czerwca 02, 2021

Żeberka w młodej kapuście

Żeberka w młodej kapuście przepis
Żeberka w młodej kapuście 

Żeberka w młodej kapuście przepis

Żeberka w młodej kapuście przepis

Korzystacie z sezonu na młodą kapustę? Jeśli próbowaliście już mojej pysznej zupy z młodej kapusty z pulpecikami, polecam również żeberka w młodej kapuście. To konkretne, pożywne danie przygotujecie bez problemu przy użyciu prostych składników.

Żeberka duszone w młodej kapuście potrzebują czasu, by odpowiednio zmięknąć. Ja lubię, gdy żeberka są tak miękkie, że wręcz rozpadające (wtedy duszą się w sumie od 90 do 120 minut), ale duście je do preferowanej miękkości. Młoda kapusta jest tutaj delikatnie słodko-kwaśna i wspaniale łączy się z wieprzowym mięsem - możecie doprawić ją tak, jak najbardziej lubicie, ale nie żałujcie świeżego koperku, który nada świeżości całemu daniu.

Młoda kapusta z żeberkami to wspaniałe, sycące danie. Bardzo dobrze smakuje z ziemniakami albo po prostu z pieczywem. Polecam, smacznego :)

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na obiad :)

Polecam również moją karkówkę w sosie własnym:

Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube


Żeberka w młodej kapuście, składniki:


600 g żeberek.
2 płaskie łyżki keczupu (opcjonalnie),
przyprawy do oprószenia żeberek: sól, pieprz, majeranek, słodka i opcjonalnie wędzona papryka, granulowany czosnek,
ok. 2 szklanek wody,
mała główka młodej kapusty,
cebula,
3 małe marchewki,
sok z połowy małej cytryny (lub do smaku),
łyżeczka koncentratu pomidorowego,
łyżka masła,
łyżka mąki,
kilka czubatych łyżek posiekanego świeżego koperku,
listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego,
przyprawy do kapusty: sól, pieprz, kminek

Żeberka w młodej kapuście, przygotowanie:

Żeberka pokroić na mniejsze kawałki. Oprószyć przyprawami i dodać keczup, dokładnie wmasować składniki w mięso. Można odstawić żeberka do marynowania na 30 minut lub dłużej lub smażyć od razu. 

Na niewielkiej ilości tłuszczu zrumienić żeberka (uwaga, nie smażymy na dużym ogniu, bo keczup może się przypalić), dodać posiekaną cebulę i smażyć, do zarumienienia cebuli. Zalać całość wodą, tak, by lekko zakrywała składniki i dusić na małym ogniu do czasu, aż mięso będzie prawie miękkie, około 70-90 minut, a nawet dłużej - czas duszenia zależy od wielkości żeberek). Jeśli płyn za szybko wyparuje, należy go uzupełniać w trakcie duszenia. 

Do żeberek dodać poszatkowaną młodą kapustę i marchewkę startą na wiórki - może się wydawać, ze kapusty jest za dużo, ale podczas duszenia bardzo zmniejszy objętość (można dodawać ją partiami). Dodać sok z cytryny, kminek, listek laurowy i ziele, dusić około 20 minut lub do preferowanej miękkości warzyw (w na tym etapie w rondlu powinna być niewielka ilość wody, około szklanki - należy ją uzupełniać, by całość się nie przypaliła). Gdy kapusta będzie miękka, dodać koncentrat. W osobnym rondelku rozpuścić łyżkę masła, dodać mąkę, szybko wymieszać, by nie było grudek. Dodać do kapusty z żeberkami, wymieszać. Doprawić do smaku, obficie posypać koperkiem.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Pork Ribs Braised with Young Cabbage Recipe:



600 g of pork ribs,
2 tbsp of ketchup, optional,
seasonings for the ribs: salt, pepper, marjoram, sweet paprika, smoked paprika (optional), granulateg garlic,
approx. 2 cups of water,,
1 small head of young cabbage,
1 onion,
3 small carrots,
lemon juice from 1/2 small lemon, optional,
1 tsp of tomato paste,
1 tbsp of butter,
1 tbsp of flour,
few heaping tbsp of chopped dill,
1 bay leave, few kernels of allspice,
seasonings for the cabbage: salt, pepper, caraway seeds, to taste

Cut the ribs into smaller pieces, spinkle with seasonings, add ketchup and massage it all over the meat. Set aside for 30 minutes or longer or prepare immediately. Sear the meat on a small amount of oil (be careful, ketchup may burn very quickly!). Add chopped onion and cook for few additional minutes. Add water and simmer on low, until almost tender for about 90 minutes or so (cooking tima may vary, depending on the size of your ribs). Make sure to add more water, if evaporated too quickly. 

Add shredded cabbed and grated carrot (you can do this in batches). Add lemon jucie, bay leaf, caraway seeds and allspice (at this stage, there should be approx. 1 cup of the liquid in the pan). Simmer for about 20 minutes or, until tender. Add tomato paste. In a small pan melt butter, add flour and whisk, creating a roux. Add it to the cabbage and mix, stir. Generously sprinkle with dill, season to taste with salt and pepper. Serve wth crusty bread on the side or with potatoes. Enjoy!

17 komentarzy:

  1. Pork ribs are one of my favourites! This looks mouthwatering :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być pyszne, choć nigdy nie pojmę czemu żeberka są takie drogie;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jestem raczej fanką żeberek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wieki nie jadłam żeberek!!! Dzięki za pomysł na obiad 😊!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. This looks really delicious- thanks!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmm, pork ribs. Love 'em -- such great flavor. And nice with cabbage. Really tasty looking dish -- thanks.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam żeberka ale takich jeszcze nie jadłam. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  8. Cabbage and carraway seeds are a match made in heaven.

    OdpowiedzUsuń
  9. o kurczę, wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam wczoraj. Bardzo smaczne. Krótki czas przygotowania i mało składników. Dokładnie to, czym powinna charakteryzować się normalna kuchnia. Chętnie zajrzę do innych przepisów z tej witryny. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało! Dziękuję za miły komentarz,pozdrowienia ☺

      Usuń
  11. takie żeberka muszą być pyszne

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger