Kurczak w sosie cytrynowym z koperkiem |
Kurczak w sosie cytrynowym z koperkiem, składniki:
1-2 ząbki czosnku,
sok z połowy małej cytryny - kilka łyżek (lub do smaku),
kilka czubatych łyżeczek posiekanego koperku,
ok. 2 szklanek bulionu drobiowego / rosołu,
czubata łyżeczka ziół prowansalskich (lub innych ulubionych suszonych ziół do kurczaka, na przykład włoskich),
1/2 lub 3/4 łyżeczki słodkiej papryki,
kilka łyżek oleju,
przyprawy do smaku: sól, pieprz,
Kurczak w sosie cytrynowym, przygotowanie:
Pierś pokroić na kawałki, obtoczyć w oleju i przyprawach. Zrumienić na rozgrzanej patelni. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię i bardzo drobno posiekaną cebulę, smażyć kilka minut, a następnie dodać czosnek, krótko smażyć i zalać całość bulionem, tak by w połowie zakrywał składniki. Dusić całość na małym ogniu do miękkości mięsa i zredukowania płynu. Dodać sok z cytryny do smaku i koperek. Doprawić, zagęścić odrobiną mąki rozmieszanej w wodzie lub bulionie.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Chicken in Lemon Dill Sauce:
1-2 cloves of garlic,
juice from 1/2 small lemon,
few heaping tsp of chopped dill,
2 cups of chicken stock,
1 heaping tsp of Herbs de Provence or Italian herb blend,
1/2 tsp of sweet paprika,
few tbsp of oil,
salt and pepper to taste,
Cut the chicken into bite size pieces. Cover with some oil and seasonings. Brown on a well heated skillet and add finely chopped onion, diced zucchini and garlic. Cook for a while and cover with stock. Simmer on low, until tender and reduced. Add lemon juice and dill, to taste. Season well. Thicken the sauce with some slurry ( flour with water/stock). Serve over rice or potatoes. Enjoy:)
Pyszny kurczak. U mnie też dzisiaj cytrynowo 🙂
OdpowiedzUsuńpycha:)
OdpowiedzUsuńChicken is the most versatile meat isn't it? My partner loves it, and eats it often.
OdpowiedzUsuńale mi ochotę robisz!
OdpowiedzUsuńMusi wspaniale pachnieć w Twojej kuchni:)Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńApetyczne :)
OdpowiedzUsuńLoved this recipe:) thanks for your sharing...
OdpowiedzUsuńThis makes a light yet very flavourful meal with some rice or pasta. I love that lemon dill sauce.
OdpowiedzUsuńLooks so good!
OdpowiedzUsuńLemon and dill combine so well! And they also play well with chicken. This looks wonderful -- thanks.
OdpowiedzUsuńJuż kurczak i koperek brzmi wyśmienicie, ciekawa jestem smaku z cytryną :)
OdpowiedzUsuńThis looks just wonderful! Thank you for sharing it!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
To bardzo ciekawa propozycja dla mojej rodziny. W moim domu często na stole króluje kurczak i czasem nie mam już pomysłu jak go podać. Dodatkowo lubimy zarówno kaszę jak i ryż, więc można wykorzystać przepis na dwa sposoby. Z chęcią wypróbuję i mam nadzieję, że wszystkim będzie smakowało :-)
OdpowiedzUsuńPyszne danie :)
OdpowiedzUsuńTaki kurczaczek z koperkiem to pychota:)
OdpowiedzUsuńThat sounds really good. My daughter loves lemon chicken.
OdpowiedzUsuńRich and light, and at the same time aromatic.
OdpowiedzUsuńGreetings.
Lemon upgrades any meal. I'm never without lemon in the kitchen as I like to squeeze freshly juice out of it and use it.
OdpowiedzUsuńYour chicken with lemon looks very appealing!
Lemon and Dill is such a great flavor combination. Lovely recipe, dear!
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś kurczaka w sosie cytrynowym, ale trochę inną wersję :)
OdpowiedzUsuńNie dla mnie, jakoś cytryna mi nie smakuje w takich sosach :)
OdpowiedzUsuń