września 03, 2021

Pierś z kurczaka zapiekana z pieczarkami, serem i beszamelem

Pierś z kurczaka zapiekana z pieczarkami, serem i beszamelem przepis
Pierś z kurczaka zapiekana z pieczarkami, serem i beszamelem

Pierś z kurczaka zapiekana z pieczarkami, serem i beszamelem przepis

Pierś z kurczaka zapiekana z pieczarkami, serem i beszamelem przepis

Pierś z kurczaka zapiekana z pieczarkami, serem i beszamelem przepis

Pierś z kurczaka zapiekana z pieczarkami, serem i beszamelem to łatwy pomysł na szybki obiad z kurczakiem. Pierś z kurczaka pod pierzynką zawsze dobrze smakuje, można ją przygotować z dowolnymi dodatkami.

Filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami jest bardzo prosty w przygotowaniu. Ja tym razem upiekłam go z sosem beszamelowym, który fantastycznie pasuje do wszelkich zapiekanych dań z serem. Jeśli nie wykorzystacie całego sosu do wysmarowania kurczaka, możecie go podać osobno do obiadu - świetnie smakuje z ziemniakami, ryżem lub kaszą. 

Pierś z kurczaka z piekarnika z pieczarkami może być przygotowana z Waszymi ulubionymi dodatkami. Jeśli macie ochotę, możecie wzbogacić danie o podsmażone warzywa, na przykład włoszczyznę lub paprykę.

Pierś z kurczaka zapiekana z pieczarkami, serem i beszamelem to zawsze dobry pomysł na łatwy obiad dla całej rodziny, który bez problemu przygotujecie w środku tygodnia. Polecam smacznego :)

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na kurczaka :)

Polecam również mojego kurczaka zapiekanego pod pierzynką z papryką:

Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube


Pierś z kurczaka zapiekana z pieczarkami, serem i beszamelem, składniki:

500 g piersi z kurczaka,
przyprawy do oprószenia kurczaka: sól, pieprz, granulowany czosnek, ulubione suszone zioła (mogą być prowansalskie lub włoskie) - zamiast tych przypraw można użyć ulubionej przyprawy do drobiu
cebula lub kawałek pora,
250 g pieczarek,
2 ząbki czosnku,

na beszamel:

3/4 szklanki mleka,
3/4 łyżki masła,
3/4 łyżki mąki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do smaku)
kilka łyżek startego żółtego sera


Pierś z kurczaka zapiekana z pieczarkami, serem i beszamelem, przygotowanie:


Każdą pierś przekroić tak, by powstały cztery kotleciki. Każdy oprószyć przyprawami, smażyć do zarumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu (powinny być wciąż surowe w środku). Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Na patelnię po kurczaku wrzucić drobno pokrojoną cebulę i plasterki pieczarek. Smażyć do miękkości, pod koniec dodając posiekany czosnek. Doprawić solą, pieprzem i ziołami.

Przygotować beszamel: w rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i energicznie wymieszać trzepaczką. Wlać mleko i cały czas mieszając, gotować na średnim ogniu, do lekkiego zgęstnienia. Dodatkowo zagęścić sos startym serem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką.

Każdy płat kurczaka posmarować beszamelem. Nałożyć pieczarki z cebulą i znów polać sosem beszamelowym. Posypać serem. Piec w 200 C około 15 minut lub do miękkości mięsa (czas pieczenia może się nieznacznie skrócić lub wydłużyć w zależności od grubości kawałków mięsa).

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:

Baked Chicken Breast with Vegetables Recipe:

2 chicken breasts,
seasonings to taste: salt, pepper, granulated garlic, dry herbs of your choice (you can also use favourite poultry seasoning blend)

250 g of button mushrooms,
1 onion or a piece of leek,
2 cloves of garlic

for the bechamel sauce:
3/4 cup of milk,
3/4 tbsp of butter,
3/4 tbsp of flour
seasonings to taste: salt, pepper, nutmeg

few tbsp of grated cheese

Butterfly chicken breast, to get four cutlets. Sprinkle each one with seasonings.Heat a small amount of oil in a a pan, add the meat. Sear, until golden on both sides. Arrange in a baking tray.

To the same pan, add finely chopped onion and sliced mushrooms, cook, until soft (add the garlic at last). Season with salt, pepper and herbs.

Prepare bechamel sauce: melt the butter and add flour. Whisk vigorously for few seconds. Add milk and cook on a medium heat, until slightly thickens - make sure to stir constantly! Thicken the sauce with some grated cheese an season to taste.

Smear each chicken cutlet with bechamel sauce and add your onion and mushroom mixture on top. Pour some behamel on top of that and add more cheese. Bake for about 10 to 15 minutes in 180C or until fully cooked through. Serve with potatoes, pasta or rice and some salad on the side. Enjoy:)

14 komentarzy:

  1. Я сегодня запекаю курицу с овощами: картофель, морковь, цветная капуста, баклажан, кабачок, лук, перец, помидоры. Получилось очень вкусно!

    OdpowiedzUsuń
  2. What an interesting way to use bechamel sauce. I have never seen it used that way before.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak coś jest z beszamelem to mój znajomy od razu to lubi:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo smacznie:))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Na obiad niedzielny w sam raz :-). Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  6. Mój top 1 jeśli chodzi o kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. I've made chicken something like this and it was good. Your picture looks so good!

    OdpowiedzUsuń
  8. So many delicious recipes... I already commented the latest one (chicken thighs with dill) on youtube and instagram therefore I thought I might look for another recipe on your blog. All very delicious, can't make up my mind on what to try first...

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger