września 01, 2021

Chłopski garnek z ziemniakami i kiełbasą

Chłopski garnek z ziemniakami i kiełbasą przepis
Chłopski garnek z ziemniakami i kiełbasą 

Chłopski garnek z ziemniakami i kiełbasą przepis

Chłopski garnek z ziemniakami i kiełbasą przepis

Dziś zapraszam na chłopski garnek z ziemniakami i kiełbasą, czyli pyszny obiad jednogarnkowy dla całej rodziny - tani, pożywny i pyszny. Jeśli nie macie ochoty na stertę brudnych naczyń w zlewie, będziecie wracać do tego przepisu bardzo często :) 

Dzisiejsze danie jednogarnkowe z ziemniakami i kiełbasą jest aromatyczne i rozgrzewające. Możecie doprawić je tak jak najbardziej lubicie, ale moim zdaniem najlepiej pasuje tu czosnek, suszone zioła (zwłaszcza majeranek i tymianek), a także sporo słodkiej i odrobina ostrej lub wędzonej papryki. Koniecznie wypróbujcie wersję właśnie z wędzoną papryką - ona nadaje każdemu daniu wyjątkowego aromatu.

W daniu najlepiej sprawdzą się ziemniaki, które nie rozpadają się podczas duszenia czy mieszania, w innym wypadku całość nie będzie tak dobrze smakować.

Chłopski garnek z ziemniakami i kiełbasą to prosta, smaczna potrawa z łatwo dostępnych, tanich i sezonowych składników. To idealna potrawa na zbliżające się jesienne dni, polecam, smacznego :)

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na dania z kiełbasą, a TUTAJ więcej przepisów na dania z ziemniakami :)

Na obiad polecam również moja pyszną karkówkę w sosie musztardowym:



Chłopski garnek z ziemniakami i kiełbasą, składniki:


ok. 5-6 dużych ziemniaków,
cebula,
2 ząbki czosnku,
ok. 300-400 g dobrej jakości kiełbasy,
mała czerwona papryki,
pół małej cukinii (opcjonalnie),
ok. 250 g pieczarek, opcjonalnie,
ok. 2 szklanek wody,
łyżka koncentratu pomidorowego (może być więcej, jeśli sos ma być wyraźnie pomidorowy),
przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, tymianek, słodka i opcjonalnie ostra lub wędzona papryka, opcjonalnie granulowany czosnek,
listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego,
opcjonalnie 1-2 łyżeczki mąki pszennej do zagęszczenia sosu


Chłopski garnek z ziemniakami i kiełbasą, przygotowanie:


Kiełbasę pokroić w plasterki, smażyć do zarumienienia z drobno posiekaną cebulą, odłożyć. Ziemniaki pokroić w dużą kostkę. Podsmażyć przez kilka minut na patelni / w rondlu po kiełbasie, razem z pokrojonymi w kostkę pozostałymi warzywami (można smażyć partiami). Doprawić. Jeśli używamy pieczarek, usmażyć je po warzywach. Połączyć wszystkie podsmażone składniki (upewnijmy się, że rondel jest wystarczająco głęboki), zalać wodą w takiej ilości, by lekko zakryła składniki. Dodać listek, koncentrat i ziele. Dusić pod przykryciem do miękkości wszystkich składników. Gdy warzywa będą już miękkie, po upływie czasu duszenia powinien powstać sos - jeśli będzie za rzadki, należy zagęścić go mąką rozmieszaną w 1/3 szklanki wody. Sprawdzić stopień doprawienia potrawy, ewentualnie posypać natka pietruszki.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:



One Pot Potato and Sausage Stew Recipe:

approx. 5  large potatoes,
1 onion,
2 cloves of garlic,
300-400 g of good quality Polish sausage,
1 small red bell pepper,
1/2 of a small zucchini, optional,
250 g of button mushrooms, optional,
approx. 2 cups of water,
1 tbsp of tomato paste (or more to to taste),
seasonings to taste: salt, pepper, marjoram, thyme, sweet, hot and smoked paprika, granulated garlic (garlic is optional),
1 bay leaf and few kernels of allspice,
1-2 tsp of flour

Heat a small amoun of oil in a pan, add slices sauges with finely chopped onion and cook for few minutes. Set aside. To the same pan, add diced potatoes, followed by remaining vegetables and garlic. Season well. Cook for few minutes and set aside. Add mushrooms at last and cook for few minutes. To the mushrooms add sauteed ingredients, pour over with water (making sure to lightly cover the ingredients in a pan), add bay leave, tomato paste and allspice. Simmer, until tender. If your sauce is too thin add some slurry (flour mixed with 1/3 cup of water). Check the seasonings and optionally sprinkle with some parsley. 

16 komentarzy:

  1. Śmieszna nazwa. Też lubię takie zupki, czy bez zupki ale z tego co akurat jest pod ręką. :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne szybkie i niekłopotliwe danie, a do tego pyszne, idealne na zimne dni :)
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Спасибо, Наталия! Очень вкусно!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie, jak zawsze zresztą :)

    OdpowiedzUsuń
  5. One pot dishes are wonderful aren't they?

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne i pożywne a w dodatku jednogarnkowe, co lubię. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. I'm always up for a good one pot dish. And this is a good one -- thanks!

    OdpowiedzUsuń
  8. mi przypomina leczo, ale może to to samo tylko inna nazwa? :P i tak - mniam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Konkretne jedzonko czyli takie jak lubię. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  10. ulubione danie mojego męża, sycące i rozgrzewające. :D

    OdpowiedzUsuń
  11. I'm sure many families will appreciate this recipe suggestion.

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  12. Po przepisie widzę, że trzeba więcej naczyń, niż tylko jeden garnek😉

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger