Żeberka w młodej kapuście |
Korzystacie z sezonu na młodą kapustę? Jeśli próbowaliście już mojej pysznej zupy z młodej kapusty z pulpecikami, polecam również żeberka w młodej kapuście. To konkretne, pożywne danie przygotujecie bez problemu przy użyciu prostych składników.
Żeberka duszone w młodej kapuście potrzebują czasu, by odpowiednio zmięknąć. Ja lubię, gdy żeberka są tak miękkie, że wręcz rozpadające (wtedy duszą się w sumie od 90 do 120 minut), ale duście je do preferowanej miękkości. Młoda kapusta jest tutaj delikatnie słodko-kwaśna i wspaniale łączy się z wieprzowym mięsem - możecie doprawić ją tak, jak najbardziej lubicie, ale nie żałujcie świeżego koperku, który nada świeżości całemu daniu.
Młoda kapusta z żeberkami to wspaniałe, sycące danie. Bardzo dobrze smakuje z ziemniakami albo po prostu z pieczywem. Polecam, smacznego :)
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na obiad :)
Polecam również moją karkówkę w sosie własnym:
Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube
Żeberka w młodej kapuście, składniki:
600 g żeberek.
2 płaskie łyżki keczupu (opcjonalnie),
Żeberka w młodej kapuście, przygotowanie:
Żeberka pokroić na mniejsze kawałki. Oprószyć przyprawami i dodać keczup, dokładnie wmasować składniki w mięso. Można odstawić żeberka do marynowania na 30 minut lub dłużej lub smażyć od razu.
Na niewielkiej ilości tłuszczu zrumienić żeberka (uwaga, nie smażymy na dużym ogniu, bo keczup może się przypalić), dodać posiekaną cebulę i smażyć, do zarumienienia cebuli. Zalać całość wodą, tak, by lekko zakrywała składniki i dusić na małym ogniu do czasu, aż mięso będzie prawie miękkie, około 70-90 minut, a nawet dłużej - czas duszenia zależy od wielkości żeberek). Jeśli płyn za szybko wyparuje, należy go uzupełniać w trakcie duszenia.
Do żeberek dodać poszatkowaną młodą kapustę i marchewkę startą na wiórki - może się wydawać, ze kapusty jest za dużo, ale podczas duszenia bardzo zmniejszy objętość (można dodawać ją partiami). Dodać sok z cytryny, kminek, listek laurowy i ziele, dusić około 20 minut lub do preferowanej miękkości warzyw (w na tym etapie w rondlu powinna być niewielka ilość wody, około szklanki - należy ją uzupełniać, by całość się nie przypaliła). Gdy kapusta będzie miękka, dodać koncentrat. W osobnym rondelku rozpuścić łyżkę masła, dodać mąkę, szybko wymieszać, by nie było grudek. Dodać do kapusty z żeberkami, wymieszać. Doprawić do smaku, obficie posypać koperkiem.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Pork Ribs Braised with Young Cabbage Recipe:
600 g of pork ribs,
2 tbsp of ketchup, optional,
seasonings for the ribs: salt, pepper, marjoram, sweet paprika, smoked paprika (optional), granulateg garlic,
Pork ribs are one of my favourites! This looks mouthwatering :-)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne, choć nigdy nie pojmę czemu żeberka są takie drogie;))
OdpowiedzUsuńbardzo wiosenne danie:0
OdpowiedzUsuńNie jestem raczej fanką żeberek :)
OdpowiedzUsuńApetyczne :)
OdpowiedzUsuńWieki nie jadłam żeberek!!! Dzięki za pomysł na obiad 😊!!!
OdpowiedzUsuńThis looks really delicious- thanks!
OdpowiedzUsuńMmmm, pork ribs. Love 'em -- such great flavor. And nice with cabbage. Really tasty looking dish -- thanks.
OdpowiedzUsuńYou always post the most wonderful recipes!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Uwielbiam żeberka ale takich jeszcze nie jadłam. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńDelicious!
OdpowiedzUsuńCabbage and carraway seeds are a match made in heaven.
OdpowiedzUsuńo kurczę, wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńNa pewno były pyszne! :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam wczoraj. Bardzo smaczne. Krótki czas przygotowania i mało składników. Dokładnie to, czym powinna charakteryzować się normalna kuchnia. Chętnie zajrzę do innych przepisów z tej witryny. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało! Dziękuję za miły komentarz,pozdrowienia ☺
Usuńtakie żeberka muszą być pyszne
OdpowiedzUsuń