Gulasz z kurczaka z papryką i marchewką |
Jeśli szukacie łatwego przepisu na obiad z piersią kurczaka, polecam szybki gulasz z kurczaka z papryką i marchewką. Jest banalnie prosty w przygotowaniu i zawsze dobrze smakuje.
Gulasz z piersią kurczaka i warzywami może być doprawiony Waszymi ulubionymi przyprawami, może być łagodny lub ostrzejszy, jeśli użyjecie ostrej papryki. Ja lubię dodawać do niego odrobinę koncentratu pomidorowego dla łagodnego, pomidorowego smaku i koloru, a także trochę słodkiej śmietanki. Jeśli zastąpicie ją mleczkiem kokosowym, zyskacie zupełnie nowy, trochę egzotyczny smak dania.
Taka potrawka z kurczaka z papryką i marchewką bardzo dobrze smakuje z ryżem, ziemniakami, kluskami lub makaronem. Polecam, smacznego :)
TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów z kurczakiem :)
Polecam również gulasz z kurczaka z fasolką szparagową:
Gulasz z kurczaka z papryką i marchewką, składniki:
500 g piersi z kurczaka,
cebula,
czerwona papryka,
3 małe marchewki lub 2 średnie,
1-2 ząbki czosnku,
ok. 2 szklanek wody lub bulionu drobiowego,
łyżeczka koncentratu pomidorowego,
ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki (lub do smaku),
przyprawy do smaku: sól, pieprz, granulowany czosnek, słodka papryka, zioła prowansalskie,
listek laurowy,
kilka ziarenek ziela angielskiego,
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (skrobi) rozmieszanej w 1/4 - 1/3 szklanki wody lub bulionu,
opcjonalnie natka pietruszki
Gulasz z kurczaka z papryką i marchewką, przygotowanie:
Kurczaka pokroić w kostkę. Oprószyć z obu stron przyprawami. Zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po mięsie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, marchewkę i cebulę, smażyć kilka minut, pod koniec dodając drobno posiekany czosnek. Wrzucić mięso. Doprawić, dodać koncentrat, listek laurowy i ziele, zalać wodą lub bulionem. Dusić do momentu, gdy warzywa i mięso będą miękkie (około 20 minut) Zagęścić sos mąką rozmieszaną z wodą. Posypać natką pietruszki.Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Chicken Stew with Peppers and Carrots Recipe:
500 g of chicken breast,
1 onion,
1 red bell pepper,
3 small carrots or 2 medium,
seasonings to taste: salt, pepper, granulated garlic, sweet paprika, Herbs De Provence
1 bay leaf, few kernels of allspice,
1 tsp of tomato paste,
1-2 cups of water or stock,
approx. 1/3 cup of heavy cream (or to taste),
1-2 tsp of potato starch (or corn starch),
1/4-1/3 cup of water or stock,
some parsley
Cut the meat into bite size pieces. Season well and sear on a well heated skillet for few minutes. Set aside. To the same pan, add chopped onion, carrots and strips of pepper. Cook, stirring, for few minutes. Add finely chopped garlic. Season well. Add chicken,bay leave, allspice and tomato paste. Cover with stock and simmer, until tender. Mix the starch with some water, creating a slurry. Add it to the meat. Cook for a minute or until thickens. Sprinkle with parsley. Serve over mashed potatoes, rice, barley, noodles or dumplings of your choice.
Спасибо, Наталья! Это очень вкусно!
OdpowiedzUsuńwłasnie robię z ostatniego przepisu żeberka w kapuście, ale ten też muszę zrobić w któryś dzień:)
OdpowiedzUsuńHummm aspecto delicioso.
OdpowiedzUsuńUm abraço e bom fim-de-semana.
Andarilhar
Dedais de Francisco e Idalisa
O prazer dos livros
Saucy and so delicious...perfect for any day!
OdpowiedzUsuńLubie gulasz :)
OdpowiedzUsuńYummy!
OdpowiedzUsuńIt looks simple (and delicious for those who eat meat). Thank you.
OdpowiedzUsuńThis looks really good.
OdpowiedzUsuńBardzo fajne danie:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda. Na obiad w sam raz. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie przepysznie :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie dla mnie, lubię takie dania :)
OdpowiedzUsuńTakie lubię :)
OdpowiedzUsuńpo prostu mniam :)
OdpowiedzUsuń