Maślane bułki do hamburgerów |
Bułki do hamburgerów to idealny pomysł na letnie grillowanie. Maślane bułki do burgerów są mięciutkie, puszyste i delikatne - wspaniale smakują nie tylko z grillowanymi czy smażonymi kotletami, ale są też idealne jako pszenne bułki śniadaniowe.
Maślane bułki do burgerów są bardzo proste w przygotowaniu. Z ciastem na bułeczki bardzo przyjemnie się pracuje, bo zawiera mleko i sporą ilość masła - przypomina ciasto na tradycyjne drożdżówki. Z podanych proporcji upieczecie sporą, familijną porcję. Jeśli nie potrzebujecie tylu bułek, możecie je upiec z połowy porcji, ale można je też zamrozić i wykorzystać wtedy, gdy najdzie nas ochota na domowe hamburgery. Pamiętajcie jednak, że domowe bułeczki pszenne znikają bardzo szybko i naprawdę warto upiec ich więcej :)
Kiedy przygotowuję burgery, przecinam bułki na pół i kładę je wnętrzem na patelni z niewielką ilością tłuszczu. Ściągam, gdy się zrumienią i zrobią delikatnie chrupiące. Takie chrupiące, ale wciąż miękkie na zewnątrz bułeczki wznoszą zwykłe burgery na zupełnie inny poziom :)
Takie maślane bułeczki pszenne wspaniale smakują też z innymi dodatkami, ja bardzo lubię podawać je z domową konfiturą lub powidłami, ale będą też świetne z miodem, kremem czekoladowym lub wytrawnymi dodatkami. Jeśli chcecie upiec je do śniadania, możecie zrezygnować z sezamu lub posypać je innymi ziarnami.
Domowe, maślane bułki do hamburgerów są zdecydowanie lepszym wyborem niż wszystkie inne gotowe bułki ze sklepu. Bardzo polecam, smacznego :)
Maślane bułki do hamburgerów, składniki:
na 16 bułek:
2 szklanki wody (500 ml),
14 g suchych drożdży lub 50 g świeżych drożdży,
łyżka cukru,
szklanka mleka (250 ml),
150 g masła,
1 kg mąki pszennej (plus kilka łyżek do podsypywania),
3 łyżeczki soli
na glazurę:
jajko,
łyżka wody
garść sezamu
Maślane bułki do hamburgerów, przygotowanie:
Do ciepłego mleka, wody i cukru dodać drożdże (mleko i woda powinny być lekko podgrzane, przyjemnie ciepłe - nie za gorące i nie za zimne, bo drożdże się nie uaktywnią). Odstawić na kilka minut do spienienia.
Połączyć z mąką i solą. Zagniatać około 10- 15 minut (ręcznie lub mikserem - mikserem zajmie to trochę krócej), pod koniec stopniowo dodając rozpuszczone masło - ciasto powinno być gładkie i elastyczne (jeśli będzie zbyt klejące, można dodać więcej mąki). Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 60 minut (powinno podwoić objętość).
Po tym czasie podzielić ciasto na 16 części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, odstawić do podwojenia objętości na 35-40 minut. Widelcem wymieszać jajko z wodą, posmarować każdą bułeczkę. Posypać sezamem. Piec w 200 C około 15 minut.
Przepis ze strony: kiwicountrygirl.com
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Hamburger Buns Recipe:
for 16 buns:
2 cups warm water,
14 g dry yeast,
1 tbsp of sugar,
1 cup of milk,
150 grams of butter,
1 kg of flour plus few tbsp for dusting
3 tsp of salt
1 egg,
1 tbsp of water
some sesame seeds
Mix the yeast with water, milk and sugar, set aside for few minutes (make sure your liquid is not too hot or too cold). When bubbly, add to the the rest of ingredients, besides butter. Knead for about 15 minutes or until smooth and elastic. After 7-10 minutes of kneading, gradually add butter. Cover with kitchen towel and let it sit somewhere warm for about 60 minutes.
Divide into 16 parts and form round buns. Place on a baking trays lined with baking paper and let them rise for additional 35-40 minutes. Mix the egg with water and brush each bun. Sprinkle with sesame seeds. Bake in 200 C for about 15 minutes. Enjoy:)
Original recipe from kiwicountrygirl.com
Wonderful:) have a lovely sunday...
OdpowiedzUsuńYou even tempt me to eat hamburgers with those buns...
OdpowiedzUsuńidealne!
OdpowiedzUsuńVery soft and nice!
OdpowiedzUsuńLooks good!
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńHappy Mother's Day! sandie♥
OdpowiedzUsuńChętnie skorzystam :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie domowe bułki do burgerów :) robiłam je kilka razy :)
OdpowiedzUsuńOh, those hamburger bulki of yours look wonderful!
OdpowiedzUsuńThat looks like an easy recipe too. They look great.
OdpowiedzUsuńVery yummy buns!
OdpowiedzUsuńThese buns look perfect Natalia.I like to make wholemeal buns for more fibre but I think that could easily be applied to your recipe. Great recipe thanks.
OdpowiedzUsuńWow, these buns look perfect for burgers and summer grills at parties with friends. Thanks for the recipe!
OdpowiedzUsuńMe encantó el post, Besos!!
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie :)
OdpowiedzUsuńOh how wonderful these buns look, so beautiful and golden!😊😊
OdpowiedzUsuńI simply HAVE to make some of these...thank you so much!!
Have a happy week.
Hugs xxx
Bułeczki wyglądają rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńThere was a time I used to make rolls like this by the 1000s... in my bakery days.
OdpowiedzUsuńThere was a time when I used to make rolls like this in the 1000s (in my bakery days).
OdpowiedzUsuńThey look really good but something I never make. I can't remember the last time I eat a bun and certainly not a burger. Hope all is well, take care Diane
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis, szukałam właśnie tego. Bo niestety kupuje gotowe bułki a te pakowane to mają pełno chemi :(
OdpowiedzUsuńThese look so perfect! And delicious!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
I have never made my own from scratch, but with this recipe, I now want to try!
OdpowiedzUsuńWyglądają tak pysznie, że aż czuję ich zapach przez monitor <3
OdpowiedzUsuńThat sounds great. I will give it a try sometime. :)
OdpowiedzUsuń♡ ☯ ☮ P&P style ☮ ☯ ♡
Takimi można się zajadać. Te sklepowe potrafią mieć okropne składy.
OdpowiedzUsuńALe bym sobie takie zjadła ;)
OdpowiedzUsuńThese look perfect and delicious, love them!!!
OdpowiedzUsuńidealne bułeczki
OdpowiedzUsuń