ostrzejsze w smaku.
Kotleciki z piersi kurczaka można wzbogacić o dodatek pieczarek lub ulubionych, drobno posiekanych warzyw. U mnie tym razem najprostsza wersja, tylko z żółtym serem. Zamiast żółtego sera bardzo dobrze sprawdzi się też starta mozzarella.
Takie siekane kotlety wspaniale smakują z ziemniakami, frytkami lub ryżem i surówkami, sałatą lub mizerią. Bardzo polecam, smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów z kurczakiem :)
Polecam również moje kotlety z kurczaka po zbójnicku:
Siekane kotlety z kurczaka z serem, składniki:
na 10-12 kotletów:
500 g piersi z kurczaka,
mała cebula,
80-100 g startego żółtego sera lub startej mozzarelli,
2 jajka,
3 czubate łyżki mąki,
przyprawy do smaku: ok. 3/4 łyżeczki soli, szczypta pieprzu,2 łyżeczki ziół prowansalskich lub włoskich, 3/4 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 - 3/4 łyżeczki granulowanego czosnku (przyprawy można zastąpić ulubioną mieszanką przypraw do kurczaka, przyprawą gyros/kebab albo curry),
opcjonalnie kilka łyżeczek posiekanej natki pietruszki
Siekane kotlety z kurczaka z serem, przygotowanie:
Pierś z kurczaka pokroić w bardzo drobną kostkę (najłatwiej to zrobić rozbijając wcześniej pierś na kilka kotletów, ale nie trzeba tego robić). Do posiekanego kurczaka dodać drobno posiekaną cebulę przyprawy i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać całość i odstawić na kilka minut. Kotleciki smażyć na rozgrzanym tłuszczu do wyraźnego zarumienienia (nakładając czubatą łyżkę masy na jednego kotleta - po nałożeniu na patelnię delikatnie spłaszczyć każdy kotlecik). Odsączyć na ręczniku papierowym.
Zmodyfikowany przepis ze strony: aniagotuje.pl
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Chopped Chicken Cutlets Recipe:
500 g of chicken breast,
1 onion, finely chopped,
80-100 g of grated cheese,
2 eggs,
3 heaping tbsp of flour,
seasonings to taste: approx. tsp of salt, a pinch of black pepper, 2 tsp of Italian dry herbs blend, 3/4 tsp of sweet paprika, 1/2 - 3/4 tsp of granulated garlic (feel free to use your favourite chicken seasoning blend, curry powder or gyros / kebab spice blend instead),
few tsp of chopped parsley, optional
Very finely chop your chicken breast. Combine with the rest of ingredients and mix well. Set aside for few minutes. Heat some oil in a pan and cook your cutlets, until golden on both sides ( spoon 1 tbsp of the meat to form 1 cutlet and flat each one immediately, after it touches the oil). Serve with potatoes, fries or rice and with some crunchy slaw or salad on the side. Enjoy!
I will have to try these. My partner would really like them. Thank you.
OdpowiedzUsuńdawno już takich nie jadłam kotlecików:)
OdpowiedzUsuńPrzypomniałaś mi ten przepis. Pycha na obiad. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńThe chicken cutlets look very good. I like the add of cheese in them.
OdpowiedzUsuńBardzo fajne danie:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńDelicious!
OdpowiedzUsuńBardzo fajne kotleciki, proste i smaczne :)
OdpowiedzUsuńThis looks so delicious! Thank you for sharing!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
another delicious looking dish!
OdpowiedzUsuńThat looks great. :)
OdpowiedzUsuń♡ ☯ ☮ P&P style ☮ ☯ ♡
O i już pomysł na jutrzejszy obiadek
OdpowiedzUsuńI simply HAVE to try these, they look so delicious!
OdpowiedzUsuńThank you so much.😊😊
Have a great weekend.
Hugs xxx
Pyszne :)
OdpowiedzUsuńO nie jadłam jeszcze takich. Fajny pomysł
OdpowiedzUsuńI've made something like this with ground chicken and shredded zucchini. I like chicken all kinds of ways.
OdpowiedzUsuńPrzepis przyda mi się na pewno :)
OdpowiedzUsuńCzasem robię takie, to urozmaicenie zwykłych kotletów
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasteczka owsiane oraz czekoladę:)
OdpowiedzUsuńCzęsto takie robię, są pycha :)
OdpowiedzUsuńSiekane to ulubione kotlety moich dzieci. Mogłyby je jeść dosłownie codziennie. Zawsze szybko znikają z talerzy i moje dzieci przychodzą po dokładkę. Ja podaję je najczęściej z ziemniakami lub z frytkami, jednak pomysł z ryżem też wydaje się ciekawy, zwłaszcza, że cała moja rodzina lubi ryż :-)
OdpowiedzUsuńI już wiem co będę jutro przyrządzać :) Dzięki za inspirację!
OdpowiedzUsuń