lipca 28, 2021

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i beszamelem

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i beszamelem przepis
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i beszamelem 

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i beszamelem przepis

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i beszamelem przepis

Dziś na obiad poleca się zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i beszamelem. To jedna z naszych ulubionych zapiekanek, trochę podobna do lazanii, ale bez układania warstw :)

Zapiekanka z mięsem mielonym i makaronem jest bardzo prosta w przygotowaniu. Jest też wspaniale kremowa i sycąca, dzięki dodatkowi sosu beszamelowego i sporej ilości sera. Jeśli macie ochotę, do warstwy mięsnej możecie dodać trochę podsmażonych i pokrojonych pieczarek albo ulubionych warzyw - dobrze sprawdzi się na przykład pokrojona w kostkę papryka lub cukinia. Bardzo często przygotowuję taką zapiekankę z ziemniakami zamiast makaronu - wtedy używamy do niej ziemniaków ugotowanych w mundurkach, obranych, wystudzonych i pokrojonych w grube plastry. Ważne, by wybrać ziemniaki, które nie rozpadają się po ugotowaniu.

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym smakuje każdemu, idealnie pasuje do niej sałata lub kolorowa, chrupiąca surówka. Bardzo polecam, smacznego :)

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów z mięsem mielonym, a TUTAJ więcej przepisów na zapiekanki :)

Na obiad polecam również moja pyszną zapiekankę gyros z kurczakiem:




Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i beszamelem, składniki:


ok. 250 g ugotowanego makaronu,

na warstwę mięsną:

400-500 g mielonego mięsa,
cebula,
ok. 2 czubatych łyżek koncentratu pomidorowego,
2-3 ząbki czosnku,
ok. szklanki wody,
opcjonalnie starta na wiórki mała marchewka
przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, oregano, bazylia, słodka i opcjonalnie ostra papryka

na beszamel:

2 łyżki masła,
2 łyżki mąki,
2 szklanki mleka,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

ok. szklanki startego żółtego sera (może być mniej)
opcjonalnie kilka łyżeczek bułki tartej

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i beszamelem, przygotowanie:


Mięso zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, dodać drobno posiekaną cebulę i marchewkę, a następnie czosnek. Gdy się zeszklą, dodać koncentrat, smażyć 30 sekund, dodać wodę i dusić około 15 minut lub do momentu, aż woda częściowo wyparuje i powstanie gęsty sos, doprawić do smaku.

W natłuszczonym naczyniu do zapiekania ułożyć warstwę makaronu, dodać mięso i posypać częścią sera. 

Przygotować beszamel: rozpuścić masło, dodać mąkę, szybko wymieszać, by stworzyć zasmażkę. Dolać mleko, cały czas mieszając trzepaczką. Podgrzewać kilka minut do zgęstnienia, cały czas mieszając (jeśli sos będzie trochę rzadki, zgęstnieje w piekarniku, ale jeśli wolicie, możecie zagęścić go startym serem). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos beszamelowy wylać na warstwę mięsną. Posypać pozostałym serem i bułka tartą. Zapiekać około 15-20 minut do zarumienienia wierzchu i rozpuszczenia sera (jeśli makaron nie był ciepły przed dodaniem go do naczynia, można zapiekać trochę dłużej, aby całość równomiernie się podgrzała).

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:



Ground Meat and Pasta Casserole Recipe:

approx. 250 g of cooked pasta,

for the meat:

400-500 g of ground meat,
1 onion,
2-3 cloves of garlic,
approx. 2 tbs of tomato paste,
1 small grated carrot, optional,
approx. 1 cup of water,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet and hot paprika, thyme, oregano, basil

for the bechamel sauce:

2 cups of milk,
2 tbsp of butter,
2 tbs of flour,
salt, pepper and nutmeg to taste

approx. 1 cup of grated cheese
few tsp of bread crumbs, optional

Heat a small amount of oil in a pan, add the meat and cook, until golden. Add finely chopped onion, carrot and garlic, cook, until transluscent. Add tomato paste. Cook for additional 30 seconds. Add water and simmer for about 15 minutes or until thick). Season well to taste. 

Place the paste into the baking tray (make sure to grease the bottom and sides first). Add the meat. Add some cheese.

Prepare bechamel sauce: melt the butter, add flour and whisk quickly, creating a roux. Add the milk. Cook, until thickens for few minutes (make sure to whisk constantly). Season with salt, pepper and nutmeg. If the sauce is a bit too thin, it will thicken nicely in the oven, but you can also thicken it with some additional cheese.

Add the bechamel sauce on top of meat. Sprinkle with remaining cheese and some bread crumbs. Bake for about 15 minutes or until golden on top. Enjoy!
 

16 komentarzy:

  1. Tak inna wersja lasange, pyszne na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  2. This looks good -- pretty easy, really tasty. Perfect!

    OdpowiedzUsuń
  3. To się nazywa smaczne kalorie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię wszelkiego typu zapiekanki i ta wygląda smacznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wersja bez mięsa byłaby dla mnie idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychota ale pewnie na długo zostaje w biodrach;))

    OdpowiedzUsuń
  7. Looks good.
    You could substitute the pasta with aubergine/eggplant for a lower carb dish.

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię takie makaronowe zapiekanki. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  9. lubie bardzo takie zapiekanki

    OdpowiedzUsuń
  10. Obłędnie pyszny przepis. Wiem co piszę, bo wypróbowałam ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger