Bułeczki z oliwkami |
Dziś zapraszam na miękkie, pszenne bułeczki z oliwkami, papryką i oregano. Są aromatyczne, puszyste i delikatne zupełnie wyjątkowe - jeśli lubicie pieczywo z dodatkami, koniecznie wypróbujcie ten przepis :)
Domowe bułeczki z oliwkami zostały przygotowany z użyciem jasnej mąki pszennej, ale jeśli chcecie, by było troszkę zdrowiej, możecie dodać do nich mąkę pełnoziarnistą w proporcji pół na pół z jasną. Zamiast mąki pszennej świetnie sprawdzi się również mąka orkiszowa. Jeśli nie przepadacie za oregano, możecie tu wykorzystać inne ulubione zioła, dobrze sprawdzi się bazylia lub zioła prowansalskie. Jeśli lubicie pikantne smaki i chcielibyście, by bułeczki były wyraźnie paprykowe, dodajcie więcej słodkiej papryki (można dać nawet 4 łyżeczki), a także trochę ostrej mielonej papryczki.
Bułeczki z oliwkami mogą być przygotowane z czarnymi lub zielonymi oliwkami - wybierzcie ulubione. Jeśli chcecie, możecie dorzucić do nich również odsączone, posiekane suszone pomidory z oleju.
Domowe bułki pszenne są wspaniałą bazą do pysznych kanapek, świetnie komponują się z wszystkimi serami, wędlinami i warzywami. To świetne bułeczki do grilla. Polecam, smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na domowe bułki :)
Polecam również moje wyjątkowo chrupiące bułeczki śniadaniowe:
Bułeczki z oliwkami, składniki:
na 12-14 bułek (do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml):
3 łyżeczki suchych drożdży lub 30 g świeżych,
2 płaskie łyżeczki cukru,
2 łyżeczki soli,
5 łyżek oleju,
5 szklanek mąki pszennej (lub więcej do podsypywania, gdyby ciasto się kleiło),
kilka łyżek mleka lub śmietanki do posmarowania bułeczek przed pieczeniem, opcjonalnie
czubata łyżka oregano,
2 łyżeczki słodkiej papryki,
garść oliwek (około 1/2 szklanki lub trochę więcej)
Bułeczki z oliwkami, przygotowanie:
Wpis sponsorowany.
Soft Olive Buns Recipe:
for 12-14 buns:
2 cups of warm water,
3 tsp of dry yeast or 30 g of fresh yeast,
2 tsp of sugar,
2 tsp of salt,
5 tbsp of olive oil,
5 cups of all purpose flour, plus more for dusting,
few tbsp of milk or cream, optional,
1 heaping tbsp of oregano,
Combine sugar, water and yeast, cover with kitchen towel and set aside for 5-10 minutes, until bubbly on the surface. Mix with flour, oregano, paprika and salt. Knead for 10-15 minutes. After 7-10 minutes of kneading, gradually add oil. Add finely chopped olives and knead them inside the dough. Form a ball, cover with kitchen towel, set aside for 60 to 90 minutes in a warm place.
Turn the dough onto a floured surface and form into 12-14 buns. Place on a baking paper, cover with kitchen towel and let them rise for about 30 to 40 minutes. Brush with milk. Bake for about 20 to 25 minutes (180C). Enjoy:)
They are so soft and tender...perfect dinner buns!
OdpowiedzUsuńRobiłam z zielonymi :)
OdpowiedzUsuńdla mnie super!
OdpowiedzUsuńAleż wyglądają! :)
OdpowiedzUsuńlooks so good
OdpowiedzUsuńYUM. It would be hard to stop at one.
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńI like this savory buns. Appear quite appetizing.
OdpowiedzUsuńHave good weekend, Natalia.
Ciekawy przepis na bułeczki:) Pozdrawiam gorąco
OdpowiedzUsuńI've never tried anything like this. sounds good though.
OdpowiedzUsuńJa niestety nie przepadam za oliwkami ://
OdpowiedzUsuńrilseeee.blogspot.com
These look delicious! The addition of olives is so creative!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Ciekawy przepis . Ciekawa jestem jak smakują bo za oliwkami i papryką nie przepadam.
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie. Chociaż akurat oliwek nie cierpię, więc bym je pominęła :)
OdpowiedzUsuńBułeczek z takimi dodatkami jeszcze nie jadłam. Wyglądają bardzo smacznie!
OdpowiedzUsuń