Drobiowe kotleciki szu szu |
Dziś zapraszam na drobiowe kotleciki szu szu, czyli pyszne i delikatne kąski z kurczaka w panierce czosnkowo-paprykowej. Jeśli znudziły się Wam zwykłe drobiowe kotlety, koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Kotleciki szu szu z piersi kurczaka od niedawna stały się bardzo popularne. Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Pierś kurczaka wystarczy tylko pokroić w plastry, a następnie zanurzyć w mieszance z żółtek, jogurtu lub śmietany, papryki i czosnku. Jeśli macie ochotę, możecie je doprawić swoimi ulubionymi przyprawami - dobrze sprawdzi się tu na przykład odrobina papryczki chili, o ile lubicie ostre smaki.
Pamiętajcie, że pozostałe po kotlecikach białka jajek można zamrozić, a po odmrożeniu wykorzystać na przykład do upieczenia bezików.
Takie kotleciki z piersi kurczaka są bardzo delikatne i miękkie. Będą idealne z ziemniakami albo frytkami i chrupiącą surówką z kapusty. Świetnie pasują do nich różne sosy, na przykład czosnkowy lub koperkowy. Jeśli macie pomysł, skąd wzięła się ich nazwa, dajcie znać w komentarzach :) Smacznego:)
Polecam również mojego kurczaka zapiekanego pod pierzynką:
Drobiowe kotleciki szu szu, składniki:
500 g piersi z kurczaka,
2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego,
2 duże żółtka lub 3 małe,
3 łyżki oleju,
4 łyżki skrobi ziemniaczanej,
2 ząbki czosnku,
przyprawy: ok. 3/4 łyżeczki soli, szczypta pieprzu, płaska łyżeczka słodkiej papryki
Drobiowe kotleciki szu szu, przygotowanie:
Pierś z kurczaka pokroić na plastry (powinno wyjść kilkanaście małych plastrów). Każdy plaster można delikatnie rozbić tłuczkiem. Połączyć śmietanę, żółtka, olej, skrobię, starty czosnek i przyprawy. Do mieszanki dodać plastry piersi, wymieszać, by mięso było dokładnie pokryte marynatą . Marynować około 30 minut (lub dłużej) albo smażyć od razu, partiami na rozgrzanym tłuszczu do wyraźnego zarumienienia z obu stron.
Przepis ze strony aniagotuje.pl
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Garlic and Paprika Chicken Cutlets Recipe:
500 g of chicken breast,
2 tbsp of sour cream or Greek yogurt,
2 large egg yolks or egg whites,
3 tbsp of oil,
4 tbsp of potato starch (or corn starch),
2 cloves of garlic, grated,
seasonings: approx. 3/4 tsp of salt, a pinch of black pepper, approx. 1 tsp of sweet paprika
Slice chicken breast to get 14-17 small cutlets. Beat them slightly, using a meat mallet. Combine the rest of ingrediens and add your chicken slices to the mixture, making sure, to coat each piece very well. Set aside to marinade for 30 minutes or longer or cook immediately: heat some oil in a pan and add your chicken pieces in batches. Cook, until golden on the outside and tender inside. Serve with fries or potatoes, some crunchy cabbage slaw on the side and some sauce for dipping (garlic sauce, dill sauce). Enjoy!
wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńNot for me, but they do look and sound tasty.
OdpowiedzUsuńThey look tender and yummy. I like paprika and garlic combo.
OdpowiedzUsuńciekawa panierka:)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smacznie:)))Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńJak drobiowe t biorę!
OdpowiedzUsuńSuch a nice, flavorful recipe. Can never get enough chicken recipes, and this looks like a good one. Thanks!
OdpowiedzUsuńThanks for your sharing:)
OdpowiedzUsuńDelicious!
OdpowiedzUsuńKotleciki wyglądają naprawdę pysznie :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na panierkę, aż z chęcią go sprawdzę :)
OdpowiedzUsuńThat both sounds and looks delicious.
OdpowiedzUsuńQuick and rich recipe for a delicious chicken. I like it!
OdpowiedzUsuńGreetings!
The coating sounds delicious.
OdpowiedzUsuńDla mnie pychota
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńNigdy takich nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńWidziałam już u Ciebie ten przepis i później skleroza ze mnie - zapomniałam o nim. Muszę koniecznie wypróbować.
OdpowiedzUsuń