sierpnia 29, 2021

Schab w sosie słodko-kwaśnym z ananasem

Schab w sosie słodko-kwaśnym z ananasem przepis
Schab w sosie słodko-kwaśnym z ananasem

Schab w sosie słodko-kwaśnym z ananasem przepis

Schab w sosie słodko-kwaśnym z ananasem przepis

Schab w sosie słodko-kwaśnym z ananasem to fantastyczny pomysł na obiad. Taki schab duszony z papryką smakuje każdemu, jest idealnie kruchy, delikatny i mięciutki.




Schab w sosie słodko-kwaśnym jest banalnie prosty i dość szybki w przygotowaniu (nie licząc czasu duszenia). Mięso wystarczy  rozbić, oprószyć przyprawami i dobrze zrumienić na patelni. Po podsmażeniu warzyw wystarczy tylko zalać całość wodą i poczekać, aż nasze bitki schabowe będą idealnie miękkie - może to zająć 60-90 minut, a nawet trochę dłużej. Czas duszenia zależy od grubości schabu.

Sos słodko-kwaśny z mięsem gotuje się dość długo, dlatego ważne, by paprykę pokroić w dość grube paski, inaczej całkowicie rozpadnie się podczas duszenia. Jeśli wolicie, użyjcie do sosu świeżego imbiru, zamiast granulowanego. Wtedy podsmażcie go razem z warzywami.

Obiad ze schabu w plastrach to świetne danie dla gości i nie tylko. Schab w sosie słodko-kwaśnym wspaniale smakuje z ryżem, na przykład basmati. Pasują do niego proste, chrupiące surówki. Bardzo polecam, smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pyszny schab :)

Schab w sosie słodko-kwaśnym z ananasem, składniki:

ok. 700 g schabu w plastrach,
mała papryka,
cebula,
2 ząbki czosnku,
kilka plastrów ananasa (świeży lub z puszki),
kilka łyżek soku z cytryny (do smaku),
ok. 1/2 szklanki soku ananasowego (syropu z puszki lub z kartonu),
ok. 2 szklanek wody lub wywaru,
listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego,
łyżeczka koncentratu pomidorowego,
1-2 łyżki sosu sojowego,
opcjonalnie 1-2 łyżeczki mąki lub skrobi ziemniaczanej do zagęszczenia sosu plus 1/3 szklanki wody,
opcjonalnie natka pietruszki lub kolendry do posypania potrawy,
sól, pieprz, granulowany imbir (można użyć świeżego), słodka i / lub ostra papryka, opcjonalnie granulowany czosnek

Schab w sosie słodko-kwaśnym z ananasem, przygotowanie:

Schab rozbić jak na kotlety schabowe. Oprószyć przyprawami. Smażyć partiami do wyraźnego zrumienienia z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. 

Na patelnię po mięsie wrzucić posiekaną cebulę i pokrojoną w paski paprykę (papryka powinna być pokrojona na grube paski, by nie rozpadła się podczas duszenia). Smażyć kilka minut, pod koniec dodać drobno posiekany czosnek. Po minucie dołożyć mięso. Zalać całość wodą i sokiem ananasowym, dodać koncentrat, listek laurowy i ziele angielskie. Dusić na małym ogniu około 60-90 minut, lub do czasu, aż mięso będzie idealnie miękkie i kruche. 

Dodać pokrojonego ananasa. Doprawić sokiem z cytryny, sosem sojowym i ewentualnie przyprawami użytymi wcześniej do mięsa. Jeśli sos jest za mało słodki, dodać więcej soku ananasowego, jeśli za mało kwaśny, więcej soku z cytryny. Gdyby sos był za rzadki, zagęścić go mąką, rozmieszaną z wodą lub sokiem ananasowym. Posypać natką. Podawać z ryżem.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:


Pork in Sweet and Sour Sauce with Pineapple Recipe | Polish Cooking and Baking

approx. 700 g of pork cutlets,
1 small red bell pepper (cut into strips),
1 onion (finely chopped),
few slices of pineapple (canned or fresh; diced),
2 cloves of garlic (finely chopped),
few Tbsp of lemon juice (to taste),
1-2 tbsp of soy sauce,
1 bay leaf and few kernels of allspice,
approx. 1/2 cup of pineapple juice (to taste),
approx. 2 cups of water or stock,
1 tsp of tomato paste,
1 Tbsp of flour or potato starch (optional),
a handful of fresh parsley or cilantro,
salt, pepper, granulateg ginger (or use fresh), sweet and / or hot paprika, granulated garlic, optional

Beat your meat using a meat mallet, until thin. Sprinkle with seasonings. Heat a small amount of oil in a pan, add the meat in batches and sear, until golden on both sides. Set aside. To the same pan, add onion and pepper. Cook for few minutes and add chopped garlic. Add your meat back in, pour in some pineapple juice and water and add  tomato paste. Add bay leaf and allspice. Simmer on low heat, for about 60 to 90 minutes or longer, until meat is very tender. Add pineapple and season to taste. Add lemon juice. Add enogh lemon or pineapple juice, to get sweet and sour flavour you like. If the sauce is too thin, mix the flour with 1/3 cup of water or pineapple juice and add to the sauce, mix well. Sprinkle with herbs. Serve with rice. Enjoy:)

18 komentarzy:

  1. Alquanto interessante questa ricetta.
    Non sò se avrei il coraggio di mangiare la carne con l'ananas ... però ogni tanto qualcosa di nuovo bisogna provarlo, non si può mica mangiare sempre le solite cose.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ to apetycznie wygląda. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkiego najlepszego z okazji dzisiejszego Dnia Blogerów ;)

      Usuń
    2. Dziękuję, wzajemnie☺

      Usuń
  3. Smakowity przepis na schab. Lubię owocowe dodatki do mięsa.Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  4. Sounds absolutely delicious Natalia

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo smakowicie :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Niestety za ananasem nie przepadam

    OdpowiedzUsuń
  7. Ananas do mięsa to fajny dodatek. Zjadłabym takie danie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. That sounds amazing. Looks really good too.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wypróbowane i na pewno do powtórzenia 👍

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger