Ostatnio dużą popularnością cieszył się tu mój przepis na pyszny schab w sosie własnym, więc dziś kolejna propozycja na kotlety inaczej niż zwykle. Tym razem proponuję schab w jasnym sosie z pieczarkami i porem - idealnie kruchy, mięciutki, w sam raz na niedzielny obiad.
Schab w jasnym sosie własnym jest banalnie prosty i dość szybki w przygotowaniu. Mięso wystarczy rozbić, oprószyć przyprawami i dobrze zrumienić na patelni. Po podsmażeniu pieczarek wystarczy tylko zalać całość wodą lub rosołem i poczekać, aż nasze bitki schabowe będą idealnie miękkie. Dodajcie do nich tyle mleka lub śmietanki, ile lubicie - sos powinien być bardziej kremowy i jaśniejszy niż zwykły sos własny / pieczeniowy.
Kruchy schab w sosie z pieczarkami i porem wspaniale smakuje z kluskami ziemniaczanymi (na przykład śląskimi albo typu gnocchi), ziemniakami, ryżem lub kaszą. Pasują do niego surówki, mizeria, buraczki, marchewka z groszkiem i inne ulubione obiadowe dodatki. Bardzo polecam, smacznego:)
Schab w jasnym sosie z pieczarkami i porem, składniki:
ok. 800 g plastrów schabu (9-10 plastrów), 2 szklanki wody lub bulionu/rosołu/ wywaru,
ok. 300 g pieczarek,
mały por (biała i jasnozielona część), 1-2 ząbki czosnku, 1/2 lub 3/4 szklanki mleka lub słodkiej śmietanki (do smaku i koloru - można też dodać mleko rozmieszane ze śmietanką w proporcjach pół na pół), ok. 2 łyżeczek mąki ziemniaczanej, listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego, przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, tymianek (lub inne ulubione zioła do schabu) opcjonalnie posiekana natka pietruszki lub koperek
Schab w jasnym sosie z pieczarkami i porem, przygotowanie:
Schab rozbić jak na kotlety schabowe. Oprószyć przyprawami. Smażyć partiami do wyraźnego zrumienienia z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić plasterki pieczarek i posiekany drobno por. Smażyć kilka minut, dodać drobno posiekany czosnek. Dodać mięso, ziele i listki laurowe, zalać całość wodą lub bulionem. Dusić na małym ogniu około 1 godziny i 20-30 minut (mięso powinno być bardzo miękkie, gdyby po tym czasie wciąż nie było bardzo miękkie, dusić dłużej - czas duszenia zależy od grubości kotletów). Gdyby płyn szybko wyparował, dolać więcej wody lub rosołu. Doprawić do smaku, dolać śmietankę lub mleko. Zagęścić sos skrobią rozmieszaną w niewielkiej ilości wody lub rosołu albo mleka. Posypać natką pietruszki.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
1/2 - 3/4 cup of heavy cream or milk (or half and half) - to taste,
approx. 2 tsp of potato starch or corn starch,
1 bay leaf,
few kernels of allspice,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet paprika, marjoram, thyme or any other dry herbs of choice,
some parsley or dill, optional
Beat your meat using a meat mallet, until thin. Sprinkle with seasonings. Heat a small amount of oil in a pan, add the meat in batches and sear, until golden on both sides. Set aside. To the same pan, add finely chopped leek and sliced mushrooms. Cook, for few minutes. Add finely chopped garlic. Add the meat back in, cover with liquid, add bay leaves and allspice. Simmer on low, for about 1 h and 20- 30 minutes or until very tender (cook for longer, if needed). Season to taste. Add milk, cream or half and half to taste. Thicken the sauce with some slurry (starch with 1/3 cup of water, stock or milk). Serve over mashed potatoes, rice or barley and some crunchy slaw on the side. Enjoy!
bardzo ciekawy pomysł na obiad:)
OdpowiedzUsuńwygląda niesamowicie! muszę zrobić:)
OdpowiedzUsuńMushrooms and leeks go together really, really well.
OdpowiedzUsuńVery tender, juicy and flavourful with that sauce!
OdpowiedzUsuńUwielbiam pieczarki :)
OdpowiedzUsuńwow I need to try this!!!
OdpowiedzUsuńSchabik wygląda smakowicie. Zrobię ho na niedzielny obiad 😋!!!
OdpowiedzUsuńCudowny schabik
OdpowiedzUsuńMięso i pieczarki to zawsze smakuje mi :-). Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDelicious!
OdpowiedzUsuńThat sounds really good.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i z pewnością tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie prezentuje się ten schab :D
OdpowiedzUsuńPrzepis chętnie wypróbuję :D Pozdrawiam.
Uwielbiam takie dania :D
OdpowiedzUsuńLubię takie sosy (mięso niekoniecznie) :)
OdpowiedzUsuń