Karkówka w sosie własnym z pieczarkami i cebulą to wspaniały pomysł na pożywny obiad z karkówką w roli głównej. Karczek w sosie własnym jest delikatny, mięciutki, wprost rozpływa się w ustach.
Karkówka w sosie pieczarkowym jest bardzo prosta w przygotowaniu. Plastry karkówki można oprószyć ulubionymi przyprawami do wieprzowiny. Ważne, by obsmażyć ją do wyraźnego zarumienienia z obu stron - dzięki temu sos będzie miał wyraźny smak i kolor.
Karkówka w sosie własnym z cebulą może być przygotowana z dodatkiem pieczarek lub bez nich. Jeśli nie przepadacie za grzybami, możecie je pominąć. W daniu dobrze sprawdzą się też aromatyczne grzyby suszone.
Jeśli lubicie sosy zabielane, możecie dodać do sosu trochę śmietany, do smaku. Karczek w sosie własnym wspaniale smakuje z kluskami ziemniaczanymi (na przykład śląskimi), ziemniakami, kaszą lub ryżem. Podajcie do niego ulubioną surówkę lub sałatkę, buraczki, kapustę na ciepło albo inne ulubione warzywne dodatki. Bardzo polecam, smacznego:)
Karkówka w sosie własnym z cebulą i pieczarkami, składniki:
ok. 600 g karkówki w plastrach,
500 g pieczarek,
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
ok. 2-3 szklanek wody,
kilka ziarenek ziela angielskiego,
2-3 listki laurowe,
1-2 łyżeczki mąki pszennej lub mąki ziemniaczanej (skrobi) plus ok. 1/3 szklanki wody,
sól, pieprz, słodka papryka, opcjonalnie wędzona papryka, granulowany czosnek, majeranek i odrobina mąki do posypania karkówki
opcjonalnie natka pietruszki
Karkówka w sosie własnym z cebulą i pieczarkami, przygotowanie:
Plastry karkówki oprószyć solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem i papryką. Następnie z obu stron posypać mąką. Smażyć kilka minut do wyraźnego zarumienia z obu stron. Przełożyć na talerz. Odłożyć. Na tej samej patelni podsmażyć posiekaną cebulę i pieczarki pokrojone w plastry. Po kilku minutach smażenia dodać czosnek. Włożyć mięso, zalać całość wodą, tak by zakrywała składniki. Dodać listki laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego. Dusić do miękkości około 60 minut lub dłużej (do czasu, aż karkówka będzie idealnie miękka). Gdyby woda szybko wyparowała, dolać więcej. Karkówkę można też piec w piekarniku w 180 C około 90 minut. 1/3 szklanki wody rozmieszać z mąką, dodać do sosu i dusić całość kilka chwil, do zgęstnienia, ewentualnie doprawić. Posypać natką pietruszki.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Pork Neck in Gravy with Mushrooms:
600 g of pork neck fillets,
2 onions,
1-2 cloves of garlic,
500 g of button mushrooms,
approx. 2-3 cups of water,
2-3 bay leaves,
few kernels of allspice,
1-2 tsp of corn starch or flour plus 1/3 cup of water
salt, pepper, sweet paprika, optionaly smoked paprika, marjoram plus some flour for dusting the meat before frying
Seaon the meat with salt, pepper, paprika and marjoram. Dust with flour on both sides. Heat a small amount of oil in a pan, add the meat (you can do this in batches) and cook for few minute, until golden on both sides. To the same skillet, add slices of mushrooms. Cook for few minutes and add finely chopped onion, followed by finely chopped garlic. Add the meat back in and cover with liquid (add enough water to cover the ingredients in the pan). Add allspice and bay leaves. Simmer on low for about 60 minutes or longer (until really tender). Mix the starch with some water, creating a slurry. Add to the sauce and simmer, until thickens. Sprinkle with parsley. Serve over mashed potatoes, rice, noodles or barley and some crunchy slaw on the side. Enjoy:)
Juicy and tasty elaboration with pork, which invites to taste it.
OdpowiedzUsuńGood sunday
It sounds good - but not for us. I don't eat meat and he hates mushrooms.
OdpowiedzUsuńHappy weekend.
Pomysł na pyszny niedzielny obiad. Dzięki:)
OdpowiedzUsuńMój szpitalny obiad nie umywa się do Twojego :)
OdpowiedzUsuńVery tender and flavourful! The gravy would be great to soak some homemade bread.
OdpowiedzUsuńDelicious!
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńThis looks absolutely wonderful! You always share the best dishes!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Uwielbiam karkówkę <3
OdpowiedzUsuńlubię taką karkówkę!
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym, dawno nie było u nas karkówki :)
OdpowiedzUsuńIt looks delicious!
OdpowiedzUsuńUwielbiam karkówkę w każdej postaci. Tej również chętnie spróbuje!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńYou always make me hungry. Glad it is almost lunch time!
OdpowiedzUsuńThis does look so delicious...would be the ideal Sunday lunch!
OdpowiedzUsuńThank you so much.
And thank you, too, for your kind comment in my blog...I really appreciate it.😊😊
Have a lovely day!
Hugs xxx
Uwielbiam :-).
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńlubię takie mięso
OdpowiedzUsuńKarkówkę jem dosłownie raz do roku :D
OdpowiedzUsuńWspaniałe i ciekawe są te Twoje przepisy. Danuta
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za miły komentarz, pozdrowienia 🙂
Usuń