maja 21, 2021

Schab w jasnym sosie z pieczarkami i porem

Schab w jasnym sosie z pieczarkami i porem przepis
Schab w jasnym sosie z pieczarkami i porem 

Schab w jasnym sosie z pieczarkami i porem przepis

Schab w jasnym sosie z pieczarkami i porem przepis

Ostatnio dużą popularnością cieszył się tu mój przepis na pyszny schab w sosie własnym, więc dziś kolejna propozycja na kotlety inaczej niż zwykle. Tym razem proponuję schab w jasnym sosie z pieczarkami i porem - idealnie kruchy, mięciutki, w sam raz na niedzielny obiad.

Schab w jasnym sosie własnym jest banalnie prosty i dość szybki w przygotowaniu. Mięso wystarczy  rozbić, oprószyć przyprawami i dobrze zrumienić na patelni. Po podsmażeniu pieczarek wystarczy tylko zalać całość wodą lub rosołem i poczekać, aż nasze bitki schabowe będą idealnie miękkie. Dodajcie do nich tyle mleka lub śmietanki, ile lubicie - sos powinien być bardziej kremowy i jaśniejszy niż zwykły sos własny / pieczeniowy.

Kruchy schab w sosie z pieczarkami i porem wspaniale smakuje z kluskami ziemniaczanymi (na przykład śląskimi albo typu gnocchi), ziemniakami, ryżem lub kaszą. Pasują do niego surówki, mizeria, buraczki, marchewka z groszkiem i inne ulubione obiadowe dodatki. Bardzo polecam, smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na schab :)

Polecam również moje polędwiczki wieprzowe w sosie własnym:

Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube


Schab w jasnym sosie z pieczarkami i porem, składniki:


ok. 800 g plastrów schabu (9-10 plastrów),
2 szklanki wody lub bulionu/rosołu/ wywaru,
ok. 300 g pieczarek,
mały por (biała i jasnozielona część),
1-2 ząbki czosnku,
1/2 lub 3/4 szklanki mleka lub słodkiej śmietanki (do smaku i koloru - można też dodać mleko rozmieszane ze śmietanką w proporcjach pół na pół),
ok. 2 łyżeczek mąki ziemniaczanej,
listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, tymianek (lub inne ulubione zioła do schabu)
opcjonalnie posiekana natka pietruszki lub koperek

Schab w jasnym sosie z pieczarkami i porem, przygotowanie:


Schab rozbić jak na kotlety schabowe. Oprószyć przyprawami. Smażyć partiami do wyraźnego zrumienienia z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić plasterki pieczarek i posiekany drobno por. Smażyć kilka minut, dodać drobno posiekany czosnek. Dodać mięso, ziele i listki laurowe, zalać całość wodą lub bulionem.  Dusić na małym ogniu około 1 godziny i 20-30 minut (mięso powinno być bardzo miękkie, gdyby po tym czasie wciąż nie było bardzo miękkie, dusić dłużej - czas duszenia zależy od grubości kotletów).  Gdyby płyn szybko wyparował, dolać więcej wody lub rosołu. Doprawić do smaku, dolać śmietankę lub mleko. Zagęścić sos skrobią rozmieszaną w niewielkiej ilości wody lub rosołu albo mleka. Posypać natką pietruszki.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:



Pork Cutlets with Mushroom and Leek Sauce:

approx. 800 g of pork cutlets,
2 cups of water or stock,
300 g of button mushrooms,
1 small leek (white and light green part),
1-2 cloves of garlic,
1/2 - 3/4 cup of heavy cream or milk (or half and half) - to taste,
approx. 2 tsp of potato starch or corn starch,
1 bay leaf,
few kernels of allspice,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet paprika, marjoram, thyme or any other dry herbs of choice,
some parsley or dill, optional

Beat your meat using a meat mallet, until thin. Sprinkle with seasonings. Heat a small amount of oil in a pan, add the meat in batches and sear, until golden on both sides. Set aside. To the same pan, add finely chopped leek and sliced mushrooms. Cook, for few minutes. Add finely chopped garlic. Add the meat back in, cover with liquid, add bay leaves and allspice. Simmer on low, for about 1 h and 20- 30 minutes or until very tender (cook for longer, if needed). Season to taste. Add milk, cream or half and half to taste. Thicken the sauce with some slurry (starch with 1/3 cup of water, stock or milk). Serve over mashed potatoes, rice or barley and some crunchy slaw on the side. Enjoy!

15 komentarzy:

  1. bardzo ciekawy pomysł na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda niesamowicie! muszę zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mushrooms and leeks go together really, really well.

    OdpowiedzUsuń
  4. Very tender, juicy and flavourful with that sauce!

    OdpowiedzUsuń
  5. Schabik wygląda smakowicie. Zrobię ho na niedzielny obiad 😋!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mięso i pieczarki to zawsze smakuje mi :-). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda pysznie i z pewnością tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo smacznie prezentuje się ten schab :D
    Przepis chętnie wypróbuję :D Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie dania :D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger