maja 19, 2021

Kurczak w sosie cytrynowym z koperkiem

Kurczak w sosie cytrynowym z koperkiem przepis
Kurczak w sosie cytrynowym z koperkiem 

Kurczak w sosie cytrynowym z koperkiem przepis

Kurczak w sosie cytrynowym z koperkiem przepis

Jeśli nie macie pomysłu na obiad z piersią kurczaka, delikatny kurczak w sosie cytrynowym z koperkiem może być dla Was ciekawą propozycją. Jest szybki i bardzo prosty w przygotowaniu.

Kurczak w sosie cytrynowym może być wzbogacony o dodatek delikatnych warzyw, u mnie to tym razem łagodna w smaku cukinia. Do potrawy możecie użyć piersi z kurczaka lub udek bez skóry i kości, które są bardzo soczyste, dlatego trudno je wysuszyć.

Pierś z kurczaka w sosie koperkowym z cytryną świetnie pasuje do ryżu lub kaszy. To bardzo smaczne, lekkie danie na cieplejsze dni. Polecam, smacznego :)

TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na kurczaka :)




Kurczak w sosie cytrynowym z koperkiem, składniki:


500 g piersi z kurczaka,
mała cebula,
1-2 ząbki czosnku,
sok z połowy małej cytryny - kilka łyżek (lub do smaku),
kilka czubatych łyżeczek posiekanego koperku,
ok. 2 szklanek bulionu drobiowego / rosołu,
opcjonalnie pół cukinii,
czubata łyżeczka ziół prowansalskich (lub innych ulubionych suszonych ziół do kurczaka, na przykład włoskich),
1/2 lub 3/4 łyżeczki słodkiej papryki,
kilka łyżek oleju,
przyprawy do smaku: sól, pieprz,
1-2 łyżeczki mąki pszennej lub skrobi ziemniaczanej rozmieszanej w 1/3 szklanki wody lub bulionu

Kurczak w sosie cytrynowym, przygotowanie:

Pierś pokroić na kawałki, obtoczyć w oleju i przyprawach. Zrumienić na rozgrzanej patelni. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię i bardzo drobno posiekaną cebulę, smażyć kilka minut, a następnie dodać czosnek, krótko smażyć i zalać całość bulionem, tak by w połowie zakrywał składniki. Dusić całość na małym ogniu do miękkości mięsa i zredukowania płynu. Dodać sok z cytryny do smaku i koperek. Doprawić, zagęścić odrobiną mąki rozmieszanej w wodzie lub bulionie.


Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Chicken in Lemon Dill Sauce:


500 g of chicken breast
1 small onion,
1-2 cloves of garlic,
juice from 1/2 small lemon,
few heaping tsp of chopped dill,
2 cups of chicken stock,
1/2 zucchini, optional,
1 heaping tsp of Herbs de Provence or Italian herb blend,
1/2 tsp of sweet paprika,
few tbsp of oil,
salt and pepper to taste,
1-2 tsp of flour or cornstarch or potato starch mixed with 1/3 cup of water or stock

Cut the chicken into bite size pieces. Cover with some oil and seasonings. Brown on a well heated skillet and add finely chopped onion, diced zucchini and garlic. Cook for a while and cover with stock. Simmer on low, until tender and reduced. Add lemon juice and dill, to taste. Season well. Thicken the sauce with some slurry ( flour with water/stock). Serve over rice or potatoes. Enjoy:)

21 komentarzy:

  1. Pyszny kurczak. U mnie też dzisiaj cytrynowo 🙂

    OdpowiedzUsuń
  2. Chicken is the most versatile meat isn't it? My partner loves it, and eats it often.

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi wspaniale pachnieć w Twojej kuchni:)Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Loved this recipe:) thanks for your sharing...

    OdpowiedzUsuń
  5. This makes a light yet very flavourful meal with some rice or pasta. I love that lemon dill sauce.

    OdpowiedzUsuń
  6. Lemon and dill combine so well! And they also play well with chicken. This looks wonderful -- thanks.

    OdpowiedzUsuń
  7. Już kurczak i koperek brzmi wyśmienicie, ciekawa jestem smaku z cytryną :)

    OdpowiedzUsuń
  8. To bardzo ciekawa propozycja dla mojej rodziny. W moim domu często na stole króluje kurczak i czasem nie mam już pomysłu jak go podać. Dodatkowo lubimy zarówno kaszę jak i ryż, więc można wykorzystać przepis na dwa sposoby. Z chęcią wypróbuję i mam nadzieję, że wszystkim będzie smakowało :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Taki kurczaczek z koperkiem to pychota:)

    OdpowiedzUsuń
  10. That sounds really good. My daughter loves lemon chicken.

    OdpowiedzUsuń
  11. Rich and light, and at the same time aromatic.
    Greetings.

    OdpowiedzUsuń
  12. Lemon upgrades any meal. I'm never without lemon in the kitchen as I like to squeeze freshly juice out of it and use it.
    Your chicken with lemon looks very appealing!

    OdpowiedzUsuń
  13. Lemon and Dill is such a great flavor combination. Lovely recipe, dear!

    OdpowiedzUsuń
  14. Robiłam kiedyś kurczaka w sosie cytrynowym, ale trochę inną wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie dla mnie, jakoś cytryna mi nie smakuje w takich sosach :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger