Bułki z ziarnami |
Dzisiejsze bułki trójkąty zwracają uwagę nietypowym kształtem - jeśli nie przepadacie za formowaniem bułeczek, ta metoda może Wam przypaść do gustu. Ciasto wystarczy tylko podzielić na dwa wałeczki i pokroić po wyrośnięciu.
Pszenne bułki z ziarnami zawierają mąkę jasną i pełnoziarnistą, a poza tym sporo różnych ziaren, które bardzo przyjemnie chrupią - są bardzo sycące i naprawdę smaczne. To jedne z lepszych bułek, które piekłam ostatnio, a piekę ich mnóstwo :)
Bułeczki z ziarnami wspaniale smakują z wędlinami, jajkami, pastami warzywnymi i serami. Są pyszne nawet z samym masłem. Polecam, smacznego:)
TUTAJ znajdziecie wiele innych moich przepisów na domowe bułeczki :)
Polecam również moje najlepsze bułeczki śniadaniowe (bardzo chrupiące):
Bułki z ziarnami, składniki:
10 g suchych drożdży (lub 20 g świeżych)
łyżeczka cukru
450 g mąki pszennej (jasnej, zwykłej)
150 g mąki pszennej razowej (pełnoziarnistej),
2 łyżeczki soli,
40 g sezamu,
20 g siemienia lnianego
60-80 g pestek słonecznika
30 ml oleju
350 ml ciepłej wody
na glazurę do przyklejenia ziaren:
30 g mąki żytniej, u mnie jasna
około 50-60 ml wody (lub trochę więcej)
ok. 100 g mieszanki ziaren do posypania bułek
Bułki z ziarnami, przygotowanie:
Drożdże połączyć z ciepłą wodą i cukrem, odstawić na 5 minut, do spienienia (uwaga, by woda nie była za gorąca ani zbyt zimna, bo nie uaktywni drożdży - woda ma być przyjemnie ciepła). Spienione drożdże połączyć z mąką, ziarnami i solą, zagniatać ręcznie lub przy pomocy miksera z mieszadłami do ciasta drożdżowego około 10-15 minut, pod koniec wyrabiania dodając olej. Gdyby ciasto za mocno się kleiło, można dodać troszkę więcej mąki. Uformować ciasto w kulę, odstawić na 60-90 do podwojenia objętości.
Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części, z każdej uformować wałek o długości 30 cm. Wałki delikatnie spłaszczyć dłonią. Odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut (mają podwoić objętość). Po tym czasie wykroić z wałków 12 trójkątów - należy robić to ostrym nożem, inaczej zniszczymy strukturę ciasta. Każdy trójkąt delikatnie przełożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Wymieszać mąkę żytnią z wodą w takiej proporcji, by powstała gęsta glazura (mniej więcej konsystencji kwaśnej śmietany). Glazurą posmarować każdy trójkąt i obficie posypać ziarnami (można delikatnie je przyklepać). Piec w 200 C około 25-30 minut.
Oryginalny przepis na stronie: przepisnachleb.pl
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Seed Rolls Recipe:
10 g of dry yeast,
1 tsp of sugar,
450 g of white bread flour (or all purpose)
150 g whole wheat flour,
2 tsp of salt,
40 g sesame seeds,
20 g of linseeds,
60-80 g sunflower seeds,
30 ml oil,
350 ml warm water
for the topping:
30 g of rye flour,
50-60 ml of water (or a bit more),
approx. 100 g of mixed seeds
Combine the yeast, flour and sugar, set aside for 5 minutes, until activated. Add to to flour, seeds and salt, knead for about 10 to 15 minutes. After 8 minutes of kneading, add oil. Add more flour, if the dough is to sticky. Form a ball out of the dough, cover with kitchen towel and let it rise for about 60 to 90 minutes.
Divide the dough into 2 parts and form 2 logs (30 cm length). Flatten gently with your hands and let them rise for additional 30 to 40 minutes.
Cut risen logs into 12 triangles - make sure to use very sharp knife. Genly place the buns on a baking tray, lined with baking paper. Combine rye flour with water, until you reach a concistency of a sour cream. Brush each bun with glaze and generously sprinkle with seeds. Bake in 200 C for about 25-30 minutes.
Thanks for your recipe:)
OdpowiedzUsuńŚwieże domowe pieczywo jest najlepsze. Kiedyś dużo piekłam chleba i bułek.
OdpowiedzUsuńThose look good. I like all kinds of bread.
OdpowiedzUsuńThey look and sound delicious. Thank you.
OdpowiedzUsuńThe rolls look delicious, my kind of bread, yummy!
OdpowiedzUsuńUwielbiam bułki z ziarnami, dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńThese look hearty and chewy.
OdpowiedzUsuńNie ma jak domowe bułeczki. Uwielbiam smak i zapach pieczenia. :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie bułeczki :D
OdpowiedzUsuńjakie apetyczne!
OdpowiedzUsuńYum, these look so delicious!
OdpowiedzUsuńthe creation of beauty is art.
Oj, dawno już nie pracowałem na cieście drożdżowym, aż zatęskniłem za tym wyjątkowym zapachem unoszącym się w całym domu podczas wyrastania. Piękne Ci te bułeczki wyszły, jeszcze może zdążę takowe upiec przed końcem wakacji ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! :)
Mmmm ... looks delicious!
OdpowiedzUsuńБулочки выглядят такими вкусными! Спасибо, дорогая!
OdpowiedzUsuńSuper że dałaś przepis ❤️ wyglądają smacznie ❤️
OdpowiedzUsuńKocham bułki :)
OdpowiedzUsuńPyszne nadziane ziarnami. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuń