Jabłecznik z budyniem i musem jabłkowym ze słoika to pyszna i łatwa w przygotowaniu szarlotka, idealna do wykorzystania jabłkowych zapasów ze spiżarni. Jabłecznik na kruchym cieście z kruszonką to proste ciasto do kawy i herbaty, wspaniałe na podwieczorek.
Ciasto na jabłecznik z musem jabłkowym ze słoika jest bardzo ekonomiczne - używamy tu tylko 2 całych jajek na dużą blachę ciasta, ale nic nie tracimy na smaku. Jeśli chcecie, by ciasto było naprawdę delikatne i kruche, dodajcie do niego trochę mąki krupczatki, która zawsze zapewnia ciastu wyjątkową strukturę.
Dobrze, by ciasto na jabłecznik z budyniem było odpowiednio schłodzone. Ja najczęściej wkładam kruche ciasto na trochę do zamrażarki (nie powinno się zamrozić, ale ma być porządnie schłodzone). Możecie też przygotować je wcześniej i chłodzić w lodówce.
Ciasto nie jest bardzo słodkie (zwłaszcza jeśli użyjecie domowego musu jabłkowego bez cukru), dlatego koniecznie obsypcie je cukrem pudrem.
Jabłecznik z musem jabłkowym to pyszny deser retro, wspaniały do przygotowania przed kolejnym sezonem na przetwory. Polecam, smacznego :)
Jabłecznik z budyniem i musem jabłkowym ze słoika, składniki:
na blaszkę o wymiarach 25x36cm:
do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml:
3 szklanki mąki pszennej (lub 2 szklanki zwykłej mąki pszennej i szklanka krupczatki),
2 jajka (zimne),
3/4 szklanki cukru pudru (może być trochę więcej),
250 g zimnego masła,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 budynie waniliowe lub śmietankowe (opakowania po 40 g)
3 i 1/4 szklanki mleka,
4 łyżki cukru (do budyniu)
1 kg musu jabłkowego z cynamonem (może być trochę mniej) plus 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
opcjonalnie kilka łyżeczek bułki tartej,
dodatkowo cukier puder do posypania ciasta
Jabłecznik z budyniem i musem jabłkowym ze słoika, przygotowanie:
Przesianą mąkę połączyć z proszkiem i cukrem pudrem. Dodać posiekane w kostkę masło i palcami wyrobić na kruszonkę. Dodać jajka i zagnieść ciasto (gdyby było za suche, można dodać trochę zimnej wody; w przypadku, gdy będzie zbyt luźne i klejące, dodać trochę mąki - staramy się nie dodawać za dużo, żeby ciasto nie wyszło twarde!). Podzielić je na dwie części (ta na spód może być trochę większa), jedną rozłożyć palcami na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuć widelcem. Drugą spłaszczyć i zawinąć w folię. Włożyć do zamrażarki obie części na 10-15 minut lub na godzinę do lodówki (lub kilka godzin albo nawet całą noc) - ciasto powinno być dobrze schłodzone.
Na schłodzony spód nałożyć mus jabłkowy wymieszany ze skrobią, wyrównać (wcześniej można posypać spód odrobiną bułki tartej - wchłania wilgoć z jabłek).
Ugotować budynie z cukrem, używając 3 i 1/4 szklanki mleka - budyń gotować do momentu, gdy wyraźnie zgęstnieje. Gorący budyń wylać na jabłka. Na wierzch pokruszyć pozostałe ciasto (pokruszyć ciasto na grube, duże okruchy - za małe mogą się od razu rozpuścić). Piec w 200 C około 45-50 minut. Gdyby za szybko rumieniło się od góry, zakryć papierem do pieczenia. Gotowy jabłecznik obficie posypać cukrem pudrem. Należy kroić całkowicie wystudzone ciasto, gorące lub ciepłe będzie się rozpadać!
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Zmodyfikowany przepis z nieistniejącej już strony mojeciacho.blox.pl
Polish Apple Cake with Pudding Recipe:
for the crust:
3 cups of flour,
250 g of cold butter, diced,
3/4 cup of powdered sugar,
2 eggs, cold,
2 tsp of baking powder,
2 packages of vanilla pudding mix (40 g each; unsweetened; each one requires 500 ml of milk),
800 ml of milk,
4 tbsp of sugar,
1 kg of apple mousse from a jar (apple sauce), plus 1-2 tbsp of potato starch or corn starch
powdered sugar for dusting the cake
Prepare the crust: mix the flour with butter, baking powder, powdered sugar and rub in with your fingers (the butter should form very small crumbs). Add eggs and knead briefly, until smooth (add more water, if too dry or more flour, if too sticky). Divide the crust into two pieces (bigger and smaller one), cover the smaller one with plastic wrap and chill in the freezer for 15-20 minutes, until ready to use. Press bigger piece of the pastry into the bottom of the baking tray covered witch baking paper (36x25cm)). Prick with a fork and place in the freezer for 10-15 minutes.
Mix apple mousse with starch and add on top of the chilled crust.
Prepare the pudding according to package instructions, but make sure to use only 800 ml of of milk (the pudding should be thicker than usual). Add warm pudding on top of the apple filling. Crumble the smaller piece of the crust on top of that. Bake in 200 C for about 45 to 50 minutes. Generosuly sprinkle with powdered sugar.
Wow. And Wow again.
OdpowiedzUsuńIt looks fantastic with the buttery streusel and soft creamy pudding filling.
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować ten przepis. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńHummmm delicioso.
OdpowiedzUsuńUm abraço e bom Domingo.
Andarilhar
Dedais de Francisco e Idalisa
Livros-Autografados
Świetne połączenie budyniu i jabłek
OdpowiedzUsuńSo delicious!
OdpowiedzUsuńJak ja lubię jabłecznik :)
OdpowiedzUsuńI love apple pies. Congratulations,
OdpowiedzUsuńYours is a fantastic cake. Greetings!
Takiego jeszcze nie robiłam:)Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńAle budyń się ładnie ściął, wygląda prawie jak sernik :D
OdpowiedzUsuńThat looks really good. I would try that.
OdpowiedzUsuńpychotka!
OdpowiedzUsuńThis looks so wonderful! Thank you for sharing it!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
I like any bake with apple, and butter as one of the main ingredients.
OdpowiedzUsuńYour cake looks great, and your video "the best show in town".
Dziś ten jabłecznik całkowicie wpasował się w moje oczekiwania. Upiekę go na pewno !
OdpowiedzUsuńThey look delicious, I have never seen Vanilla pudding mix here but then I have never looked for it!! Have a good week, Diane
OdpowiedzUsuńIt looks delicious and I like to try out recipes that are country-specific. :)
OdpowiedzUsuń♡ ☯ ☮ P&P style ☮ ☯ ♡
Wspaniałe ciacho kochana :-)
OdpowiedzUsuńale pyszności!! ;D
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis. Uwielbiam ciasta z jabłkami:)
OdpowiedzUsuńIt looks so yummy, thanks for sharing!
OdpowiedzUsuńI would certainly not turn a piece of this cake down. Looks scrumptious!
OdpowiedzUsuńJuż wiem jakie ciasto przyrządzę na najbliższą niedzielę :)
OdpowiedzUsuńChętnie przygotuję. Mam jeszcze spore zapasy musów :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jabłecznik, to jedno z moich ulubionych ciast!
OdpowiedzUsuńprzepysznie wygląda
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś podobny i był pyszny :)
OdpowiedzUsuńZaskoczyła mnie ta masa budyniowa. Nie widziałam jeszcze podobnego przepisu :)
OdpowiedzUsuńRobilas
Usuń