kwietnia 30, 2021

Siekane kotlety z kurczaka z serem

Siekane kotlety z kurczaka z serem przepis
Siekane kotlety z kurczaka z serem 

Siekane kotlety z kurczaka z serem przepis

Siekane kotlety z kurczaka z serem przepis

Dziś kolejny przepis na obiad z piersią kurczaka, czyli siekane kotlety z kurczaka z serem. Są bardzo proste w przygotowaniu, stanowią świetną alternatywę dla zwykłych kotletów w panierce.

Siekane kotlety drobiowe za każdym razem mogą smakować trochę inaczej - można je dowolnie doprawić. Wspaniale sprawdzą się suszone zioła, curry, kurkuma lub ulubiona mieszanka przypraw do kurczaka. Mogą być łagodne lub ostrzejsze w smaku.

Kotleciki z piersi kurczaka można wzbogacić o dodatek pieczarek lub ulubionych, drobno posiekanych warzyw. U mnie tym razem najprostsza wersja, tylko z żółtym serem. Zamiast żółtego sera bardzo dobrze sprawdzi się też starta mozzarella.

Takie siekane kotlety wspaniale smakują z ziemniakami, frytkami lub ryżem i surówkami, sałatą lub mizerią. Bardzo polecam, smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów z kurczakiem :)

Polecam również moje kotlety z kurczaka po zbójnicku:



Siekane kotlety z kurczaka z serem, składniki:


na 10-12 kotletów:

500 g piersi z kurczaka,
mała cebula,
80-100 g startego żółtego sera lub startej mozzarelli,
2 jajka,
3 czubate łyżki mąki,
przyprawy do smaku: ok. 3/4 łyżeczki soli, szczypta pieprzu,2 łyżeczki ziół prowansalskich lub włoskich, 3/4 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 - 3/4 łyżeczki granulowanego czosnku (przyprawy można zastąpić ulubioną mieszanką przypraw do kurczaka, przyprawą gyros/kebab albo curry),
opcjonalnie kilka łyżeczek posiekanej natki pietruszki

Siekane kotlety z kurczaka z serem, przygotowanie:


Pierś z kurczaka pokroić w bardzo drobną kostkę (najłatwiej to zrobić rozbijając wcześniej pierś na kilka kotletów, ale nie trzeba tego robić). Do posiekanego kurczaka dodać drobno posiekaną cebulę przyprawy i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać całość i odstawić na kilka minut. Kotleciki smażyć na rozgrzanym tłuszczu do wyraźnego zarumienienia (nakładając czubatą łyżkę masy na jednego kotleta - po nałożeniu na patelnię delikatnie spłaszczyć każdy kotlecik). Odsączyć na ręczniku papierowym.

Zmodyfikowany przepis ze strony: aniagotuje.pl

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Chopped Chicken Cutlets Recipe:

500 g of chicken breast,
1 onion, finely chopped,
80-100 g of grated cheese,
2 eggs,
3 heaping tbsp of flour,
seasonings to taste: approx. tsp of salt, a pinch of black pepper, 2 tsp of Italian dry herbs blend, 3/4 tsp of sweet paprika, 1/2 - 3/4 tsp of granulated garlic (feel free to use your favourite chicken seasoning blend, curry powder or gyros / kebab spice blend instead),
few tsp of chopped parsley, optional

Very finely chop your chicken breast. Combine with the rest of ingredients and mix well. Set aside for few minutes. Heat some oil in a pan and cook your cutlets, until golden on both sides ( spoon 1 tbsp of the meat to form 1 cutlet and flat each one immediately, after it touches the oil). Serve with potatoes, fries or rice and with some crunchy slaw or salad on the side. Enjoy!

21 komentarzy:

  1. I will have to try these. My partner would really like them. Thank you.

    OdpowiedzUsuń
  2. dawno już takich nie jadłam kotlecików:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przypomniałaś mi ten przepis. Pycha na obiad. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  4. The chicken cutlets look very good. I like the add of cheese in them.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajne danie:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajne kotleciki, proste i smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. another delicious looking dish!

    OdpowiedzUsuń
  8. O i już pomysł na jutrzejszy obiadek

    OdpowiedzUsuń
  9. I simply HAVE to try these, they look so delicious!
    Thank you so much.😊😊

    Have a great weekend.

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  10. O nie jadłam jeszcze takich. Fajny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  11. I've made something like this with ground chicken and shredded zucchini. I like chicken all kinds of ways.

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepis przyda mi się na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Czasem robię takie, to urozmaicenie zwykłych kotletów

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam ciasteczka owsiane oraz czekoladę:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Często takie robię, są pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Siekane to ulubione kotlety moich dzieci. Mogłyby je jeść dosłownie codziennie. Zawsze szybko znikają z talerzy i moje dzieci przychodzą po dokładkę. Ja podaję je najczęściej z ziemniakami lub z frytkami, jednak pomysł z ryżem też wydaje się ciekawy, zwłaszcza, że cała moja rodzina lubi ryż :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. I już wiem co będę jutro przyrządzać :) Dzięki za inspirację!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger