Kurczak w sosie śmietanowym z fasolką szparagową |
Dziś na obiad poleca się kurczak w sosie śmietanowym z fasolką szparagową. To banalnie proste i smaczne danie jest idealne do przygotowania w sezonie na zieloną i żółtą fasolkę.
Pierś z kurczaka w sosie śmietanowym to bardzo lubiana i popularna potrawa. W zależności o upodobań i sezonu można do takiego sosu dodać ulubione warzywa lub grzyby. Latem używamy młodej, świeżej fasolki szparagowej, poza sezonem warto wykorzystać tę mrożoną.
Kurczak w sosie śmietanowym z fasolką szparagową to łagodne i pyszne danie. Wspaniale smakuje z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Bardzo polecam na szybki i nieskomplikowany obiad, smacznego :)
TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na kurczaka :)
Polecam również mojego kurczaka zapiekanego pod pierzynką:
Kurczak w sosie śmietanowym z fasolką szparagową, składniki:
500 g piersi kurczaka,
duża garść fasolki szparagowej pokrojonej na mniejsze kawałki
cebula lub biała i jasnozielona część pora,
1-2 ząbki czosnku,
ok. 1 i 1/2 szklanki wody lub bulionu drobiowego,
ok. 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30 % (można też użyć słodkiej śmietanki 18 lub 12 % z kartonika),
ok. łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub mąki pszennej rozmieszanej w małej ilości wody (ok. 1/4 - 1/3 szklanki wody),
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie
Kurczak w sosie śmietanowym z fasolką szparagową, przygotowanie:
Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami. Zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu (powinien być wciąż surowy w środku), odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić drobno pokrojoną cebulę lub por. Smażyć do zeszklenia i dodać drobno posiekany czosnek, smażyć kilka chwil. Dodać z powrotem kurczaka, zalać całość wodą lub bulionem. Dusić do miękkości mięsa (gdyby woda za szybko wyparowała, uzupełniamy ją podczas duszenia). Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodać fasolkę szparagową i dusić do preferowanej miękkości fasolki. Wlać śmietankę. Doprawić do smaku. Zagęścić całość skrobią rozmieszaną z wodą (dodajemy mieszankę skrobi i wody stopniowo, można nie użyć całości, jeśli sos będzie odpowiednio gęsty).
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Creamy Chicken with Green Beans Recipe:
500 g of chicken breast,
a handful of green beans,
1 onion or white and light green part of leek,
1-2 cloves of garlic,
1 1/2 cup of chicken stock or water,
approx. 1/2 cup of heavy cream,
approx. 1 tsp of potato starch (or corn starch) mixed with 1/4 - 1/3 cup of water,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet paprika, Herbs de Provence
Cut the meat into bite size pieces and seson well. Heat a small amount of oil in a pan and add the chicken. Sear, until golden on both sides, but still raw inside. Set aside. To the same pan finely chopped onion or leek. Cook for few minutes and add finely chopped garlic. Add the chicken back in, pour in your stock or water and simmer on low, until tender. When chicken is almost done, add beans and cook, until tender to your likening. Add cream and season well. Add some slurry (starch with water). Cook, until thickens. Serve over pasta, rice, barley or potates. Enjoy!
Pyszne danie, wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńSuch a versatile meat.
OdpowiedzUsuńLooks delicious
OdpowiedzUsuńThis looks like such a wonderful dish! Thank you so much for sharing. I hope you have a great weekend <3
OdpowiedzUsuńThat looks very appetising, Cheers Diane
OdpowiedzUsuńWonderful recipe as always:) thanks for your sharing...
OdpowiedzUsuńJa bym z fasolki zrezygnowała
OdpowiedzUsuńUwielbiam fasolkę szparagową - dziś również byłą dodatkiem do obiadu ;)
OdpowiedzUsuńLooks wonderful !!nice recipe
OdpowiedzUsuńTak przyrządzonego kurczaka nie znałam. Na pewno smaczne. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na letni obiad! na pewno przygotuję!
OdpowiedzUsuń