Dziś zapraszam na pyszne leczo z kurczakiem i pieczarkami. To troszkę inna wersja bardzo lubianego dania, równie smaczna i prosta w przygotowaniu.
Leczo z piersią kurczaka i cukinią jest pełne warzyw i aromatycznych przypraw. Tym razem dodałam do niego również kukurydzę, która nadaje całości słodyczy i odrobiny chrupkości. Przy okazji, czy wiecie, że kukurydzę z puszki można mrozić? Bardzo polecam ten sposób, jeśli po przygotowaniu sałatki zostanie Wam kilka łyżek kukurydzy. Ja zawsze ją zamrażam - co prawda, nie będzie smaczna rozmrożona i zimna, ale nada się idealnie do wszelkich dań na ciepło, na przykład gulaszu, zapiekanek, tostów, zup, a nawet do pizzy :)
Leczo z kurczakiem i cukinią wspaniale smakuje z pieczywem, ale możecie też podać do niego ryż, kaszę lub makaron. Taki sos wspaniale smakowałby też na dużym placku ziemniaczanym w stylu placka po zbójnicku / węgiersku. Polecam, smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów z kurczakiem :)
500 g piersi z kurczaka, duża czerwona papryka, mała cukinia,
250 g pieczarek, cebula, 2 ząbki czosnku, puszka pomidorów (można zastąpić świeżymi w sezonie albo passatą), 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1-2 szklanki wody lub bulionu (drobiowego albo jarzynowego), opcjonalnie kilka łyżek kukurydzy, opcjonalnie listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego,
opcjonalnie szczypta cukru, jeśli sos byłby za kwaśny, przyprawy do smaku: sól, pieprz, oregano, słodka i ostra papryka, granulowany czosnek, tymianek
Leczo z kurczakiem i pieczarkami, przygotowanie:
Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami. Mięso podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić drobno pokrojoną cebulę, półplasterki cukinii, plasterki pieczarek i paski papryki, doprawić (można smażyć warzywa i grzyby partiami). Smażyć kilka minut, pod koniec dodając drobno posiekany czosnek. Dodać mięso, koncentrat i pomidory z puszki z zalewą. Dodać listek laurowy i ziele. Dolać tyle wody lub bulionu, by lekko zakrył składniki. Dusić na małym ogniu, do zgęstnienia sosu i miękkości składników. Doprawić do smaku. Gdyby sos był za rzadki, można zagęścić go mąką lub skrobią ziemniaczaną rozmieszaną w małej ilości wody (ok. łyżeczki mąki na 1/3 szklanki wody).
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
1 can of tomatoes (you can also use fresh tomatoes or passata),
2-3 tbsp of tomato paste,
1-2 cups of water or stock,
1 bay leaf, optional,
few kernels of allspice, optional,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet and hot paprika, granulated garlic, thyme, oregano
Cut the meat into bite size pieces and sprinkle with seasonings. Heat a small amount of oil in a pan, add meat, and cook for few minutes, until lightly golden. Set aside. To the same pan add chopped onion, mushrooms, strips of paprika and halfmoons of zucchini (you can do this in batches). Season well. Cook, stirring, for few minutes and add finely chopped garlic. Add the meat back in, add tomato paste, tomatoes, bay leaf and allspice. Cover with water or stock, just to gently cover the ingredients in the pan. Simmer on low, until thickens for about 30 minutes. Season to taste, Serve with some crusty bread on the side or some rice. Enjoy:)
Yes, this sounds so delicious...thank you so much!😊😊 I didn't realise that canned corn could be frozen. When I have some left over I usually add it to another meal or snack, but sometimes it doesn't really work. Great advice!
pyszna wersja:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię, Twoje wygląda mega Pysznie.
OdpowiedzUsuńchętnie wypróbuję:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńLooks saucy and so flavourful! Great to go with pasta or rice.
OdpowiedzUsuńYummy!
OdpowiedzUsuńYes, this sounds so delicious...thank you so much!😊😊
OdpowiedzUsuńI didn't realise that canned corn could be frozen. When I have some left over I usually add it to another meal or snack, but sometimes it doesn't really work. Great advice!
Have a great day!
Hugs xxx
Delicious recipe:) thanks for your sharing...
OdpowiedzUsuńJestem ogromną fanką leczo :)
OdpowiedzUsuńGreat post! Thanks for sharing. x
OdpowiedzUsuńPretty looking dish -- so colorful. Bet it tastes good, too. Thanks!
OdpowiedzUsuńPrezentuje się smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Soooo colourful.
OdpowiedzUsuńYou have some great chicken dishes. Hope all is well Diane
OdpowiedzUsuńUwielbiam leczo :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię, zresztą u mnie wszyscy się zajadają tego typu daniami :)
OdpowiedzUsuńThank you for sharing this recipe! It looks wonderful!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Leczo to świetne danie. W letnim sezonie robię regularnie. :)
OdpowiedzUsuńJestem na diecie i wydaje mi się, że ten przepis będzie super!:)
OdpowiedzUsuńrilseeee.blogspot.com
W takiej wersji na pewno by mi przypadło do gustu :D
OdpowiedzUsuńLook so yummy and delightful
OdpowiedzUsuńNie przepadam za leczem z powodu papryki ale dla wielbicieli danie wygląda pysznie :-).
OdpowiedzUsuńJak to wspaniale i apetycznie wygląda. Moje ulubione produkty- pieczarki, kurczak, pomidory, papryka cukinia...Zapisuję przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Takiej wersji leczo jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńA można je zapasteryzować?
OdpowiedzUsuńTakiego z kurczakiem nie pasteryzowałam, niestety nie pomogę☹ Na pewno uda się zapasteryzowane leczo bez mięsa.
UsuńUdało się Ci się wszystko naprawdę dobrze opisać
OdpowiedzUsuńPyszności . Właśnie dzisiaj zrobiłam . Pyszności
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało, pozdrowienia :)
Usuń