Karkówka w sosie musztardowym |
Karkówka w sosie musztardowym to wspaniały pomysł na pożywny obiad z karkówki. Karczek w sosie musztardowym ze śmietanką jest delikatny, mięciutki, wprost rozpływa się w ustach.
Karkówka w sosie śmietanowym z musztardą jest bardzo prosta w przygotowaniu. Plastry karkówki można oprószyć ulubionymi przyprawami do wieprzowiny. Ważne, by obsmażyć ją do wyraźnego zarumienienia z obu stron - dzięki temu sos będzie miał najlepszy smak i kolor
Karczek w sosie musztardowym może być przygotowana z dodatkiem Waszej ulubionej musztardy. Wybierzcie ulubioną, sprawdzi się każda, na przykład miodowa lub odrobina gruboziarnistej musztardy francuskiej wymieszanej ze zwykłą.
Danie wspaniale smakuje z kluskami ziemniaczanymi (na przykład śląskimi), ziemniakami, kaszą lub ryżem. Podajcie do niego ulubioną surówkę lub sałatkę, buraczki, kapustę na ciepło albo inne ulubione warzywne dodatki. Bardzo polecam, smacznego:)
Karkówka w sosie musztardowym, składniki:
ok. 600 g karkówki w plastrach,
2 małe cebule,
2 ząbki czosnku,
ok. 2-3 szklanek wody,
kilka ziarenek ziela angielskiego,
2-3 listki laurowe,
1-2 łyżki musztardy (lub do smaku),
opcjonalnie 1-2 łyżeczki miodu, do smaku
1-2 łyżeczki mąki pszennej lub mąki ziemniaczanej (skrobi),
ok. 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30 % (lub słodkiej smietanki 12 lub 18 % z kartonika)
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, granulowany czosnek, majeranek, opcjonalnie odrobina mąki do posypania karkówki
opcjonalnie natka pietruszki
Karkówka w sosie musztardowym, przygotowanie:
Plastry karkówki oprószyć przyprawami i opcjonalnie mąką. Smażyć kilka minut do wyraźnego zarumienia z obu stron. Przełożyć na talerz. Odłożyć. Na tej samej patelni podsmażyć posiekaną cebulę. Po kilku minutach smażenia dodać czosnek. Włożyć mięso, zalać całość wodą, tak by zakrywała składniki. Dodać listki laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego. Dusić do miękkości około 60 minut lub dłużej (do czasu, aż karkówka będzie idealnie miękka; ja lubię dusić dłużej niż 60 minut, wtedy karkówka jest tak miękka, że prawie się rozpada). Gdyby woda szybko wyparowała, dolać więcej. Dodać musztardę i opcjonalnie miód. Śmietankę rozmieszać z mąką, dodać do sosu i dusić całość kilka chwil, do zgęstnienia, ewentualnie doprawić. Posypać natką pietruszki.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Pork Neck in Creamy Mustard Sauce Recipe:
600 g of pork neck fillets,
2 onions,
1-2 cloves of garlic,
approx. 2-3 cups of water,
2-3 bay leaves,
few kernels of allspice,
1-2 tsp of corn starch or flour plus approx. 1/2 cup of heavy cream
salt, pepper, sweet paprika, marjoram, granulated garlic and optionallu some flour for dusting the meat before frying
Sprinkle the meat with seasonings. Optionally dust with flour on both sides. Heat a small amount of oil in a pan, add the meat (you can do this in batches) and cook for few minute, until golden on both sides. To the same skillet, add finely chopped onion, followed by finely chopped garlic. Add the meat back in and cover with liquid (add enough water to cover the ingredients in the pan). Add allspice and bay leaves. Simmer on low for about 60 minutes or longer (until really tender). Add mustrd and optionally some honey.Mix the starch with cream, creating a slurry. Add to the sauce and simmer, until thickens. Sprinkle with parsley and check the seasonings. Serve over mashed potatoes, rice, noodles or barley and some crunchy slaw on the side. Enjoy:)
That sauce sounds good.
OdpowiedzUsuńpycha :)
OdpowiedzUsuńLooks delicious!
OdpowiedzUsuńSuper przepis.
OdpowiedzUsuńThat sounds delicious.
OdpowiedzUsuńVery nice, love the sauce.
OdpowiedzUsuńŚwietne danie! Pozdrawiam gorąco
OdpowiedzUsuńThis looks so wonderful!
OdpowiedzUsuńbardzo fajne danie
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńKarkówki z sosem musztardowym jeszcze nie jadłam. Wygląda pysznie. :)
OdpowiedzUsuńSmaczna :)
OdpowiedzUsuńkurczę, tak w Polsce to karkówka taka swojska, ale jak się mieszka zagranicą i do tego w kraju muzułmańskim, to brakuje tej świninki... pięknie Ci wyszło i ten sos musztardowy na pewno komplementuje to danie!
OdpowiedzUsuń