Schab w sosie własnym |
Jeśli nie macie pomysłu na obiad ze schabu, a znudziły się Wam tradycyjne schabowe, bardzo polecam pyszny schab w sosie własnym - wymaga minimum składników i pracy.
Kruchy schab w sosie własnym z cebulą wymaga tylko rozbicia mięsa jak na schabowe i zrumienienia go na patelni przed duszeniem. Sos do schabu będzie ciemny i smaczny tylko wtedy, gdy mięso i cebula nabiorą pięknego złotego koloru.
Mięso będzie mięciutkie i naprawdę kruche, gdy będzie długo duszone. Powinno to zająć dłużej niż godzinę, ale czas duszenia zależy od grubości kotletów.
Bitki schabowe w sosie własnym dobrze smakują z ziemniakami, kaszą lub ryżem, a także surówkami, buraczkami lub mizerią. Bardzo polecam, smacznego :)
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na schab :)
Polecam również polędwiczki wieprzowe w sosie własnym:
Schab w sosie własnym, składniki:
ok. 800 g plastrów schabu (9-10 plastrów),
2 szklanki wody lub bulionu / wywaru,
duża cebula,
1-2 ząbki czosnku,
kilka łyżek słodkiej śmietanki lub mleka, opcjonalnie
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej / skrobi (lub mąki pszennej),
listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek (lub inne ulubione zioła do schabu)
opcjonalnie posiekana natka pietruszki lub koperek
Schab w sosie własnym, przygotowanie:
Schab rozbić jak na kotlety schabowe. Oprószyć przyprawami. Smażyć do wyraźnego zrumienienia z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić posiekaną drobno cebulę. Smażyć kilka minut, dodać drobno posiekany czosnek. Dodać mięso, ziele i listki laurowe, zalać całość wodą lub bulionem. Dusić na małym ogniu około 1 godziny i 30 minut (mięso powinno być bardzo miękkie, gdyby po tym czasie wciąż nie było bardzo miękkie, dusić dłużej). Gdyby płyn szybko wyparował, dolać więcej wody lub rosołu. Doprawić do smaku, ewentualnie dolać śmietankę. Zagęścić sos skrobią rozmieszaną w niewielkiej ilości wody lub rosołu. Posypać natką pietruszki.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Pork Cutlets in Gravy Recipe:
approx. 800 g of pork cutlets,
2 cups of water or stock,
1 large onion,
1-2 cloves of garlic,
few tbsp of heavy cream or milk, optional,
1-2 tsp of potato starch or corn starch,
1 bay leaf,
few kernels of allspice,
seasonings to tasteL salt, pepper, sweet paprika, marjoram or any other dry herbs of choice,
some parsley or dill, optional
Beat your meat using a meat mallet, until thin. Sprinkle with seasonings. Heat a small amount of oil in a pan, add the meat and sear, until golden on both sides. Set aside. To the same pan, add finely chopped onion. Cook, for few minutes. Add finely chopped garlic. Add the meat back in, cover with liquid, add bay leaves and allspice. Simmer on low, for about 1 h and 30 minutes or until very tender (cook for longer, if needed). Season to taste. Thicken the sauce with some slurry (starch with water). Serve over mashed potatoes, rice or barley and some crunchy slaw on the side. Enjoy!
Saucy and very delicious...great with some rice, noodle or even bread to soak up the gravy!
OdpowiedzUsuńCzosnek zawsze dodaje smaku, pietruszka też pyszna jest, nawet solo :)
OdpowiedzUsuńProsto I pysznie. Bardzo lubię.
OdpowiedzUsuńsmakowity obiad!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie ! Na pewno jest to dobra alternatywa dla tych, którym schabowe już się znudziły. Mnie ostatnio w ogóle nie ciągnie do mięs. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDelicious!
OdpowiedzUsuńYou have the most delicious looking pork recipes!
OdpowiedzUsuńhttps://fromarockyhillside.com
Love the looks of that gravy -- must be very tasty. Neat recipe -- thanks.
OdpowiedzUsuńThank you for sharing this delicious meal!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Idealny pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńYum
OdpowiedzUsuńTrafiłaś w sedno, znudziły mi się tradycyjne schabowe i szukam nowych inspiracji. Mam w domu trzech niemal dorosłych mężczyzn, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa, więc staram się im te dania jakoś urozmaicać. Przepis jest prostu i z chęcią wykorzystam go na obiad. Ciekawe czy im zasmakuje ;-)
OdpowiedzUsuńYou do post recipes which seem simple AND delicious. Thank you.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, zresztą ja lubię takie proste dania :P
OdpowiedzUsuńAbsolutnie przepyszne danie, polecam 🙂. Ja daję cebuli w piórka bo lubię czuć większy wyrazisty smak mięsa.
OdpowiedzUsuńDelicious pork chops. a tasty meat recipe.
OdpowiedzUsuńGreetings
Thank you so much for sharing this delicious recipe...it looks so hearty and warming!😊😊
OdpowiedzUsuńHave a lovely day!
Hugs xxx
They sound really good, yum yum. Hope all is well, Diane
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda a ja jestem mięsna to coś dla mnie :-).
OdpowiedzUsuńMan, my family would devour this dish! Looks tasty!
OdpowiedzUsuńbardzo lubię taki schab
OdpowiedzUsuńRobię po raz kolejny w ciągu tygodnia na prośbę moich panów. Jednogłośnie stwierdziliśmy, że to znakomita odmiana od tradycyjnych schabowych. Dziękuję.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało☺ Bardzo dziękuję za miły komentarz, pozdrowienia ☺
Usuń1, 5 godziny dla schabu? mnie był miękki po 40 minutach . A danie to tez przygotowywała moja mama i babcia.
UsuńSchabu nie jadam, ale zrobiłabym coś podobnego z indykiem :)
OdpowiedzUsuńbardzo dobre, robiłam juz nawet z łopatki, karkówki i z szynki, wszystkie wersje idealne, czasem do sosu dodaję kilka grzybków suszonych dla koloru i smaku
OdpowiedzUsuń