Pierś z kurczaka pieczona z pesto i mozzarellą |
Pierś z kurczaka pieczona z pesto i mozzarellą to świetny pomysł na banalnie prosty i szybki obiad z kurczakiem. Filet zapiekany z serem zawsze dobrze smakuje, można go przygotować z dowolnymi dodatkami.
Dzisiejsza pierś z kurczaka z piekarnika wymaga minimum składników. Potrzebujemy tylko przypraw (wymienione przeze mnie możecie zastąpić ulubionymi przyprawami do drobiu), pesto i mozzarelli. Ja tym razem zdecydowałam się na czerwone pesto z suszonych pomidorów, ale wspaniale sprawdzi się również zielone z bazylii.
Pierś z kurczaka pieczona z pesto to fantastyczny przepis na obiad w środku tygodnia, poradzą sobie z nim nawet początkujący w kuchni. Świetnie smakuje z sałatą lub prostą surówką, ryżem lub frytkami albo pieczonymi ziemniakami. Bardzo polecam, smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na obiad z kurczakiem :)
Zobaczcie również mój przepis na kurczaka pod pierzynką:
Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube
Pierś z kurczaka pieczona z pesto i mozzarellą, składniki:
500-600 g piersi z kurczaka,przyprawy do oprószenia kurczaka: sól, pieprz, granulowany czosnek, słodka papryka, suszone zioła włoskie (u mnie to oregano, bazylia i tymianek, ale można je zastąpić gotową mieszanką)
kilka czubatych łyżeczek pesto (czerwonego lub zielonego),
kulka mozzarelli (ok. 125 g)
Pierś z kurczaka pieczona z pesto i mozzarellą, przygotowanie:
Każdą pierś przekroić tak, by powstały cieńsze kotlety (4 lub 6). Każdy oprószyć przyprawami, smażyć krótko, do zarumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu (powinny być wciąż surowe w środku). Ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Każdy płat mięsa posmarować obficie pesto, nałożyć plastry mozzarelli. Piec w 200 C około 15 minut lub do miękkości mięsa (czas pieczenia może się nieznacznie skrócić lub wydłużyć w zależności od grubości kawałków mięsa).
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Pesto and Mozzarella Baked Chicken Breast Recipe:
2 chicken breasts (500-600g)seasonings to taste: salt, pepper, granulated garlic, sweet paprika, dry herbs of your choice, smoked paprika, optional
few heaping tsp of pesto (red or green)
125 g of mozzarella
Och Na bank bardzo pyszne, lubię mozzarelle i pesto. :) Pozdrawiam Cię cieplutko, pięknego dnia. :)))
OdpowiedzUsuńThanks for your recipe:)
OdpowiedzUsuńlubię takie połączenie smaków:)
OdpowiedzUsuńLooks delicious
OdpowiedzUsuńYum! Such a nice summer dish. Thanks!
OdpowiedzUsuńChicken breast is a very dietetic and easy to cook meat. I will take a note on your recipe because I would really love to try it as it seem very tasty!
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis :D Prezentuje się smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Fajny pomysł na smaczne danie:)))pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńCoś czuję, że u mnie szybko by zniknęło :P
OdpowiedzUsuńThat looks delicious.
OdpowiedzUsuńYou really can't go wrong with chicken.
OdpowiedzUsuńThis looks a tasty recipe.
All the best Jan
Uwielbiam mozzarellę :)
OdpowiedzUsuńSmakowita wersja pieczonego kurczaka. Zjadłabym ze smakiem. :)
OdpowiedzUsuńWczoraj zobaczyłam przepis, dzisiaj będę przygotowywać na obiad! :)
OdpowiedzUsuńNa pewno smaczne , warto wypróbować przepis:)
OdpowiedzUsuńsplendid :)))
OdpowiedzUsuńnever added cheese to chicken as cheese is less used in hotter parts of the land :)
Yum, this looks so good!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.