Pulpeciki w sosie pomidorowo-śmietanowym z ogórkami |
Szukacie przepisu na obiad z mięsa mielonego? Dzisiejsze pulpeciki w sosie pomidorowo-śmietanowym mogą Wam bardzo posmakować - są bardzo proste w przygotowaniu, to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny.
Pulpety w sosie pomidorowym ze śmietanką możecie doprawić tak, jak najbardziej lubicie, sprawdzi się tu na przykład większość ulubionych suszonych ziół. Całość możecie doprawić ostrą lub wędzoną papryką. Wybierzcie też ulubione mięso na pulpeciki, pasuje tu mielona wieprzowina, wołowina, kurczak, indyk lub mięso mieszane. Ważne, by dobrze zrumienić mięso na patelni przed dodaniem pozostałych składników - to gwarantuje najlepszy smak sosu.
Do sosu pomidorowo-śmietanowego dodałam tym razem kilka małych kiszonych ogórków, które zupełnie odmieniają smak potrawy.
Klopsiki w sosie świetnie smakują z ryżem, ziemniakami, kluskami z gotowanych ziemniaków, kaszą lub makaronem. Bardzo polecam, smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pulpeciki :)
Polecam również mój bigos cygański z klopsikami:
Pulpeciki w sosie pomidorowo-śmietanowym z ogórkami, składniki:
na pulpeciki:
500 g mielonego mięsa,
mała cebula i ząbek czosnku (drobno posiekane i podsmażone)
1 namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka lub kilka łyżek bułki tartej (ok. 1/4 szklanki) wymieszanej z taką samą ilością mleka (do wchłonięcia płynu),
duże jajko,
przyprawy do smaku: sól (ok 1/2 łyżeczki lub do smaku), pieprz, ok. łyżeczki słodkiej papryki i majeranku
na sos:
ok. 2 szklanek wody,
mała cebula,
opcjonalnie ząbek czosnku,
pół małej czerwonej papryki, opcjonalnie,
2-3 ogórki kiszone,
łyżka koncentratu pomidorowego,
listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego,
ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki (lub do smaku),
1-2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej (skrobi) lub zwykłej mąki pszennej,
sól, pieprz, słodka papryka
Pulpeciki w sosie pomidorowo-śmietanowym z ogórkami, przygotowanie:
Przygotowujemy klopsiki: połączyć mięso z cebulą i czosnkiem oraz pozostałymi składnikami na klopsiki, wyrobić. Zwilżonymi dłońmi formować małe klopsiki (warto usmażyć jeden kotlecik na próbę, by sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić mięsa). Smażyć do wyraźnego zarumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu (pulpeciki powinny być wciąż surowe w środku).
Gdy klopsiki będą już rumiane, na patelnię dodać posiekaną cebulę. Smażyć kilka minut, dodać posiekany czosnek i koncentrat. Po chwili smażenia dodać wodę, listek, ziele i doprawić, dusić klopsiki ok. 10 minut (lub do miękkości, czas duszenia zależy od wielkości klopsików). Gdy mięso będzie prawie gotowe, wlać śmietankę. Zagęścić sos mąką rozmieszaną w 1/4 - 1/3 szklanki wody. Dodać pokrojone w kostkę ogórki. Wymieszać, opcjonalnie posypać natka pietruszki.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Meatballs in Creamy Tomato Sauce with Polish Pickles Recipe:
for the matballs:
500 g of ground meat,
1 large egg,
few Tbsp of bread crumbs,
small onion (finely diced and fried for few minutes),
1 big clove of garlic (finely diced and fried),
seasonings to taste: salt and pepper, approx 1 tsp of sweet paprika and marjoram
1 onion,
1 clove of garlic,optional,
2 cups of chicken stock or water,
approx. 1/3 cup of heavy cream,
1/2 small red bell pepper,optional,
few small Polish pickles / fermented cucumbers,
1 heaping tbsp of tomato paste,
1 bay leaf,
few kernels of allspice,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet paprika,
few tsp of chopped parsley, optional
To the same pan add finely chopped onion and chopped pepper. Cook for few minutes and add finely chopped garlic. Add tomato paste, bay leaf and allspice, pour in your stock or water and simmer on low, until tender. Add cream and season well. If the sauce is too thin, add some slurry (1-2 tsp of starch mixed with 1/3 cup water). Add chopped pickles. Cook, until thickens. Sprinkle with parsley. Serve over pasta, rice, barley or potates. Enjoy!
Rewelacja!! Chyba przygotuję dzisiaj na obiad!! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pulpeciki w sosie. Ostatnio robiłam cielęce w sosie koperkowym.
OdpowiedzUsuńCzęsto takie pulpeciki u nas goszczą :)
OdpowiedzUsuńPycha :)
OdpowiedzUsuńWhat a fabulous dish! Definitely going to keep this in mind. Thank you for sharing and have a wonderful weekend <3
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Ciekawy pomysł na ogórki w takim daniu. Chętnie wypróbuję ten patent!
OdpowiedzUsuńDeliziosa questa ricetta di polpette in crema di pomodoro con i cetrioli.
OdpowiedzUsuńLa panna e i cetrioli smorzano l'acido del pomodoro e rendono le polpette più digeribili.
Devo sicuramente provarle.
yummy, I like the idea of adding pickles.
OdpowiedzUsuńI hope you enjoy it each and every time you serve it.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńOooo pieknie wygladaja <3 lece na yt i ogladam! pozdrawiam! ;)
OdpowiedzUsuńkurcze :D myslalam, ze dodalas film z tego :D no, ale nic, skorzystam z przepisu zamieszczonego tutaj :D
OdpowiedzUsuńpyszny sosik!
OdpowiedzUsuńThat looks delicious.
OdpowiedzUsuńPulpeciki w takim sosie muszą być pyszne! Przygotuję je dla dzieci, które uwielbiają takie smaki. Zapraszam Cie do mnie po przepis na pulpeciki rybne w aromatycznym sosie pomidorowym, pulpeciki są również bardzo pyszne. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńhttps://sprawdzonakuchnia.pl/paneer-tikka-masala/
Pulpety w sosie pomidorowym robiłam, ale z ogórkami nigdy. Będę musiała spróbować
OdpowiedzUsuńSuper pomysł :) przepis wypróbowałam i wszystkim bardzo smakowało :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało, pozdrowienia 🙂
Usuń