września 19, 2021

Karkówka w sosie koperkowym

Karkówka w sosie koperkowym przepis
Karkówka w sosie koperkowym 

Karkówka w sosie koperkowym przepis

Karkówka w sosie koperkowym przepis

Karkówka w sosie koperkowym z porem to wspaniały pomysł na pożywny obiad z karkówki wieprzowej. Karczek w sosie śmietanowym jest delikatny, mięciutki, wprost rozpływa się w ustach.




Karkówka w sosie śmietanowym z koperkiem jest bardzo prosta w przygotowaniu. Plastry karkówki można oprószyć ulubionymi przyprawami do wieprzowiny. Ważne, by obsmażyć ją do wyraźnego zarumienienia z obu stron - dzięki temu sos będzie miał najlepszy smak i kolor.

Karkówka w sosie koperkowym jest przygotowana z użyciem minimum składników - prostych, tanich i łatwo dostępnych. Danie wspaniale smakuje z kluskami ziemniaczanymi (na przykład śląskimi), ziemniakami, kaszą lub ryżem. Podajcie do niego ulubioną surówkę lub sałatkę, buraczki, kapustę na ciepło albo inne ulubione warzywne dodatki. Bardzo polecam, smacznego:)

TUTAJ znajdziecie wiele innych moich przepisów na karkówkę :)

Karkówka w sosie koperkowym, składniki:

ok. 600 g karkówki w plastrach,
biała i jasnozielona część pora,
1-2 ząbki czosnku,
ok. 3 szklanek wody,
kilka ziarenek ziela angielskiego,
2-3 listki laurowe,
kilka czubatych łyżek posiekanego koperku,
1-2 łyżeczki mąki pszennej lub mąki ziemniaczanej (skrobi),
ok. 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30 % (lub słodkiej śmietanki 12 lub 18 % z kartonika)
przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie; opcjonalnie odrobina mąki do posypania karkówki

Karkówka w sosie koperkowym, przygotowanie:

Plastry karkówki oprószyć przyprawami i opcjonalnie mąką. Smażyć kilka minut do wyraźnego zarumienia z obu stron. Przełożyć na talerz. Odłożyć. Na tej samej patelni podsmażyć posiekanego pora. Posolić. Po kilku minutach smażenia dodać czosnek. Włożyć mięso, zalać całość wodą, tak by zakrywała składniki. Dodać listki laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego. Dusić do miękkości około 60-80 minut lub dłużej (do czasu, aż karkówka będzie idealnie miękka - czas duszenia zależy od grubości kawałków mięsa). Gdyby woda szybko wyparowała, dolać więcej.  Śmietankę rozmieszać z mąką, dodać do sosu i dusić całość kilka chwil, do zgęstnienia (gdyby sos wciąż był za rzadki dodać więcej śmietanki z mąką), ewentualnie doprawić. Obficie posypać koperkiem i wymieszać.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:

Pork Neck in Creamy Dill Sauce Recipe:

600 g of pork neck fillets,
white and light green part of leek,
1-2 cloves of garlic,
approx. 3 cups of water,
2-3 bay leaves,
few kernels of allspice,
few heaping tbsp of dill,
1-2 tsp of corn starch or flour plus approx. 1/2 cup of heavy cream
salt, pepper, Herbs de Provence and optionally some flour for dusting the meat before frying

Sprinkle the meat with seasonings. Optionally dust with flour on both sides. Heat a small amount of oil in a pan, add the meat (you can do this in batches) and cook for few minutes, until lightly golden on both sides. To the same skillet, add finely chopped leek, followed by finely chopped garlic. Season with salt. Add the meat back in and cover with liquid (add enough water to  cover the ingredients in the pan). Add allspice and bay leaves. Simmer on low for about 60-80 minutes or longer (until really tender). Mix the starch with cream, creating a slurry. Add to the sauce and simmer, until thickens (add more starch if your sauce is too thin). Sprinkle generously with dill and check the seasonings. Serve over mashed potatoes, rice, noodles or barley and some crunchy slaw on the side. Enjoy:)

14 komentarzy:

  1. I need to use more dill. Thanks for the reminder.

    OdpowiedzUsuń
  2. Гугл перевел название поста так: "Шея свиная в укропном соусе". Я не знаю, где взять шею свиньи. У меня нет.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie, nigdy nie robiłam takiej karkówki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Już dawno nie robiłam takiego dania. Pyszny sosik do karkówki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze nigdy nie jadłam karkówki - trzeba w końcu spróbować...

    OdpowiedzUsuń
  6. This sounds so interesting! I've never tried anything like it before, but I would sure love to!
    the creation of beauty is art.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmmm ... This looks delicious!

    OdpowiedzUsuń
  8. Miałam okazje jeść kurczaka w sosie koperkowym i jest super delikatny :))jednak na karkówkę będzie drugi test. Mam nadzieje że wyjdzie jak u Ciebie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Many thanks for sharing this recipe.
    A good reminder to use more dill in some of our meals.

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  10. Mężowi by posmakowała. Sama z chęcią spróbuję

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger