Potrawka z udek kurczaka z marchewką i koperkiem |
Potrawka z udek z kurczaka z marchewką i koperkiem to świetny pomysł na obiad z kurczaka. Udka bez skóry i kości są mięciutkie, soczyste i delikatne, zawsze się udają.
Kurczak w sosie koperkowym jest bardzo prosty w przygotowaniu. Wystarczy tylko oprószyć mięso przyprawami, podsmażyć z warzywami, a potem krótko dusić. Udka w przeciwieństwie do piersi bardzo trudno wysuszyć, więc to idealne danie dla początkujących.
Potrawka z udek kurczaka świetnie smakuje z ziemniakami, kaszą lub ryżem. To delikatne, pyszne danie dla całej rodziny. Polecam, smacznego :)
Potrawka z udek z kurczaka z marchewką i koperkiem, składniki:
600 g udek z kurczaka bez skóry i kości,
przyprawy do oprószenia mięsa: sól, pieprz, słodka papryka, granulowany czosnek (lub 1-2 ząbki świeżego czosnku)
marchewka,
biała lub jasnozielona część małego pora,
ok. 2 szklanek wody lub wywaru drobiowego,
listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego,
1-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub mąki pszennej,
1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30 % (lub 18 albo 12 % z kartonika, ew. mleka),
kilka czubatych łyżek posiekanego koperku
Potrawka z udek kurczaka z marchewką i koperkiem, przygotowanie:
Udka przekroić na mniejsze kawałki. Oprószyć przyprawami i krótko obsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu do zarumienienia z obu stron (mają być wciąż surowe w środku). Odłożyć.
Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w małą kostkę marchewkę i posiekanego pora. Smażyć kilka chwil (dodać posiekany świeży czosnek, jeśli używamy go zamiast granulowanego). Dodać mięso, ziele angielskie i listek laurowy, zalać całość wodą, tak by zakrywała składniki w połowie. Dusić do miękkości około 20 minut. Jeśli podczas duszenia pojawią się szumowiny (piana na wierzchu), ściągnąć je łyżką.
Wlać śmietankę rozmieszaną z mąką lub skrobią, dodać posiekany koperek. Ewentualnie doprawić do smaku.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku:
Chicken Thighs in Dill Sauce Recipe:
600 g of boneless, skinless chicken thighs,
seasonings: salt, pepper, sweet paprika, granulated garlic (or use fresh and cook it with vegetables),
1 carrot,
white or lightgreen part of small leek,
approx. 2 cups of water or chicken stock,
1 bay leaf and few kernels of allspice,
1-2 tsp of potato starch or all purpose flour,
1/3 cup of heavy cream,
few heaping tbsp of choopped dill
Sprinkle the meat with seasonings. Saute on a well heated skillet with a bit of oil, until lightly golden on both sides - the meat should be still raw inside. Set aside.
To the same skillet, add finely chopped leek and diced carrot, cook for few minutes and add finely chopped garlic, if using fresh. Add the meat back in and cover with liquid (add enough water to lightly cover the ingredients in the pan). Add bay leaf and allspice. Simmer on low for aboout 20 minutes or until tender. Make sure to take out any foam that floats on the surface.
Mix the starch with cream, creating a slurry. Add to the sauce and simmer, until thickens. Add dill. Serve over mashed potatoes, rice, noodles or barley and some crunchy slaw on the side. Enjoy:)
I need to use dill more often...
OdpowiedzUsuńThanks for your sharing:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie obiady <3 Wygląda mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńwszystko co z koperkiem uwielbiam!
OdpowiedzUsuńNie jestem fanką marchewki, ale i tak ten obiad wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, aż nabrałam ochoty.
OdpowiedzUsuńI'm not a fan of dill but this sounds interesting.
OdpowiedzUsuńKoperek pasuje do wielu potraw. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńChicken is so nutritious.
OdpowiedzUsuńI like the look of this dish, many thanks for the recipe.
All the best Jan
my lubimy takie obiadki ;))
OdpowiedzUsuńPyszne są te Twoje dania obiadowe. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńOMG I need to do this recipe urgently it looks just too good :)
OdpowiedzUsuń