Polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym |
Polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym to świetny pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Są delikatne, mięciutkie i pyszne, a poza tym przygotowuje się je w kilka chwil.
Zobaczcie przygotowanie polędwiczek krok po kroku na poniższym filmie:
Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z koperkiem są banalnie proste w przygotowaniu. Wystarczy tylko oprószyć plastry mięsa przyprawami (wystarczy nawet sól i pieprz, bo polędwica nie potrzebuje mocnego doprawienia), krótko obsmażyć i tak samo krótko poddusić. Pamiętajcie, by nie trzymać ich za długo na ogniu, bo zrobią się twarde i gumowe.
Polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym są idealne z dodatkiem tłustej słodkiej śmietanki, wtedy są bardzo kremowe i delikatne. Nie żałujemy oczywiście świeżego posiekanego koperku.
Polędwiczki pysznie smakują z ziemniakami, ryżem, kaszą lub kluskami. Bardzo polecam, smacznego :)
Polędwiczki w sosie koperkowym, składniki:
polędwica wieprzowa,mała marchewka,
cebula,
ząbek czosnku,
ok. 1 i 1/3 szklanki wody lub bulionu,
listek laurowy,
ok. 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30 %,
kilka łyżek posiekanego koperku,
1-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozmieszanej w 1/3 szklanki wody lub śmietanki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, granulowany czosnek
Polędwiczki w sosie śmietanowym z koperkiem, przygotowanie:
Polędwicę oczyścić z błonek i pokroić na plastry. Oprószyć przyprawami i krótko smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu do zarumienienia z obu stron (mają być wciąż surowe w środku). Odłożyć. Na tej samej patelni podsmażyć posiekaną cebulę i startą na wiórki marchewkę. Smazyć kilka chwil i dodać posiekany czosnek. Dodać mięso i listek laurowy, zalać całość wodą, tak by zakrywała składniki w połowie. Dusić do miękkości kilka minut (nie dusimy za długo, by mięso nie wyszło suche i twarde). Wlać śmietankę, dodać posiekany koperek. Zagęścić sos skrobią rozmieszaną z wodą lub śmietanką.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Pork Loin In Creamy Dill Sauce Recipe:
1 pork loin1 onion,
1 small carrot,
1 clove of garlic,
1 i 1/3 cups of water or stock,
1 bay leaf,
1/2 cup of heavy cream plus 2 tsp of potato starch (or corn starch),
few tbsp of chopped dill,
seasonings to taste: salt, pepper, granulated garlic, sweet paprika
Remove any tough membranes from the meat and cut into thick slices. Sprinkle with seasonings. Cook your pork loin on a heated skillet with a bit of oil, until lightly golden on both sides - the meat should be still raw inside. Set aside. To the same skillet, add finely chopped onion and grated carrot, cook for few minutes and add finely chopped garlic. Add the meat back in and cover with liquid (add enough water to lightly cover the ingredients in the pan). Add bay leaf. Simmer on low for aboout 5 minutes or until tender (do not overcook the meat!). Mix the starch with cream, creating a slurry. Add to the sauce and simmer, until thickens. Sprinkle with dill. Serve over mashed potatoes, rice, noodles or barley and some crunchy slaw on the side. Enjoy:)
Sosy koperkowe o tej porze roku pachną najpiękniej:)))smakowite danie:))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńApetyczne danie. Wczoraj kupiłam polędwiczki, a dziś znalazłam ten przepis. Dziękuję!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
So creamy and tasty...I love that creamy dill sauce.
OdpowiedzUsuńYou always share the best recipes! Thank you so much for the inspiration!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
W tym śmietanowym sosie wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek się szykuje :-). Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńIdealne danie! Ze świeżutkim koperkiem muszą smakować obłędnie:)
OdpowiedzUsuńPyszności u Ciebie jak zawsze :(
OdpowiedzUsuńPyszota 😍
OdpowiedzUsuńLooks delicious!
OdpowiedzUsuńI have a lot of dill in my garden, so I'll for sure make this for the hubby soon. Yum!
OdpowiedzUsuńThat sounds really good.
OdpowiedzUsuńsmaczny obiadek!
OdpowiedzUsuńIdealne na szybki niedzielny obiad... a potem w plener 😊!!!
OdpowiedzUsuńSmacznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek, sos rewelacja! Do tego brokuł i ziemniaczki + kompocik 👌
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało 😊 Dziękuję za miły komentarz, pozdrowienia☺
UsuńMogę prosić P ilości tej polędwicy u dla ilu osób to obiad
OdpowiedzUsuńTo zależy od apetytów i od tego co jeszcze bedzie na stole, ale myślę, że starczy dla maksimum 3 osób 🙂
Usuń