maja 12, 2021

Schab w sosie własnym

Schab w sosie własnym przepis
Schab w sosie własnym 

Schab w sosie własnym przepis

Schab w sosie własnym przepis

Jeśli nie macie pomysłu na obiad ze schabu, a znudziły się Wam tradycyjne schabowe, bardzo polecam pyszny schab w sosie własnym - wymaga minimum składników i pracy.

Kruchy schab w sosie własnym z cebulą wymaga tylko rozbicia mięsa jak na schabowe i zrumienienia go na patelni przed duszeniem. Sos do schabu będzie ciemny i smaczny tylko wtedy, gdy mięso i cebula nabiorą pięknego złotego koloru. 

Mięso będzie mięciutkie i naprawdę kruche, gdy będzie długo duszone. Powinno to zająć dłużej niż godzinę, ale czas duszenia zależy od grubości kotletów. 

Bitki schabowe w sosie własnym dobrze smakują z ziemniakami, kaszą lub ryżem, a także surówkami, buraczkami lub mizerią. Bardzo polecam, smacznego :)

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na schab :)




Schab w sosie własnym, składniki:

ok. 800 g plastrów schabu (9-10 plastrów),
2 szklanki wody lub bulionu / wywaru,
duża cebula,
1-2 ząbki czosnku,
kilka łyżek słodkiej śmietanki lub mleka, opcjonalnie
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej / skrobi (lub mąki pszennej),
listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek (lub inne ulubione zioła do schabu)
opcjonalnie posiekana natka pietruszki lub koperek


Schab w sosie własnym, przygotowanie:


Schab rozbić jak na kotlety schabowe. Oprószyć przyprawami. Smażyć do wyraźnego zrumienienia z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić posiekaną drobno cebulę. Smażyć kilka minut, dodać drobno posiekany czosnek. Dodać mięso, ziele i listki laurowe, zalać całość wodą lub bulionem.  Dusić na małym ogniu około 1 godziny i 30 minut (mięso powinno być bardzo miękkie, gdyby po tym czasie wciąż nie było bardzo miękkie, dusić dłużej).  Gdyby płyn szybko wyparował, dolać więcej wody lub rosołu. Doprawić do smaku, ewentualnie dolać śmietankę. Zagęścić sos skrobią rozmieszaną w niewielkiej ilości wody lub rosołu. Posypać natką pietruszki.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Pork Cutlets in Gravy Recipe:

approx. 800 g of pork cutlets,
2 cups of water or stock,
1 large onion,
1-2 cloves of garlic,
few tbsp of heavy cream or milk, optional,
1-2 tsp of potato starch or corn starch,
1 bay leaf,
few kernels of allspice,
seasonings to tasteL salt, pepper, sweet paprika, marjoram or any other dry herbs of choice,
some parsley or dill, optional

Beat your meat using a meat mallet, until thin. Sprinkle with seasonings. Heat a small amount of oil in a pan, add the meat and sear, until golden on both sides. Set aside. To the same pan, add finely chopped onion. Cook, for few minutes. Add finely chopped garlic. Add the meat back in, cover with liquid, add bay leaves and allspice. Simmer on low, for about 1 h and 30 minutes or until very tender (cook for longer, if needed). Season to taste. Thicken the sauce with some slurry (starch with water). Serve over mashed potatoes, rice or barley and some crunchy slaw on the side. Enjoy!

26 komentarzy:

  1. Saucy and very delicious...great with some rice, noodle or even bread to soak up the gravy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czosnek zawsze dodaje smaku, pietruszka też pyszna jest, nawet solo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosto I pysznie. Bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie ! Na pewno jest to dobra alternatywa dla tych, którym schabowe już się znudziły. Mnie ostatnio w ogóle nie ciągnie do mięs. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. You have the most delicious looking pork recipes!

    https://fromarockyhillside.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Love the looks of that gravy -- must be very tasty. Neat recipe -- thanks.

    OdpowiedzUsuń
  7. Trafiłaś w sedno, znudziły mi się tradycyjne schabowe i szukam nowych inspiracji. Mam w domu trzech niemal dorosłych mężczyzn, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa, więc staram się im te dania jakoś urozmaicać. Przepis jest prostu i z chęcią wykorzystam go na obiad. Ciekawe czy im zasmakuje ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. You do post recipes which seem simple AND delicious. Thank you.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda pysznie, zresztą ja lubię takie proste dania :P

    OdpowiedzUsuń
  10. Absolutnie przepyszne danie, polecam 🙂. Ja daję cebuli w piórka bo lubię czuć większy wyrazisty smak mięsa.

    OdpowiedzUsuń
  11. Delicious pork chops. a tasty meat recipe.
    Greetings

    OdpowiedzUsuń
  12. Thank you so much for sharing this delicious recipe...it looks so hearty and warming!😊😊
    Have a lovely day!

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  13. They sound really good, yum yum. Hope all is well, Diane

    OdpowiedzUsuń
  14. Smakowicie wygląda a ja jestem mięsna to coś dla mnie :-).

    OdpowiedzUsuń
  15. Man, my family would devour this dish! Looks tasty!

    OdpowiedzUsuń
  16. bardzo lubię taki schab

    OdpowiedzUsuń
  17. Robię po raz kolejny w ciągu tygodnia na prośbę moich panów. Jednogłośnie stwierdziliśmy, że to znakomita odmiana od tradycyjnych schabowych. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało☺ Bardzo dziękuję za miły komentarz, pozdrowienia ☺

      Usuń
    2. 1, 5 godziny dla schabu? mnie był miękki po 40 minutach . A danie to tez przygotowywała moja mama i babcia.

      Usuń
  18. Schabu nie jadam, ale zrobiłabym coś podobnego z indykiem :)

    OdpowiedzUsuń
  19. bardzo dobre, robiłam juz nawet z łopatki, karkówki i z szynki, wszystkie wersje idealne, czasem do sosu dodaję kilka grzybków suszonych dla koloru i smaku

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger