Roladki z mięsa mielonego w sosie z papryką przepis
Dziś zapraszam na pyszne roladki z mięsa mielonego w sosie z papryką. To świetny pomysł na obiad dla całej rodziny, są proste w przygotowaniu i każdemu smakują.
Roladki z mięsa mielonego mogą być nadziane Waszymi ulubionymi składnikami. Ja najczęściej nadziewam je papryką, ogórkami i cebulą, ale sprawdzi się też ser, szpinak lub podsmażone i drobno posiekane ogórki.
Zrazy z mięsa mielonego nie potrzebują wykałaczek lub związywania. Dość prosto je formować, choć trzeba pamiętać o dokładnym zlepieniu brzegów. Mniejsze roladki ładniej trzymają swój kształt.
Roladki z mięsa mielonego w sosie z papryką świetnie smakują z ziemniakami, kaszą, ryżem lub kluskami z gotowanych ziemniaków (np. gnocchi lub kluskami śląskimi). Pasują do nich wszelkie surówki (np. z kapusty kiszonej lub świeżej), mizeria lub buraczki. Polecam, smacznego :)
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów z mięsem mielonym :)
Roladki z mięsa mielonego w sosie z papryką, składniki:
500 g mięsa mielonego, mała cebula i ząbek czosnku (drobno posiekane i podsmażone) kilka łyżek bułki tartej (ok. 1/4 szklanki), duże jajko, przyprawy do smaku: sól (ok 1/2 łyżeczki lub do smaku), pieprz, ok. łyżeczki słodkiej papryki i majeranku (można użyć ulubionych przypraw do mięsa mielonego)
szczypta mąki (opcjonalnie) czerwona papryka, kilka małych ogórków małosolnych, kiszonych lub konserwowych, mała czerwona cebulka pokrojona w piórka, kilka płaskich łyżeczek musztardy (opcjonalnie)
na sos:
ok. 2-3 szklanek wody, mała cebula, opcjonalnie ząbek czosnku, płaska łyżka koncentratu pomidorowego, 1-2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej (skrobi) lub zwykłej mąki pszennej
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, oregano (lub inne ulubione suszone zioła)
Roladki z mięsa mielonego w sosie z papryką, przygotowanie:
Przygotować mięso mielone: połączyć mięso z cebulą i czosnkiem, bułką tartą, przyprawami i jajkiem, wyrobić. Zwilżonymi dłońmi formować zrazy (warto usmażyć jeden kotlecik na próbę, by sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić mięsa): z porcji mięsa mielonego uformować placuszek, delikatnie posmarować musztardą, nałożyć pokrojoną w drobną kostkę połowę papryki, ogórki i cebulę, zlepić dokładnie brzegi (uwaga, nie zlepiamy na brzegach, tylko na górze, zlepione na brzegach otworzą się podczas smażenia). Oprószyć bardzo delikatnie mąką i smażyć kilka minut z obu stron do bardzo wyraźnego zarumienienia, na niewielkiej ilości tłuszczu (zrazy można uformować wcześniej i schłodzić, schłodzone lepiej trzymają kształt).
Gdy będą już rumiane, na patelnię dodać posiekaną cebulę i pozostałą paprykę. Smażyć kilka minut, dodać posiekany czosnek i koncentrat. Po chwili smażenia dodać wodę i doprawić, dusić zrazy ok. 15 minut (lub do miękkości, czas duszenia zależy od grubości zrazów). Gdy mięso będzie prawie gotowe, zagęścić sos mąką rozmieszaną w 1/4 - 1/3 szklanki wody. Doprawić do smaku.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Ground Meat Roulades with Red Bell Pepper Sauce Recipe:
for the meat:
500 g of ground meat,
1 large egg,
few Tbsp of bread crumbs,
small onion (finely diced and fried for few minutes),
1 big clove of garlic (finely diced and fried),
seasonings to taste: salt and pepper, approx 1 tsp of sweet paprika and marjoram
filling:
1 red bell pepper,
1 red onion,
few small pickles,
few tsp of mustard, optional
for the sauce:
approx. 2-3 cups of water,
1 small onion,
1-2 cloves of garlic,
1 tbsp of tomato paste,
1-2 tsp of potato starch (or corn starch) ,mixed with 1/4-1/3 cup of water,
seasonings to taste: salt, pepper,sweet paprika, oregano
Mix all the ingredients for the meat. Using wet hands, shape small discs. Smear each disc with a bit of mustard. Add half of finely chopped red bell pepper, pickles and onion mixture to the centre of each disc. Form small roulades, making sure to seal the edges well. Chill. Preheat the oil in a pan and cook your roulades for couple minutes for each side, until deeply golden on both sides. Add chopped onion and remaining pepper. After few minutes, add finely chopped garlic and tomato paste. Cover with liquid and simmer on low for about 15 to 25 minutes or until tender. If the sauce is too thin, add some slurry (starch with water). Sprinkle with parsley. Serve over rice, barley, potatoes, pasta or with some dumplings / gnocchi and a crunchy slaw on the side. Enjoy:)
pycha, lubię mięsko mielone:)
OdpowiedzUsuńVery saucy and yummy!
OdpowiedzUsuńDelicious.
OdpowiedzUsuńThis look easy and incredibly tasty. Perfect! :-) Thanks so much.
OdpowiedzUsuńWow, this looks incredible!
OdpowiedzUsuńThanks for your recipe:)
OdpowiedzUsuńJuż wiem co jutro na obiad zrobię. Bo akurat wszystko, co potrzebne mam. :)
OdpowiedzUsuńWhat an interesting use of bell peppers - though I like them best raw.
OdpowiedzUsuńThank you.
A simple recipe but one that looks packed with flavor! Delish!
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają te roladki, fajna kontra do naszych mielonych ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! ;)
O mniam, to się nazywa super pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńIdealny obiad :)
OdpowiedzUsuńNo i mam już pomysł na obiad na jutro
OdpowiedzUsuńUwielbiam potrawy z mięsa mielonego. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńzjadłabym sobie takie mięsko
OdpowiedzUsuńJest kilka błędów. Zlepiany tak jakbyśmy robili pierogi od góry i później formujemy kształt.
OdpowiedzUsuń