Kurczak pod pierzynką z marchewki i pora |
Jeśli szukacie przepisu na szybki obiad, dzisiejszy kurczak pod pierzynką z marchewki, pora i majonezu będzie dla Was idealnym rozwiązaniem. Mięso i warzywa wymagają minimum czasu przygotowań, a całość zapiekamy w piekarniku - bez stania przy patelni :)
Pierś z kurczaka pod pierzynką marchewkową jest banalnie prosta w przygotowaniu. Mięso wystarczy tylko oprószyć przyprawami, a następnie nałożyć warzywa, które nie potrzebują wcześniejszego smażenia. Jeśli nie przepadacie za przyprawą curry, możecie tu użyć ulubionych przypraw do kurczaka, ulubionych ziół lub mieszanki gyros / kebab. Curry fantastycznie łączy się jednak ze słodyczą marchewki.
Zapiekany filet z kurczaka pod pierzynką jest delikatny i mięciutki - idealny z ziemniakami, frytkami lub ryżem. Bardzo polecam, smacznego :)
TUTAJ znajdziecie inne moje przepisy z kurczakiem :)
Polecam również mojego kurczaka pod pierzynką z papryki i beszamelu:
Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube
Kurczak pod pierzynką z marchewki i pora, składniki:
500 g piersi z kurczaka,
mały kawałek pora (biała lub jasnozielona część),
Kurczak pod pierzynką z marchewki i pora, przygotowanie:
Kurczaka przekroić na 4 części i rozbić tłuczkiem na średniej grubości kotlety. Oprószyć z obu stron przyprawami, ułożyć w naczyniu do pieczenia. Zetrzeć marchewkę na wiórki, por drobno posiekać. Wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem. Nałożyć na każdy kotlet. Zapiekać w 180 C około 30 minut - połowę czasu pieczenia pod przykryciem, połowę bez (czas pieczenia może się nieznacznie skrócić lub wydłużyć w zależności od grubości kotletów).
Zmodyfikowany przepis ze strony kulinarneprzeboje.pl
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Chicken Breast Baked with Carrot Recipe:
500 g of chicken breast,
3 small carrots, grated,
takiego kurczaka jeszcze nie jadłam!
OdpowiedzUsuńA great way to add carrot to your diet and they look yummy too.
OdpowiedzUsuńLooks delicious!
OdpowiedzUsuńVery creative recipe. And so full of flavor! Nice -- thanks.
OdpowiedzUsuńPrezentuje się bardzo apetycznie. Chętnie skorzystam z przepisu. Dziękuję za podpowiedź i pozdrawiam cieplutko ☀️
OdpowiedzUsuńKolejny bardzo ciekawy przepis. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńThis one is not for us, but I am sure that many people would love it.
OdpowiedzUsuńThat's interesting. I've never made a dish that is like this one but it looks good.
OdpowiedzUsuńCiekawa opcja
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda
OdpowiedzUsuńBasic recipe, tasty result. Except of the mayo, all the other ingredients will do.As a side dish I would prefer salad.
OdpowiedzUsuńNa zdjęciach wszystko prezentuje się bardzo ładnie. Ciekawe, czy mi wyjdzie podobnie!
OdpowiedzUsuńRaczej nie jestem fanką takich połączeń, ale w sumie czemu by nie spróbować :)
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńYum! This looks absolutely incredible!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Thank you for sharing this chicken recipe ...
OdpowiedzUsuńAll the best Jan
It sounds great. :)
OdpowiedzUsuń♡ ☯ ☮ P&P style ☮ ☯ ♡
Wydaje się całkiem smaczne :)
OdpowiedzUsuńKurczak pod pierzynką ,jest pyszny ... dzisiaj robiłam na obiad 😊👍 Polecam
OdpowiedzUsuńDziękuję, cieszę się, że smakowało, pozdrowienia ☺
UsuńCzy naczynie ma być wcześniej wysmarowane olejem ?
OdpowiedzUsuńMożna posmarować 🙂
Usuń